Aktuelt
Nye regler om hjemmekontor for arbeidstakere innenfor EØS og Sveits
Publisert 27. juni 2023
En ny avtale åpner for muligheten for at du kan ha mer hjemmekontor i landet du bor i, og likevel være tilknyttet trygdeordningen i landet der arbeidsgiveren din holder til.
Avtalen gjelder bare for deg som arbeider i to land, der det ene er landet arbeidsgiveren din holder til i, og det andre er landet du bor og jobber på hjemmekontor i. Hvis du har flere arbeidsgivere, må disse holde til i det samme landet. Avtalen gjelder ikke for selvstendig næringsdrivende.
Dette er reglene
Hvilket lands trygderegler som gjelder for deg, avhenger av hvor mye du jobber i landet du bor i.
Etter de vanlige reglene er du tilknyttet trygdeordningen i bostedslandet ditt hvis du utfører 25 prosent eller mer av arbeidet ditt der. Dette gjelder også hvis du arbeider på hjemmekontor.
Den nye avtalen åpner for at du kan velge å være tilknyttet trygdeordningen i landet der arbeidsgiveren din holder til, så lenge du utfører under 50 prosent av arbeidet på hjemmekontor i landet du bor i.
Den nye avtalen gjelder fra 1. juli 2023
Avtalen gjelder fra 1. juli 2023 for Norge og de andre landene som har signert avtalen før denne datoen. I land som signerer senere, gjelder avtalen fra og med måneden etter de signerer.
Se avtalen og oppdatert oversikt over hvilke land som har signert den.
Slik søker du
Hvis du ønsker å være tilknyttet trygdeordningen i landet der arbeidsgiveren din holder til, må du søke om dette. Både landet der arbeidsgiveren din holder til og landet du bor i må ha signert avtalen. For å kunne søke, må du ha en avtale med arbeidsgiveren din om hvor mye du skal arbeide på hjemmekontor. Hvis du er ansatt hos en eller flere norske arbeidsgivere, og ønsker å være medlem i folketrygden, må du sende en søknad til Nav.
Hvis du er bosatt i Norge og ansatt hos en utenlandsk arbeidsgiver, og ønsker å være tilknyttet trygdeordningen i det andre landet, må du ta kontakt med trygdemyndighetene der.
Når må du sende søknad til Nav?
Hvis du søker om å være medlem i folketrygden etter denne avtalen, vil medlemskapet som hovedregel gjelde fra datoen Nav mottar søknaden.
Du kan likevel få en avtale for en periode tilbake i tid hvis alle avgifter har blitt betalt i Norge. Hvor langt tilbake i tid du kan få en avtale, avhenger av når du søker.
- Søker du før 30. juni 2024, kan du få innvilget søknaden i inntil 12 måneder tilbake i tid, men tidligst fra 1. juli 2023.
- Søker du etter 30. juni 2024, kan du få innvilget søknaden 3 måneder tilbake i tid.
Du kan få en avtale for inntil tre år om gangen.