Publisert 19. mai 2022 | Oppdatert 19. mai 2022
Årets bedriftsundersøkelse viser at bedriftene i Møre og Romsdal ser optimistisk på fremtiden. 27 prosent av bedriftene i fylket venter å øke antall ansatte om ett år, mens 9 prosent venter en reduksjon. Samtidig er mangelen på arbeidskraft i fylket den største vi har målt de siste 10 årene. 41 prosent av bedriftene sier det er aktuelt å ansette personer med tilretteleggingsbehov eller hull i CV-en. Rekrutteringsutfordringene er størst innen helse og sosialtjeneste, bygg- og anleggsvirksomhet, sjåføryrker og håndverksfag.
Bedriftsundersøkelsen er Navs årlige temperaturmåling av situasjonen i arbeidsmarkedet. I februar og mars 2022 spurte vi 1 092 bedrifter i Møre og Romsdal om hvordan de tror de vil utvikle seg med tanke på antall ansatte det neste året og om de har hatt rekrutteringsutfordringer de siste tre månedene. 690 av virksomhetene har gitt oss tilbakemeldinger, tilsvarende en svarprosent på 63. Dette gir en god pekepinn på bedriftenes samlede fremtidstro. Ut fra svarene bedriftene gir kan vi beregne hvor stor mangelen på arbeidskraft er, og i hvilke yrker det er vanskeligst å rekruttere til.
Svarene kan oppsummeres i følgende hovedtendenser:
- Det er svært stor mangel på arbeidskraft; estimert til 4 700 arbeidstakere i fylket. Dette er 900 flere enn på samme tid i fjor, og 1 300 flere enn før koronapandemien i 2020.
- Rekrutteringsutfordringene er størst innen helse og sosialtjeneste, (1 243 personer), bygge og anleggsvirksomhet (826 personer) og sjåføryrker (371 personer).
- 28 prosent av bedriftene har ikke lykkes å rekruttere ønsket kompetanse.
- 27 prosent av bedriftene venter å øke bemanningen det kommende året.
- 9 prosent venter en reduksjon i antall ansatte det kommende året.
- 41 prosent vil ansette personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en, 36 prosent er usikre, mens 23 prosent sier nei til dette.
– Årets bedriftsundersøkelse bekrefter det vi vi opplever i vår daglige kontakt med arbeidsgivere. Det er en stadig større utfordring å hjelpe bedriftene med å skaffe etterspurt arbeidskraft. Det er derfor ingen overraskelse at mangelen på arbeidskraft har økt. I pressemeldingen for bedriftsundersøkelsen i 2021 kommenterte vi at rekrutteringsvanskene kunne øke etter pandemien. Det har slått til, sier direktør i Nav Møre og Romsdal Stein Veland.
27 prosent av bedriftene i Møre og Romsdal forventer flere ansatte om ett år, mens 9 prosent venter en reduksjon. Det er mer optimistiske svar enn de siste årene, og vi må helt tilbake til 2008 for å finne en høyere andel bedrifter som forventer økning i antall ansatte.
De siste årene er det blitt vanskeligere å rekruttere ønsket kompetanse. I år svarte 28 prosent av bedriftene at de over en tremåneders periode ikke har lykkes å rekruttere ønsket kompetanse. Mangelen på arbeidskraft i fylket vårt er beregnet til over 4 700. Det er den høyeste mangelen vi har målt de siste 10 årene, og rundt 900 høyere enn i fjor. Det er størst mangel på arbeidskraft innen helserelaterte yrker, bygg- og anlegg, sjåføryrker og håndverksfag.
41 prosent av bedriftene sier det er aktuelt å ansette personer med tilretteleggingsbehov eller hull i CV, mens 36 prosent er usikre. Bare 23 prosent av bedriftene svarer nei.
– Vi opplever det som utfordrende å skaffe arbeidsgivere den kompetansen de etterspør. Nav prioriterer derfor å styrke kompetansen til jobbsøkerne. Vi samarbeider med næringslivet og fylkeskommunen for å øke den formelle kompetansen til de som står utenfor arbeidslivet, og med å inkludere personer med ulike utfordringer inn i arbeidslivet. Dette skjer blant annet gjennom tett oppfølging av jobbsøkere og arbeidsgivere, bruk av ulike opplæringstiltak og økonomiske støtteordninger til mentor og lønnstilskudd. Det er derfor bra at mange arbeidsgivere er positive til å ansette personer med tilretteleggingsbehov eller hull i CV-en, avslutter direktør Stein Veland.
Rapport for Møre og Romsdal: NAV Møre og Romsdal - Bedriftsundersøkelsen 2022
Rapport for Norge: Navs bedriftsundersøkelse 2022