Publisert 21. mai 2024
Navs bedriftsundersøkelse for 2024 viser at det fortsatt er høy mangel på arbeidskraft i Møre og Romsdal, men noe lavere enn i 2022 og 2023. Det er vanskeligst å rekruttere nødvendig kompetanse i helsesektoren og innen ulike håndverksfag. 22 prosent av bedriftene venter flere ansatte om ett år.
Bedriftsundersøkelsen er Navs årlige temperaturmåling av situasjonen i arbeidsmarkedet. 570 bedrifter har gitt oss tilbakemeldinger, tilsvarende en svarprosent på 61. Undersøkelsen gir oss svar på hvordan bedriftene tror de vil utvikle seg med tanke på antall ansatte det neste året og om de har hatt rekrutteringsutfordringer de siste tre månedene. Dette gir oss en god indikasjon på bedriftenes samlede fremtidstro. Ut fra svarene til bedriftene kan vi beregne hvor stor mangelen på arbeidskraft er, og i hvilke yrker det er vanskeligst å rekruttere til.
Det viktigste med bedriftsundersøkelsen er at den viser trender og utvikling over tid. Om bedriftene er mer eller mindre optimistiske enn før, om mangelen på arbeidskraft øker eller minker, og om det er endringer i yrker der det er vanskelig å rekruttere. Undersøkelsen gir, sammen med blant annet statistikk over utviklingen i arbeidsledighet og på stillingsmarkedet, et viktig bidrag for forståelsen av situasjonen på arbeidsmarkedet.
I tillegg har vi i år som i fjor også spurt bedriftene om det er det aktuelt å gi personer med tilretteleggingsbehov og/eller hull i CV-en jobbmulighet. Et nytt spørsmål i år er om det er aktuelt for bedriftene å ansette flere lærlinger.
Hovedfunn
Det viktigste resultatet i bedriftsundersøkelsen er hvilke forventninger bedriftene har til endring av antall ansatte, utvikling av mangel på arbeidskraft og oversikten over hvilke yrker bedriftene har vanskeligheter med å rekruttere til. 22 prosent av bedriftene i Møre og Romsdal forventer flere ansatte om ett år, mens 13 prosent venter en reduksjon i antall ansatte. Det er omtrent som i fjor.
De siste årene er det blitt vanskeligere å rekruttere ønsket kompetanse. I år svarte 28 prosent av bedriftene at de over en tremåneders periode ikke har lykkes å rekruttere ønsket kompetanse.
Mangelen på arbeidskraft i fylket vårt er beregnet til over 3 200. Det er en del lavere enn i 2022 og litt lavere enn i 2023 Det er også litt under det vi hadde i 2019-2021, men betydelig høyere enn perioden 2012 - 2018. Det er størst mangel på arbeidskraft innen helserelaterte yrker, men mangelen er også stor innen mange håndverksfag.
43 prosent av bedriftene som svarer på undersøkelsen sier det er aktuelt å ansette personer med tilretteleggingsbehov eller hull i CV-en, mens 40 prosent er usikre. Bare 17 prosent av bedriftene svarer nei.
40 prosent bekrefter at det er aktuelt å ansette flere lærlinger. Viktigst for denne vurderingen er oppgitt å være behov for flere ansatte med yrkesfaglig kompetanse (fagbrev).
– Funnene i årets bedriftsundersøkelse viser at arbeidsmarkedet i Møre og Romsdal gir gode muligheter for arbeid for enda flere. Både via den styrkede innsatsen for ungdom gjennom ungdomsgarantien, arbeidet med å få fordrevne ukrainere i jobb, og hjelpen vi gir andre som for tiden står utenfor arbeidslivet, sier direktør Stein Veland.
– Svarene forteller oss at bedriftene har stor og økene vilje til å ansette personer med tilretteleggingsbehov eller hull i CV-en. Det er også en bekreftelse på det vi opplever gjennom bedriftskontakten i det daglige arbeidet vårt, avslutter Stein Veland.