Hvis du har fått avslag på etterlattepensjon (gjenlevendepensjon og barnepensjon, ytelse til tidligere familiepleier) fordi avdøde bodde og/eller arbeidet mindre enn 12 måneder i Norge, kan du være omfattet av praksisendringen hvis avdøde hadde opptjent pensjonspoeng.
Hvem gjelder praksisendringen for?
Praksisendringen gjelder deg som oppfyller alle disse kriteriene:
- Har bodd og/eller arbeidet mindre enn 12 måneder i Norge, og har derfor fått avslag på pensjon.
- Har opptjent poengår i Norge. Et poengår opptjenes ved å ha pensjonsgivende inntekt som er høyere enn folketrygdens grunnbeløp det aktuelle året.
- Har til sammen minst 5 års pensjonsopptjening i Norge og et annet EØS-land (3 år før 1. januar 2021).
- Har fått avslag på, eller ikke søkt om alderspensjon, etterlattepensjon eller uførepensjon, etter 1. januar 1994.
Hvis du har fått avslag på, eller ikke har søkt om etterlattepensjon, er det den avdøde ektefellen/forelderen som må oppfylle kriteriene i kulepunktene ovenfor.
Ta kontakt
Hvis du tror dette gjelder deg, kan du ta kontakt med oss på nav.no/kontakt.
Hvorfor har Nav lagt om praksis?
Nav har tolket Forordning 883/2004 artikkel 57 feil. Nav har i tidligere praksis lagt til grunn at yrkesaktive måtte ha bodd eller jobbet i Norge i minst 12 måneder til sammen for å ha rett til pensjon fra Norge etter EØS-forordningen. Vi har endret praksis slik at det er nok med ett år med pensjonspoeng.
Fakta og begreper:
Uførepensjon
Fra 1. januar 2015 ble uførepensjon endret til uføretrygd. Uføretrygd beregnes ikke på grunnlag av pensjonspoeng, og er derfor ikke berørt av praksisendringen.
Pensjonspoeng
Pensjonsgivende inntekt som er høyere enn folketrygdens grunnbeløp, gir pensjonspoeng. Lønns- og næringsinntekt er pensjonsgivende inntekt. Enkelte ytelser fra folketrygden – arbeidsavklaringspenger, dagpenger, foreldrepenger, omsorgspenger, pleiepenger og sykepenger – regnes også som pensjonsgivende inntekt. Det gjør også omsorgsstønad fra kommunen.
Poengår
År med opptjent pensjonspoeng.