Publisert 22. mars 2024 | Oppdatert 22. mars 2024
Ved utgangen av mars var det registrert 1 905 helt ledige arbeidssøkere i Nordland. Dette utgjør 1,6 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med samme periode i fjor har det vært en økning i ledigheten på 350 personer.
Med 704 arbeidssøkere på tiltak sammen med de helt ledige får vi en bruttoledighet på 2,1 prosent. I tillegg til de helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er det 927 delvis ledige i Nordland. Dermed er det totalt 3 536 arbeidssøkere i Nordland som utgjør 2,9 prosent av arbeidsstyrken. Det er 714 flere arbeidssøkere enn samme måned i fjor, som utgjør en økning på 25 prosent. Økningen skyldes i stor grad at stadig flere ukrainere har avsluttet sine introduksjonsprogram og melder seg nå på arbeidsmarkedet.
- Til tross for økning er ledigheten i Nordland fremdeles lav, og det lyses ut mange stillinger. Den noe økte ledigheten gir muligheter for virksomhetene som trenger arbeidskraft, og det er fortsatt svært gode muligheter for arbeidssøkerne i Nordland, sier direktør ved Nav Nordland Cathrine Stavnes.
Verdifull innvandring til Nordland
Ifølge SSB sine befolkningstall ville Nordland hatt nedgang i befolkningen dersom det ikke hadde vært for innvandrerne. De nye innbyggerne som kommer til fylket, er det stort behov for. Over lang tid har Nordland hatt et svært stramt arbeidsmarked, med større etterspørsel etter arbeidskraft enn registrerte ledige.
Ved utgangen av mars er det 820 innvandrere registrert som helt ledige arbeidssøkere, noe som utgjør 43 prosent av alle helt ledige. Naturlig nok er de fleste fra Ukraina med 220 personer.
- Vi ser at stadig flere ukrainere melder seg ledig på arbeidsmarkedet, noe som gjør det mulig å rekruttere nye medarbeidere i det stramme arbeidsmarkedet vi har i Nordland, sier Stavnes. – Nav har ulike virkemidler som kan bidra til en god start på arbeidsforholdet for eksempel kvalifiseringstiltak, mentor og lønnstilskudd.
Arbeidsledigheten i Nordlandskommunene
18 av fylkets kommuner har 1,5 prosent eller lavere andel helt ledige arbeidssøkere. Blant disse er Røst kommune som i likhet med forrige måned har færre enn fire helt ledige arbeidssøkere. Beiarn har fylkets høyeste ledighet med 7,3 prosent helt ledige. I de større bykommunene i fylket har Bodø og Vefsn en ledighet på 1,2 prosent, Rana har 1,5, mens Narvik har 1,6 prosent helt ledige.
Landet som helhet har en ledighet på 2 prosent helt ledige. Det er en økning på 14 prosent fra samme måned i fjor. Nordland har 23 prosent økning, som er høyest økning av alle fylkene. Men med 1,6 prosent helt ledige har Nordland fortsatt den nest laveste ledigheten av alle fylkene, mens Troms har den laveste ledigheten med 1,4 prosent. Høyest ledighet av fylkene finner vi i Østfold som har 2,9 prosent helt ledige. Ser vi på bruttoledigheten (helt ledige og arbeidssøkere på tiltak) ligger Troms lavest også her med 1,7 prosent bruttoledighet, etterfulgt av Nordland og Trøndelag med 2,1 prosent. Østfold har høyest bruttoledighet med 3,6 prosent. For landet som helhet er bruttoledigheten på 2,6 prosent.
1. Infografikk 2024-03 Arbeidsmarkedet i Nordland (PDF)
2. Infografikk 2024-03 Arbeidsmarkedet i Nordland (PNG)
3. Hovedtall helt ledige Nordland mars 2024
3a. Helt ledige Yrke korrigert for feil januar 2024. Tidsserie måned Nordland 2024-03 (EXCEL)
4. Hovedtall delvis ledige Nordland mars 2024 (EXCEL)
5. Hovedtall permitterte Nordland mars 2024 (EXCEL)
6. Tabeller kommunevis ledighet Nordland mars 2024 (EXCEL)
For ytterligere kommentarer fra Nav Nordland:
Direktør Cathrine Stavnes – tlf. 916 65 071
Se flere hovedtall om arbeidsmarkedet på nav.no.
MERKNAD:
Egen yrkesoversikt for helt ledige i tidsperioden januar-mars 2024, grunnet tidligere feil i Nav sine IT-system.
Nav har hatt feil i sine IT-systemer for registrering av nye arbeidssøkere i perioden 19.12.2023 til 11.01.2024. Dette har medført at nye arbeidssøkere ble registrert med ukjent yrke, som påvirker statistikken slik at andel arbeidssøkere med ukjent yrkesbakgrunn blir for høy og medfører til en feilaktig reduksjon for andre yrkesgrupper. For å kunne gi ut noe informasjon om yrkesbakgrunn for perioden, har Nav korrigert tallene for nye arbeidssøkere med ukjent yrkesbakgrunn i tidsperioden 19. desember-29. januar, opp mot yrkesbakgrunnen rapportert inn av eventuell tidligere arbeidsgiver i Arbeidsgiver-arbeidstakerregisteret. Som følge av denne korreksjonen vil disse tallene ha noe redusert sammenlignbarhet med tidligere publiserte tall om yrkesbakgrunn. Oversikten finnes i Excel-fil under navnet; «Helt ledige. Yrke korrigert for feil januar 2024. Tidsserie måned. Nordland». Da dette er en manuell korrigering, blir annen statistikk fordelt på yrkesbakgrunn ikke korrigert for perioden i publisert statistikk.