Publisert 3. mai 2018 | Oppdatert 3. mai 2018
Virksomhetene i Nordland kunne ansatt 4 000 flere i 2018 hvis riktige kvalifikasjoner Virksomheter i Nordland kunne ansatt 4 000* flere i 2018 hvis søkerne hadde hatt rett kompetanse. Det er spesielt innenfor helse- og sosialsektoren, bygg og anlegg, undervisning samt transport at mangelen på kvalifikasjoner er størst.
- I april 2018 har vi registrert 2 475 helt arbeidsledige i Nordland, men virksomhetene finner ikke den arbeidskraften de har behov for. Mange av de ledige oppfyller ikke kravene arbeidsgiverne har, sier fylkesdirektør i Nav Nordland Cathrine Stavnes.
Kompetansemangel i Nordland
14 prosent (nasjonalt 7 %) av 561 spurte bedrifter i Nordland meldte om rekrutterings-problemer i årets bedriftsundersøkelse. Dette er fire prosentpoeng flere enn i fjor. Bedriftene har fremdeles for få kvalifiserte søkere. Dette kan skyldes høyere etterspørsel etter arbeidskraft og/eller mindre tilbud av arbeidskraft. Positive forventninger til kommende år kan ha medvirket til at bedriftene allerede har økt sin rekruttering.
8 prosent (nasjonalt 4 %) av bedriftene i Nordland melder om alvorlige rekrutteringsproblemer siste tre måneder. Dette er ett prosentpoeng høyere enn i fjor. Bedriftene har ikke klart å rekruttere ansatte med den ønskede kompetanse. Bedrifter som antar at de ikke får kvalifiserte søkere lyser derfor til en viss grad ut stillinger med reduserte kvalifikasjonskrav.
Sammenlignet med i fjor er bedriftene forsiktig pessimistiske når det gjelder nivået på sysselsetting i egen virksomhet. Gjennom hele høsten i fjor var det likevel få endringer i etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft. Dette tolkes slik at etterspørselssiden i arbeidsmarkedet er ganske stabil.
- Virksomhetene i Nordland har et relativt konstant behov for arbeidskraft med dokumentert kompetanse, dette gjelder både i privat og offentlig sektor. For å dekke dette kompetansebehovet er det blant annet viktig å forebygge frafallet i videregående skole, sier Stavnes.
Behovet for kvalifisert arbeidskraft er konstant innen mange yrker, og det er en utfordring både å rekruttere og beholde arbeidskraft med relevant utdanning. Dette er spesielt merkbart i gruppen unge voksne, som stadig oftere flytter ut av landsdelen.
Bedriftsundersøkelsen viser at bedriftene i Nordland har en mangel på minst 4 000* medarbeidere pr. februar/mars 2018. Størst mangel på arbeidskraft er det innen næringene helse- og sosialsektoren, bygg og anlegg, undervisning samt transport.
- Det er rekrutteringsproblemer i 44 av om lag 246 yrker det lyses ut stillinger i. Vi ser at det er mangel på kvalifisert arbeidskraft i en stor andel yrker med høgskole/ universitetsutdanning, praktiske håndverksyrker med fagutdanning og yrker i industrien som krever fagbrev. Det er helt klart en fordel å tenke på utdanning hvis man er arbeidssøker i dag, sier Stavnes.
- Etterspørselen etter arbeidskraft innenfor helsesektoren vil være økende i årene som kommer. Dette har bl.a. sammenheng med alderssammensetningen i befolkningen vår, sier Stavnes.
De mest etterspurte yrkene i Nordland i 2018 er
- Yrker med universitets- og høgskoleutdanning: Sykepleiere, legespesialister, revisorer, grunnskolelærere
- Praktiske håndverksyrker med fagutdanning: Lastebil- og trailersjåfører, helse- og omsorgsarbeidere, tømrere, snekkere, rørleggere, elektrikere, kokker, renholdere
- Praktiske yrker i industrien med fagbrev: Sveisere, bilmekanikere, automatikere, overflatebehandlere, betongarbeidere mv.
Det er fortsatt behov for personer med akademisk utdanning og ikke minst praktisk fagutdanning.
- Kombinasjonen av lav yrkesdeltaking, utflytting og drop-out fra videregående skole i fylket bidrar til å øke etterspørselen etter kvalifisert arbeidskraft i Nordland, sier Cathrine Stavnes.
I Nordland har vi i dag om lag 24 000 personer i aldersgruppen 16-67 år som står helt eller delvis utenfor det ordinære arbeidsmarkedet.
- Både av hensyn til den enkelte og behovet for arbeidskraft er det helt avgjørende at vi fremover klarer å få til et mer inkluderende arbeidsliv, slik at flere av disse kan komme i arbeid og aktivitet, sier Stavnes.
Nærmere opplysninger ved Nav Nordland:
Fylkesdirektør
Cathrine Stavnes – tlf. 91 66 50 71
(*) Undersøkelsen gjennomført i perioden 29. januar til 13. mars 2018. Lav svarprosent (51 %) gjør tallene noe mer usikre enn for tidligere år.