Publisert 20. mai 2021
23 prosent av bedriftene i Møre og Romsdal forventer flere ansatte om ett år, mens 14 prosent venter en reduksjon. Sammenlignet med de andre fylkene er det stor mangel på arbeidskraft i Møre og Romsdal. Det er spesielt innen håndverksfag og helserelaterte yrker at det er vanskelig å rekruttere ønsket kompetanse.
– Årets bedriftsundersøkelse bekrefter det vi vi opplever i vår daglige kontakt med arbeidsgivere. Vi har utfordringer med å skaffe arbeidskraft til bedrifter innen flere bransjer, spesielt innen bygg og anlegg. Landbruk, reiseliv og verftsindustrien mangler også mye personell grunnet innreisereglene. Når pandemien er over, og næringslivet går tilbake til normal aktivitet, kan rekruttering av nye medarbeidere bli en enda større utfordring. Vi jobber aktivt sammen med næringslivet for å kvalifisere arbeidssøkere gjennom ulike arbeidsmarkedstiltak. Samtidig arbeider vi sammen med fylkeskommunen for å få flere til å fullføre videregående utdanning, sier direktør Stein Veland.
Det viktigste resultatet i bedriftsundersøkelsen er hvilke forventninger bedriftene har til endring av antall ansatte, utvikling av mangel på arbeidskraft og oversikten over hvilke yrker bedriftene har vanskeligheter med å rekruttere til.
23 prosent av bedriftene i Møre og Romsdal forventer flere ansatte om ett år, mens 14 prosent venter en reduksjon. Dette er omtrent på samme nivå som i de siste 5 årene. Sammenlignet med de andre fylkene er det bedriftene i Møre og Romsdal som er minst optimistiske i forhold til dette.
De siste tre årene er det blitt vanskeligere å rekruttere ønsket kompetanse. I år svarte 24 prosent av bedriftene at de over en tremåneders periode ikke har lykkes å rekruttere ønsket kompetanse. Koronarestriksjoner og stengte landegrenser, for få med utdanning innen håndverksfag og et økende behov for helsearbeidere under koronaperioden, er blant forklaringene. Mangelen på arbeidskraft i fylket vårt er beregnet til 3 800. Det er høyt sammenlignet med landet, som har en mangel på 45 000.
Som i de foregående årene er det klart størst mangel av arbeidskraft innen helserelaterte yrker og innen håndverksfag. Dette gjelder både i Møre og Romsdal og i landet.
Fakta
Bedriftsundersøkelsen er Navs årlige kartlegging av situasjonen i arbeidsmarkedet. Over 800 bedrifter i Møre og Romsdal har gitt oss tilbakemeldinger, tilsvarende en svarprosent på 70. Undersøkelsen gir oss svar på hvordan bedriftene tror de vil utvikle seg med tanke på antall ansatte det neste året og om de har hatt rekrutteringsutfordringer de siste tre månedene. Dette gir oss en god pekepinn på bedriftenes samlede fremtidstro. Vi kan ut fra svarene bedriftene gir beregne hvor stor mangelen på arbeidskraft er, og i hvilke yrker det er vanskeligst å rekruttere til.