Publisert 7. mai 2024 | Oppdatert 7. mai 2024
I februar og mars i år ble virksomheter over hele landet intervjuet til Navs årlige bedriftsundersøkelse. I Nordland melder bedriftene at de kunne ansatt 3 104 flere dersom søkerne hadde hatt rett kompetanse. Den største mangelen på arbeidskraft finner vi innen helse- og sosialtjenesten, men overnatting- og serverings-virksomheter sliter mest.
- Mangelen på arbeidskraft er noe lavere enn i fjor, men det er fremdeles en stor utfordring for virksomhetene i Nordland å få tak i personer med riktig kompetanse, sier direktør ved Nav Nordland Cathrine Stavnes. – Av alle landets fylker er det kun Finnmark som har strammere arbeidsmarked enn Nordland med størst mangel på arbeidskraft sett i forhold til størrelse på sysselsettingen.
Alvorlige rekrutteringsproblemer
Nesten én av fire Nordlands-virksomheter (23 prosent) opplever å få ingen eller for få kvalifiserte søkere til ledige stillinger, men det er stor variasjon mellom regionene i fylket. Ikke overraskende er det helse- og sosialtjenesten som opplever størst mangel. Topp tre av yrker med størst mangel er innenfor denne næringen. Sykepleierne troner øverst på statistikken med mangel på 501 personer, etterfulgt av helsefagarbeidere (259) og legespesialister (170). Totalt kunne næringen ansatt nesten 1 400 flere dersom de hadde fått tak i riktig kompetanse.
Til tross for den store mangelen på arbeidskraft innen helse, er det innen overnatting- og servering at problemene er størst. Ut fra størrelsen på denne næringen og en opplyst mangel på arbeidskraft i 216 stillinger, gir dette fylkets strammeste arbeidsmarked. Mangelen på kokker er desidert størst og utgjør en stor utfordring for hotell- og restaurantbransjen.
- Mangelen på arbeidskraft innen hotell og restaurant er særlig alvorlig når vi nå står foran en travel sommersesong, sier Stavnes. – Det er ikke nytt at rekruttering til denne bransjen er vanskelig. Særlig innen kokkeyrket merkes problemene godt. Det vil være nødvendig for denne og flere bransjer å senke de formelle kravene til utdanning, og rekruttere blant de som har erfaring og interesse for å jobbe i bransjen. Om en inkluderer noen som har stått utenfor arbeidslivet vil vi i Nav kunne bidra med våre virkemidler.
Optimisme
Det er fortsatt optimisme for fremtiden blant virksomhetene i Nordland. 25 prosent av virksomhetene forventer å ha flere ansatte om ett år, 66 prosent forventer samme antall, mens kun 8 prosent venter nedgang i antall ansatte. Nordlands-virksomhetene er blant de mest optimistiske i landet. Bare Troms har høyere nettoandel virksomheter som venter høyere sysselsetting det kommende året.
Blant næringene i Nordland er det kun undervisning og offentlig forvaltning som regner med nedgang i sysselsettingen.
Det ventes sysselsettingsvekst i alle regionene i fylket og størst optimisme finner vi i Lofoten.
Inkluderende rekruttering
I Nordland har vi en stor gruppe personer som vil ha behov for ekstra oppfølging, kvalifisering eller tilrettelegging for å kunne delta i arbeidslivet, og vi er derfor interessert i å få innsikt i virksomhetenes vilje til å inkludere. I årets bedriftsundersøkelse i Nordland har vi derfor lagt til et ekstra spørsmål der vi spør om de er positive til å rekruttere personer med behov for ekstra oppfølging eller tilrettelegging. 51 prosent av virksomhetene svarer bekreftende på dette.
- Det er positivt at over halvparten av virksomhetene i Nordland er villige til inkluderende rekruttering, spesielt siden det er mange i fylket som står utenfor arbeidsmarkedet, blant annet fordrevne ukrainere, sier Cathrine Stavnes. – Her kan vi i Nav bidra med gode løsninger som kvalifisering, lønnstilskudd eller andre økonomiske virkemidler i tillegg til oppfølging sammen med utdanning og helse. Det kan gi stor personlig verdi for den enkelte å være en del av arbeidslivet, samtidig som bedriftene får dekket sitt arbeidskraftsbehov.
Fakta om Navs bedriftsundersøkelse
Navs bedriftsundersøkelse gir et øyeblikksbilde av virksomhetenes etterspørsel etter arbeidskraft. Kunnskap om typer kompetanse arbeidsgivere har problemer med å få tak i er viktig for at Nav skal kunne yte god service overfor arbeidssøkere og arbeidsgivere. Undersøkelsen gir også innsikt i bemanningsbehov framover. Virksomhetenes forventninger for det kommende året tar temperaturen i arbeidsmarkedet og gir en pekepinn på hvilken utvikling vi kan vente oss.
I Nordland bidro 864 virksomheter med svar i årets undersøkelse, noe som gir en svarprosent på 94. Undersøkelsen ble gjennomført fra 29. januar til 13. mars i år.
1. Presentasjon NAVs bedriftsundersøkelse 2024 Nordland (PDF)
2. Rapport NAVs bedriftsundersøkelse 2024 Nordland (PDF)
3. NAVs bedriftsundersøkelse 2024 Nordland figurer og tabeller (EXCEL)
Se bedriftsundersøkelsen for landet som helhet her (nav.no).
Tidligere bedriftsundersøkelser fra Nav Nordland (nav.no).
For ytterligere kommentarer fra Nav Nordland:
Direktør Cathrine Stavnes – tlf. 916 65 071