Pengestøtte
Engangsstønad
En engangssum i stedet for foreldrepenger ved fødsel eller adopsjon når du ikke har hatt inntekt i 6 av de siste 10 månedene.
Lovendring 1. oktober 2024
Fra 1. oktober innføres det krav til at du må ha vært sammenhengende medlem i norsk folketrygd i minst 12 måneder rett før termindato ved fødsel eller omsorgsovertakelsesdato ved adopsjon.
Er du i svangerskapsuke 22 eller mer per 1. oktober 2024?
Hvis du er i svangerskapsuke 22 eller mer per 1. oktober 2024 er det ikke krav om 12 måneder sammenhengende medlemskap i norsk folketrygd, selv om termindato er etter 1. oktober 2024. Da er det tilstrekkelig for å ha rett til engangsstønad at du er medlem av norsk folketrygd på tidspunktet for fødsel eller omsorgsovertakelse.
I dette kapittelet
Du kan få engangsstønad hvis du ikke har hatt inntekt som gir deg rett til foreldrepenger. Du kan også velge å søke om engangsstønad i stedet for foreldrepenger, selv om du har rett til foreldrepenger.
Du kan motta engangsstønad ved fødsel eller adopsjon av barnet.
Det er først og fremst mødre som har rett til engangsstønad, men far eller medmor kan få engangsstønad i noen tilfeller. Far/medmors tilfeller er beskrevet her.
Engangsstønad er ment å bidra til å dekke noen av utgiftene i forbindelse med å få barn.
Vanligvis er det to krav du må fylle for å få engangsstønad:
Mor
Hvis du er mor til barnet har du rett til engangsstønad ved fødsel eller adopsjon av barnet.
Far eller medmor
Hvis du er far eller medmor til barnet, kan du i noen tilfeller få engangsstønad. Det kan gjelde disse tilfellene:
- for hvert barn du adopterer alene
- du overtar eller har foreldreansvar for barnet når den andre forelderen dør. Du må ha hatt mindre samvær med barnet enn det som kalles vanlig samvær (barnelova § 43).
- du overtar omsorgen for barnet når mor dør i i forbindelse med fødselen eller omsorgsovertakelsen. Engangsstønad kan ikke allerede være utbetalt til moren.
- du har innen 56 uker etter barnet ble født eller adoptert overtatt omsorgen for barnet, med sikte på å overta foreldreansvaret alene.
Annen omsorgsperson
Hvis en av foreldrene dør og en annen omsorgsperson overtar omsorgen for barnet, kan det innvilges engangsstønad.
Personen som overtar omsorgen må ha eller få tildelt foreldreansvaret for barnet.
Den nye omsorgspersonen må tidligere har hatt mindre samvær med barnet enn det som kalles vanlig samvær (barnelova § 43). Det avgjørende er det faktiske omfanget av samværet, ikke hva som har vært avtalt.
For å få rett til engangsstønad må du være medlem av folketrygden på tidspunktet for termin for fødsel eller omsorgsovertakelse hvis du adopterer.
Bor du i Norge, er du vanligvis medlem av folketrygden.
For å ha rett til engangsstønad må du ha vært sammenhengende medlem i norsk folketrygd i minst 12 måneder rett før termindato eller adopsjonsdato.
Hvis vi må avklare om du har medlemskap i folketrygden kan saken ta lengre tid å behandle. I noen tilfeller hvor det er stor usikkerhet rundt medlemskapet kan vi ikke behandle saken før dato for termin eller omsorgsovertakelse.
Medlemskap i folketrygden
Medlemskap i folketrygden
Er du i svangerskapsuke 22 eller mer per 1. oktober 2024
Hvis du er i svangerskapsuke 22 eller mer per 1. oktober 2024 er det ikke krav om 12 måneder sammenhengende medlemskap i norsk folketrygd, selv om termindato er etter 1. oktober 2024. Da er det tilstrekkelig for å ha rett til engangsstønad at du er medlem av norsk folketrygd på tidspunktet for fødsel eller omsorgsovertakelse.
Engangsstønad under utenlandsopphold i et EØS-land
Oppholder du deg i et EØS-land, vil du kunne få engangsstønad hvis du er medlem i folketrygden under utenlandsoppholdet.
Først må du sjekke om du beholder medlemskapet i folketrygden.
Du har rett til å få utbetalt engangsstønad hvis du får barn under utenlandsoppholdet og du er medlem av folketrygden på tidspunktet for termin for fødsel eller omsorgsovertakelse hvis du adopterer. Du må ha vært sammenhengende medlem i norsk folketrygd i minst 12 måneder rett før termindato eller adopsjonsdato.
Engangsstønad under utenlandsopphold utenfor EØS der Norge har trygdeavtale
Hvis du oppholder deg i et land Norge har trygdeavtale med, er det bestemmelsene i den enkelte avtale som avgjør om du vil få engangsstønad under utenlandsoppholdet.
Først må du sjekke om du beholder medlemskapet i folketrygden.
Det avgjørende for utbetaling av engangsstønaden under utenlandsoppholdet er om du er omfattet av avtalen. I tillegg må engangsstønad være omfattet av avtalen.
Engangsstønad under utenlandsopphold utenfor EØS der Norge ikke har trygdeavtale
Hvis du oppholder deg i et land Norge ikke har trygdeavtale med, vil du kunne få engangsstønad hvis du er medlem i folketrygden under utenlandsoppholdet.
Først må du sjekke om du beholder medlemskapet i folketrygden.
Du har rett til å få utbetalt engangsstønad hvis du får barn under utenlandsoppholdet, og du er medlem av folketrygden på det tidspunktet du føder eller adopterer barnet.
Student
Hvis du studerer i Norge vil du som hovedregel ha rett til engangsstønad.
Studerer du i utlandet med lån eller stipend fra Statens lånekasse for utdanning gir det som hovedregel rett til engangsstønad.
Jeg har mistet barnet i svangerskapet eller fødsel
Hvis du mister et barn under svangerskapet eller ved fødsel kan du i noen situasjoner få utbetalt engangsstønad, hvis du søker om dette.
Alle levendefødte barn, før og etter 22. svangerskapsuke, gir rett til engangsstønad, også hvis barnet dør kort tid eller rett etter fødselen.
Er barnet dødfødt i 22. svangerskapsuke eller senere kan du få utbetalt engangsstønad. Er barnet dødfødt før 22. svangerskapsuke, gir det ikke rett til engangsstønad.
Du får utbetalt engangsstønad for hvert av barna ved tvillinger eller flerlinger.
Har du som mor søkt foreldrepenger, men saken din er ikke behandlet ennå? Da kan du trekke søknaden og i stedet søke engangsstønad. Hvis søknaden din om foreldrepenger er behandlet og du har fått et vedtak, kan du ikke endre til engangsstønad, selv om barnet ditt dør.
Du kan trekke søknaden om foreldrepenger ved å skrive til oss.
Her kan du finne aktuell informasjon hvis du har mistet noen i nær familie
Har mistet noen i nær familie
Dette kan du ha rett til
Adopterer du barnet til ektefellen din, har du ikke rett til engangsstønad. Det samme gjelder hvis du adopterer barn over 15 år.
Du kan ikke motta både engangsstønad og foreldrepenger for samme barn.
Du kan velge å søke om engangsstønad selv om du har rett til foreldrepenger. Vær oppmerksom på at når du har fått vedtaket ditt om innvilgelse av den ene pengestøtten, kan du ikke gjøre om på dette valget senere.
Hva har du rett til?
Du kan ha rett til foreldrepenger i stedet for engangsstønad hvis du i minst 6 av siste 10 måneder før foreldrepermisjonen starter har hatt inntekt, vært i militæret eller hatt noen av disse pengestøttene fra Nav:
- arbeidsavklaringspenger
- dagpenger
- sykepenger
- pleie- eller omsorgspenger
- svangerskapspenger
- foreldrepenger
Er du usikker på hva du kan ha rett til? Prøv veiviseren vår.
Finn ut om du har rett til foreldrepenger eller engangsstønad
Veiviser
Forskjellene mellom engangsstønad og foreldrepenger
Når du mottar foreldrepenger:
- kan den andre forelderen ha rett til fedre-/medmorkvote
- trekkes det skatt av utbetalingene dine
- vil utbetalte foreldrepenger gi deg opptjening av rett til andre pengestøtter, som for eksempel sykepenger, dagpenger og arbeidsavklaringspenger
Når du mottar engangsstønad:
- kan den andre forelderen ha rett til foreldrepenger, men far eller medmor har ikke rett til fedre-/medmorkvote. Siden far eller medmor søker om foreldrepenger som ikke er kvote, er det krav til din aktivitet. Du kan lese mer om det under avsnittet "Når bare far eller medmor har rett".
- trekkes det ikke skatt av utbetalingen din
- gir det deg ikke opptjening av rett til andre pengestøtter
I dette kapittelet
Du får en engangssum på 92 648 kroner for hvert barn du føder eller adopterer.
Satsene gjelder for fødsler og adopsjoner som skjer 1. januar 2023 eller senere:
Beløp per barn | 92 648 kroner |
Satsene for fødsler og adopsjoner 1. januar 2021 - 31. desember 2022:
Beløp per barn | 90 300 kroner |
I dette kapittelet
Du må senest søke 6 måneder etter at barnet er født eller adoptert, ellers mister du som hovedregel retten til engangsstønad.
Når du tidligst kan søke avhenger av situasjonen og din relasjon til barnet.
Du kan tidligst søke om engangsstønad i 22. svangerskapsuke.
Du kan tidligst søke når du har dato for foreldreansvar eller omsorgsovertakelse.
Du kan tidligst søke når du har dato for omsorgsovertakelse.
Det kan være lurt å sjekke om det er relevant dokumentasjon som skal legges ved søknaden. Da kan du ha denne klar når du skal søke.
Du kan søke om engangsstønad digitalt eller papirsøknad som du sender i posten.
Du kan også ettersende dokumentasjon i saken din.
Engangsstønad ved fødsel
Du må legge ved bekreftelse på termindato. Terminbekreftelsen får du hos jordmor eller legen din. Den må være datert i 22. svangerskapsuke eller senere.
Hvis barnet er født i utlandet og ikke er registrert i folkeregisteret, må du legge ved fødselsattesten til barnet.
Engangsstønad ved adopsjon
Du må legge ved bekreftelse på datoen du overtok omsorgen for barnet, og adopsjonsbevilling hvis du har mottatt dette.
Du kan tidligst få svar på søknaden din når du har levert all nødvendig dokumentasjon i saken.
Du får skriftlig vedtak når søknaden er behandlet.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstiden er tiden fra vi får søknaden din og til vi har gjort et vedtak. Husk at vi trenger all nødvendig dokumentasjon for å behandle søknaden din.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Søknad | 6 uker |
Internasjonal søknad | 3 måneder |
Etter du har søkt kan du logge deg inn på Dine Foreldrepenger. Her kan du se en oversikt over saken din, og ettersende vedlegg. Hvis du har søkt på papirskjema, kan du se status i saken din etter omkring 10 dager.
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til Nav-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Anke vedtak
Hvis du er uenig i svaret på klagen din fra Nav klageinstans, kan du med noen unntak anke vedtaket. Fristen for å anke står i vedtaket.
Her kan du lese mer om klage- og ankerettighetene dine
Klagerettigheter
Slik gjør du det
Saksbehandlingstid for klage og anke
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til Nav-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til Nav klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til Nav-enhet | 10 uker |
Klage til Nav klageinstans | 12 uker |
Anke til Nav klageinstans | 12 uker |
I dette kapittelet
Du får vanligvis utbetalt pengene 1 uke etter at søknaden din er innvilget.
I din utbetalingsoversikt kan du se utbetalingen på kvelden den dagen pengene er utbetalt.
Feriepenger
Det er ikke feriepenger på denne pengestøtten.
Skatt
Det blir ikke trukket skatt.
Det er viktig at du gir riktige opplysninger til Nav når vi skal vurdere saken din. Du må også melde fra til oss hvis det skjer endringer, som kan ha betydning for saken din.
Du må gi beskjed til Nav hvis du flytter til utlandet, eller reiser til utlandet for en lengre periode, før tidspunkt for termin eller omsorgsovertakelse. Dette gjelder selv om du allerede har fått utbetalt engangsstønaden fra Nav.
Du må ikke gi beskjed til Nav ved vanlige ferieopphold utenfor Norge.
Oppdatert 14.11.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 3 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Spør Nav Foreldrepenger på Facebook
Vi svarer på spørsmål om engangsstønad.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg