Publisert 18. mai 2022 | Oppdatert 18. mai 2022
Nav Øst-Vikens bedriftsundersøkelse viser at arbeidsgiverne vil mangle kvalifisert arbeidskraft i 2022. Mangelen på kvalifisert arbeidskraft er på omtrent 9 800 personer. I «normalåret» 2019 var dette tallet på rundt 5 900 personer, altså ser vi en stor økning i etterspørsel etter arbeidskraft i etterkant av pandemien.
Etterspørselen etter arbeidskraft innen bygg- og anleggsvirksomhet har passert helse- og sosialtjenester, som tidligere hadde størst etterspørsel. Innen bygg- og anleggsvirksomhet er det nå en estimert etterspørsel på 2 690 personer, mens innen helse- og sosialtjenester er etterspørselen på 1 900 personer. Likevel ser vi at utfordringen med ansettelser innen helse- og sosialtjenester vedvarer, ettersom denne sektoren fremdeles har den høyeste andelen virksomheter som sliter med rekruttering.
– Samtidig har pandemien brakt med seg flere langtidsledige og flere med nedsatt arbeidsevne. Arbeidsgivere i offentlig og privat sektor må derfor tørre å tenke nytt og inkludere arbeidssøkere som kanskje har en annen kompetanse eller mangler kompetansen de etterspør. Når det kommer til inkludering i arbeidslivet er arbeidsgivere i privat sektor mer fremoverlente enn vi i offentlig sektor. Vi har nå en unik mulighet til å inkludere flere i arbeidslivet. Det er på høy tid at særlig vi som er arbeidsgivere i offentlig sektor, tar større ansvar, sier direktør i Nav Øst-Viken, Steinar Hansen.
Tømrere og snekkere er aller mest ettertraktet
Ifølge virksomhetene er det stor etterspørsel etter tømrere og snekkere. Etterspørselen er på 875 personer, som er i underkant av 10 prosent av den totale mangelen på arbeidskraft. Det er også andre yrkesgrupper hvor mangelen er stor. Anslagsvis 850 sykepleiere, 600 andre personlige tjenesteytere, 475 kokker, og 375 innen andre helseyrker.
Resultatene viser at så mange som hver tredje virksomhet innenfor helse- og sosialsektoren ikke har klart å rekruttere personer med rett kompetanse de siste tre måneder.
– Nav skal bidra til et velfungerende arbeidsmarked og verdiskaping i Øst-Viken. Vi jobber målrettet for å kvalifisere flere arbeidssøkere, ofte i samarbeid med andre. Målet er at arbeidsgivere skal få tak i kvalifiserte arbeidstakere, samtidig som flere kommer i jobb, sier Hansen.
Stor inkluderingsvilje blant bedriftene
På spørsmål om virksomhetene i Øst-Viken er villige til å ansette personer med nedsatt arbeidsevne eller hull i CV-en, svarer 55 prosent at de er villige til det.
Virksomhetene innen undervisningssektoren, samt varehandel og motorvognreparasjon, og offentlig administrasjon og forsvar, har den største inkluderingsviljen. Samtidig har undervisningssektoren store rekrutteringsutfordringer. Det største bemanningsbehovet har informasjon og kommunikasjon og bygge- og anleggsvirksomhet. Likevel oppgir litt under halvparten av virksomhetene i disse næringene at de er villige til å inkludere de med tilretteleggingsbehov eller hull i CV-en.
Flere opplever rekrutteringsproblemer
Næringene opplever rekrutteringsutfordringer i ulik grad. Rundt fire av ti innen helse- og sosialtjenestene og overnattings- og serveringsvirksomhet har forsøkt å rekruttere uten å få tak i personell med etterspurt kompetanse, de siste tre månedene. Innen undervisning og transport og lagring har omtrent en tredjedel opplevd denne type utfordringer. Sektorer som jordbruk, skogbruk og fiske og personlig tjenesteyting, har i liten grad hatt rekrutteringsproblemer.
Mange bedrifter tror på økt bemanning det neste året
28 prosent av virksomhetene i Øst-Viken forventer økt bemanning det kommende året. Samtidig venter 9 prosent en reduksjon. 63 prosent forventer uendret bemanning de neste 12 månedene. Det betyr at en nettoandel på 19 prosent av virksomhetene i Øst-Viken forventer økt bemanning. Til sammenligning var nettoandelen på 14 prosent i 2019, hvor 24 prosent ventet en økning, og 10 prosent ventet reduksjon.
Landsgjennomsnittet viser at en nettoandel på 22 prosent av virksomhetene forventer økt sysselsetting framover. Det betyr at virksomhetene tilhørende i region Øst-Viken har litt lavere forventninger enn landsgjennomsnittet. Samtidig har Øst-Viken det høyeste estimerte arbeidskraftunderskuddet i landet. Det må ses i sammenheng med at Øst-Viken er den største fylkesregionen.
Næringsgruppene med høyest nettoandel, hvor de forventer økt sysselsetting, er overnattings- og serveringsvirksomhet (58 prosent), informasjon og kommunikasjon (42 prosent) og bygg- og anleggsvirksomhet (40 prosent).
Pressebilde (png) av Steinar Hansen, direktør i Nav Øst-Viken. Foto: Kim A. Dalskau.
For mer informasjon, kontakt kommunikasjonsrådgiver Ole Kristian Grønneng, e-post. Telefon: 944 97 901.
Fakta
Navs bedriftsundersøkelse
Navs bedriftsundersøkelse innhenter årlig forventningene bedriftene har for sysselsettingsutviklingen det kommende året og rekrutteringsutfordringer. Årets bedriftsundersøkelse ble sendt ut til 1 417 virksomheter i Øst-Viken med tre ansatte eller flere. I alt 57 prosent av bedriftene besvarte undersøkelsen i perioden 4. februar til 21. mars 2022.