Publisert 28. juni 2024 | Oppdatert 2. august 2024
Ved utgangen av juni var det registrert 1 838 helt ledige arbeidssøkere i Nordland. Dette utgjør 1,5 prosent av arbeidsstyrken. Tar vi også med de 611 arbeidssøkerne som er i et arbeidsmarkedstiltak får vi en bruttoledighet på 2,0 prosent.
I tillegg til de helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er det 864 delvis ledige i Nordland. Dermed er det totalt 3 313 arbeidssøkere i Nordland. Det er 615 flere arbeidssøkere enn samme måned i fjor, som gir en økning på 23 prosent.
Justert for normale sesongvariasjoner har Nordland fått 270 flere arbeidssøkere i løpet av hele første halvår. Dette tilsvarer en økning på 8,7 prosent. For landet som helhet har økningen i antall arbeidssøkere vært på 6,7 prosent.
- Til tross for økning i antall arbeidssøkere er ledigheten fortsatt lav i et historisk perspektiv. Økningen skyldes i all hovedsak at stadig flere ukrainere melder seg på arbeidsmarkedet, sier avdelingsdirektør ved Nav Nordland Petter Bugge Richardsen.
Mange arbeidssøkere fra Ukraina
Ved utgangen av juni er det registrert i alt 1 670 arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn, noe som utgjør halvparten av alle arbeidssøkere. 920 innvandrere er registrert som helt ledige, 369 er arbeidssøkere på tiltak og 381 er delvis ledige arbeidssøkere. De fleste arbeidssøkende innvandrere kommer fra Ukraina. I juni 2023 var det registrert 77 arbeidssøkende fra Ukraina, mens det nå har økt til i alt 720 registrerte arbeidssøkere fra Ukraina i Nordland (383 helt ledige, 107 delvis ledige og 230 arbeidssøkere på tiltak). På tross av høy ledighet blant ukrainere, viser AA-registeret gledelige tall, med godt over 800 av de fordrevne ukrainerne i yrkesaktiv alder i arbeid.
Etterspørsel etter arbeidskraft (avsnittet er korrigert 2.8.2024, se merknad i faktaboks)
For første halvår som helhet har det vært 390 færre utlyste stillinger i Nordland sammenliknet med samme periode i fjor (- 2,5 prosent). I juni i år var det totalt 1 942 utlyste stillinger, som er 264 færre enn samme måned i fjor. Med 478 utlyste stilinger innen helse, pleie og omsorg var det flest stillinger innen disse yrkesgruppene (25 prosent av alle utlyste stillinger). Deretter kommer yrker innen reiseliv/transport, butikk/salgsarbeid og serviceyrker/annet arbeid (alle med 11 prosent av alle utlyste stillinger).
Ser vi på antall arbeidssøkere i forhold til antall utlyste stillinger var det i juni 1,3 arbeidssøker (bruttoledighet) per stilling i Nordland. For landet som helhet var samme forholdstall på 1,9.
- Dette betyr at det fortsatt er et svært stramt arbeidsmarked i Nordland, med store utfordringer for mange arbeidsgivere med å få tak i arbeidskraft, sier Bugge Richardsen. - Vi i Nav oppfordrer til å tenke alternativt om hvem som kan være den rette medarbeideren fremover, og kan bistå med oppfølging, kompetanseheving og tilrettelegging om det er noen som i dag står utenfor arbeidslivet som får sjansen.
Arbeidsledigheten i Nordlandskommunene
14 av fylkets kommuner har under 1,5 prosent helt ledige arbeidssøkere. Lavest ledighet finner vi i Vega kommune, mens Beiarn har fylkets høyeste ledighet med 7 prosent helt ledige. I de større bykommunene i fylket har Bodø 1,1 prosent helt ledige, Rana 1,0 prosent, Vefsn har 1,1, mens Narvik har 1,4 prosent helt ledige.
Landet som helhet har en ledighet på 1,9 prosent helt ledige. Det er en økning på 15 prosent fra samme måned i fjor. Laveste ledighet har Troms med 1,3 prosent helt ledige, etterfulgt av Nordland med 1,5 prosent. Høyest ledighet av fylkene finner vi i Østfold som har 2,7 prosent helt ledige. Ser vi på bruttoledigheten (helt ledige og arbeidssøkere på tiltak) ligger Troms lavest også her med 1,7 prosent bruttoledighet, etterfulgt av Trøndelag (1,9 prosent) og Nordland (2,0 prosent). Østfold har høyest bruttoledighet med 3,3 prosent. For landet som helhet er bruttoledigheten på 2,9 prosent.
1. Infografikk 2024-06 Arbeidsmarkedet i Nordland (PDF)
1. KORRIGERT Infografikk 2024-06 Arbeidsmarkedet i Nordland (PDF)
2. Infografikk 2024-06 Arbeidsmarkedet i Nordland (PNG)
2. KORRIGERT Infografikk 2024-06 Arbeidsmarkedet i Nordland (PNG)
3. Hovedtall helt ledige Nordland juni 2024 (EXCEL)
4. Hovedtall delvis ledige Nordland juni 2024 (EXCEL)
5. Hovedtall permitterte Nordland juni 2024 (EXCEL)
6. Tabeller kommunevis ledighet Nordland juni 2024 (EXCEL)
For ytterligere kommentarer fra Nav Nordland:
Avdelingsdirektør Petter Bugge Richardsen – tlf. 975 68 776
Fakta
Merknad 2.8.2024:
Korrigering av ledige stillinger i juni og juli 2024
I forbindelse med publisering av pressemelding om arbeidsmarkedet i juli 2024 ble det avdekket feil i antall ledige stillinger for juni og juli 2024. Dette medførte at tallene i avsnittet "Etterspørsel etter arbeidskraft" ikke var riktig og teksten i avsnittet er nå korrigert. Antall utlyste stillinger ble korrigert ned fra 2 239 stillinger til 1 942 i Nordland i juni. Dette er en reduksjon på i alt 297 stillinger, alle innen butikk og salgsarbeid. Fordelt på kommunene er det Bodø, Sømna og Hamarøy som alle er redusert med 99 stillinger. Forklaring følger nedenfor:
I Navs stillingsstatistikk justeres antall stillinger per annonse slik at annonser med mer enn 100 stillinger reduseres til 100, og annonser uten oppgitt antall settes til 2. Ved gjennomgang av statistikken for ledige stillinger oppdaget Nav at en aktør la ut 100 stillingsannonser med 100 stillinger hver i juli 2024 (landet som helhet). Ved nærmere undersøkelse viste det seg at tekstene i disse annonsene var svært like, og Nav vurderte at det ikke kunne dreie seg om 100 stillinger per annonse. Derfor ble disse annonsene redusert til 1 stilling hver. Den samme aktøren gjorde noe lignende med rundt 30 annonser i juni 2024.
Opprinnelig tekst i avsnittet "Etterspørsel etter arbeidskraft":
"For første halvår som helhet har det vært omtrent samme antall utlyste stillinger i Nordland sammenliknet med samme periode i fjor. I juni i år var det totalt 2 239 utlyste stillinger, som er 33 flere enn samme måned i fjor. Det var uvanlig høyt antall utlyste stillinger innen butikk og salgsarbeid, der to tredjedeler av stillingene var feriejobber. Med i alt 506 utlyste stillinger innen disse yrkesgruppene utgjør det hele 23 prosent av alle utlyste stillinger. Etter butikk og salgsarbeid kommer yrker innen helse, pleie og omsorgsyrker (21 prosent) og reiseliv og transport (10 prosent).
Ser vi på antall arbeidssøkere i forhold til antall utlyste stillinger var det i juni 1 arbeidssøker (bruttoledighet) per stilling i Nordland. For landet som helhet var samme forholdstall på 1,8.
- Dette betyr at det fortsatt er et svært stramt arbeidsmarked i Nordland, med store utfordringer for mange arbeidsgivere med å få tak i arbeidskraft, sier Bugge Richardsen. - Vi i Nav oppfordrer til å tenke alternativt om hvem som kan være den rette medarbeideren fremover, og kan bistå med oppfølging, kompetanseheving og tilrettelegging om det er noen som i dag står utenfor arbeidslivet som får sjansen."