Publisert 27. september 2024
Arbeidsledigheten i Nordland er stabil fra august, med fortsatt 1,5 prosent helt ledige. I september 2024 var det 1 831 arbeidssøkere som var registrert som helt ledige i Nordland. Tar vi også med de 586 arbeidssøkerne som er i et arbeidsmarkedstiltak får vi en bruttoledighet på 2,0 prosent.
I tillegg til de helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er det 796 delvis ledige i Nordland. Dermed er det totalt 3 213 arbeidssøkere i fylket, noe som utgjør 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Fra august til september har det blitt færre helt ledige arbeidssøkere, mens det er økning både i antall delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak. I alt er det 43 flere arbeidssøkere fra august til september. Sammenlikner vi med september for ett år siden er det 493 flere arbeidssøkere, som tilsvarer en økning på 18 prosent.
Flere arbeidssøkere fra Ukraina
Det er arbeidssøkere fra Ukraina som står for den største del av økningen fra samme måned i fjor. I september 2024 er det registrert i alt 670 arbeidssøkere fra Ukraina i Nordland (289 helt ledige, 125 delvis ledige og 256 arbeidssøkere på tiltak). Dette er 23 flere enn i august og 451 flere enn september i fjor. Omtrent 40 prosent av de ukrainske arbeidssøkende er langtidsarbeidssøkere, som vil si at de har vært registrert som arbeidssøker over 26 uker og noen av dem har vært registrert som arbeidssøker ett år eller lengre.
- I tillegg til de som har stått registrert som arbeidssøkere en stund er det hver måned nye ukrainere som melder seg på arbeidsmarkedet. I Nordland er det en stor andel av de ukrainske fordrevne som allerede er i arbeid, mens for andre er det nødvendig med ekstra bistand til for å skaffe seg jobb. Vi trenger flere arbeidsgivere som kan åpne dørene og bidra til inkludering. Dette kan bidra til å dekke det store behovet for arbeidskraft vi har i Nordland, sier direktør Cathrine Stavnes
NAV har virkemidler for å bidra til kvalifisering og inkludering i arbeidslivet. Dette kan for eksempel være styrking av språkferdigheter, kvalifisering eller mentor hos den enkelte virksomhet.
Tar vi med alle arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn var det ved utgangen av september registrert i alt 1 539 arbeidssøkere. Dette er 472 flere enn i september 2023. Innvandrere i alt utgjør omtrent halvparten (48 prosent) av alle arbeidssøkere. 813 innvandrere er registrert som helt ledige, 378 er arbeidssøkere på tiltak og 348 er delvis ledige arbeidssøkere.
Etterspørsel etter arbeidskraft
I september ble det lyst ut 1 686 stillinger i Nordland. Det er en økning i antall utlyste stillinger fra forrige måned, men sammenlignet med samme måned i fjor er det en svak nedgang. Flest utlyste stillinger finner vi innenfor helse, pleie og omsorg med 406 utlyste stillinger i september, etterfulgt av butikk og salgsarbeid (225).
Arbeidsledigheten i Nordlandskommunene
22 av fylkets kommuner har 1,5 prosent helt ledige eller lavere. Lavest er det i Hattfjelldal kommune, mens Beiarn har fylkets høyeste ledighet denne måneden med 4 prosent helt ledige arbeidssøkere. I de større bykommunene har Bodø en ledighet på 1,3 prosent, Rana 1,2 prosent, Narvik 1,5 prosent og Vefsn 1,1 prosent.
Landet som helhet har 2 prosent helt ledige. Laveste ledighet har Troms med 1,3 prosent helt ledige, etterfulgt av Nordland med 1,5 prosent. Høyest ledighet av fylkene finner vi i Østfold som har 2,7 prosent helt ledige. Ser vi på bruttoledigheten (helt ledige og arbeidssøkere på tiltak) ligger Troms lavest også her med 1,7 prosent bruttoledighet, etterfulgt av Nordland og Trøndelag (2 prosent). Østfold har den høyeste bruttoledigheten med 3,4 prosent. For landet som helhet er bruttoledigheten på 2,5 prosent.
1. Infografikk 2024-09 Arbeidsmarkedet i Nordland (PDF)
2. Infografikk 2024-09 Arbeidsmarkedet i Nordland (PNG)
3.Hovedtall helt ledige Nordland september 2024 (EXCEL)
4. Hovedtall delvis ledige Nordland september 2024 (EXCEL)
5. Hovedtall permitterte Nordland september 2024 (EXCEL)
6. Tabeller kommunevis ledighet Nordland september 2024 (EXCEL)
For ytterligere kommentarer fra NAV Nordland:
Direktør Cathrine Stavnes – tlf. 916 65 071