Publisert 2. juni 2023
Ved utgangen av mai 2023 var 3 574 arbeidssøkere registrert som helt eller delvis ledige, eller som deltakere i et arbeidsmarkedstiltak i Møre og Romsdal. Dette utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Navs bedriftsundersøkelse våren 2023 viser at mange bedrifter i fylket har rekrutteringsutfordringer.
2 038 av arbeidssøkerne er helt ledige, noe som utgjør 1,5 prosent av arbeidsstyrken. 1 130 er delvis ledige, 0,8 prosent av arbeidsstyrken og 406 er på tiltak, tilsvarende 0,3 prosent av arbeidsstyrken. 348 av arbeidssøkerne er personer som er permitterte. Justert for sesongvariasjoner er det beregnet en nedgang på 48 helt ledige fra april til mai, og en nedgang på 85 fra mai i fjor.
– Vi har i tidligere pressemeldinger meldt om mangelen på arbeidskraft og om arbeidsmulighetene dette kan gi til personer med ulike utfordringer. Årets undersøkelser bekrefter at det fortsatt er store utfordringer i mange bedrifter med å rekruttere ønsket kompetanse. Samtidig får vi også en bekreftelse på at mange bedrifter vurderer det som aktuelt å rekruttere personer med tilretteleggingsbehov eller hull i CV. Et godt samarbeid mellom arbeidsgivere og Nav vil bidra positivt i denne sammenhengen, sier avdelingsdirektør Erland Schei.
Navs bedriftsundersøkelse 2023
Bedriftsundersøkelsen er Navs årlige temperaturmåling av situasjonen i arbeidsmarkedet. I årets undersøkelse har 637 bedrifter gitt oss tilbakemeldinger på hvordan de tror utviklingen blir med tanke på antall ansatte det neste året, og om de har hatt rekrutteringsutfordringer de siste tre månedene. Svarene fra bedriftene gir en indikasjon på bedriftenes samlede fremtidstro, hvor stor mangelen på arbeidskraft er, og i hvilke yrker det er vanskeligst å rekruttere til.
Hovedfunn i bedriftsundersøkelsen
22 prosent av bedriftene i Møre og Romsdal forventer flere ansatte om ett år,11 prosent venter en reduksjon. Dette er en nedgang i forventningene om fremtidig utvikling av antall ansatte sammenlignet med i fjor. Det er bare i koronaåret 2020, samt årene rundt oljekrisen i 2014 og 2015 at bedriftene har hatt lavere forventninger på dette området de siste 12 årene.
25 prosent av bedriftene svarte at de over en tremåneders periode ikke har lykkes å rekruttere ønsket kompetanse. Mangelen på arbeidskraft er beregnet til over 3 300, og det er størst mangel på arbeidskraft i helsesektoren og innen ulike håndverksfag.
39 prosent av bedriftene svarer at det er aktuelt å ansette personer med tilretteleggingsbehov eller hull i CV, mens 40 prosent er usikre. Bare 21 prosent av bedriftene svarer nei.