Publisert 19. mai 2021 | Oppdatert 3. juni 2021
Navs nylig gjennomførte bedriftsundersøkelse viser at arbeidsgiverne i Øst-Viken vil mangle kvalifisert arbeidskraft i 2021. Mangelen på kvalifisert arbeidskraft er på 3300 personer. I 2019 var mangelen på arbeidskraft nesten 6000 personer i regionen, noe som betyr at etterspørselen etter arbeidskraft nærmest er halvert i pandemi-perioden.
Det er fortsatt innenfor helse, pleie og omsorg at det er mest utfordrende for virksomhetene å få tak i arbeidskraft. Årsaken er for få eller ingen kvalifiserte søkere til stillingene. Bygg- og anleggsvirksomhet følger deretter, men her er etterspørselen etter arbeidskraft mer enn halvert siden 2019.
– Resultatene fra undersøkelsen bekrefter inntrykket vi har av situasjonen på arbeidsmarkedet. Vi har lagt bak oss et år med et rekordhøyt antall ledige og permitterte, og selv om vi ser at pilene nå er i ferd med å peke oppover, er arbeidsmarkedet fortsatt i ubalanse. Det gir også utslag i hva slags arbeidskraft som er mest etterspurt, sier direktør i Nav Øst-Viken, Steinar Hansen.
Mangler over 700 sykepleiere
Ifølge bedriftene er det vanskeligst å få tak i nok sykepleiere. I øyeblikket er det en estimert mangel på 741 sykepleiere i Øst-Viken. De fem neste yrkene på listen er: andre helseyrker (219 personer), spesialsykepleiere (197), legespesialister (173), tømrere og snekkere (137) og sveisere (111).
Denne listen over yrker som er mest etterspurt viser veldig tydelig hvor mangelen på kvalifisert arbeidskraft er størst; nemlig innen helsesektoren. Resultatene viser at det er så mange som hver tredje virksomhet innenfor helse- og sosialsektoren som ikke har klart å rekruttere personer med rett kompetanse de siste tre måneder.
– Nav skal bidra til et velfungerende arbeidsmarked og verdiskaping i Øst-Viken. Vi jobber målrettet for å kvalifisere flere arbeidssøkere, ofte i samarbeid med andre. Målet er at arbeidsgivere skal få tak i kvalifiserte arbeidstakere samtidig som flere kommer i jobb, sier Hansen.
Klar koronaeffekt
Nytt av året er at vi har spurt virksomhetene om hvilken betydning pandemien har hatt for bemanningen i deres bedrift. 58 prosent av bedriftene i Øst-Viken svarer at deres virksomhet ikke har vært direkte påvirket av koronasituasjonen, mens 28 prosent sier at de har måttet permittere ansatte.
Det er virksomhetene på Romerike som har vært mest berørt og har permittert flest i denne perioden. Her har nesten en tredel av virksomhetene måttet permittere ansatte. Samtidig ser vi at virksomhetene på Nedre Romerike også er de som har oppbemannet mest.
Bedriftene i Nedre Viken, som omfatter kommunene Fredrikstad, Sarpsborg, Rakkestad, Hvaler, Halden og Aremark, har vært minst påvirket av koronasituasjonen. 65 prosent av virksomhetene sier at de ikke er blitt direkte påvirket, mens 10 prosent av bedriftene har permittert ansatte i perioden.
Mange bedrifter tror på økt bemanning det neste året
28 prosent av bedriftene i Øst-Viken forventer økt bemanning det kommende året. Samtidig venter 9 prosent en nedgang, mens 63 prosent forventer uendret bemanning de neste 12 månedene. Det betyr at en nettoandel på 19 prosent av bedriftene i Øst-Viken forventer økt bemanning. Til sammenligning var det i 2019 24 prosent av bedriftene som forventet økt bemanning, mens 10 prosent forventet en nedgang. Dette tilsvarte en nettoandel på 14 prosent.
Landsgjennomsnittet viser at en nettoandel på 15 prosent av bedriftene forventer økt sysselsetting framover. Det betyr at bedriftene tilhørende i region Øst-Viken har litt høyere forventninger enn landsgjennomsnittet.
Det er bedriftene innenfor næringsgruppene bygge- og anleggsvirksomhet (48 prosent), informasjon og kommunikasjon (40 prosent), og overnatting- og serveringsvirksomhet (28 prosent) som har størst nettoandel virksomheter som forventer økt bemanning.
Pressebilde (jpg) av Steinar Hansen, direktør i Nav Øst-Viken. Foto: Kine H. Heide Larsen.
For mer informasjon, kontakt kommunikasjonsrådgiver Sigmund Haugedal (e-post) Telefon: 976 345 80.
Fakta
Navs bedriftsundersøkelse
Navs bedriftsundersøkelse innhenter årlig forventningene bedriftene har for sysselsettingsutviklingen det kommende året og rekrutteringsutfordringer. Årets bedriftsundersøkelse ble sendt ut til 1 490 virksomheter i Øst-Viken med tre ansatte eller flere. I alt 64 prosent av bedriftene besvarte undersøkelsen i perioden 2. februar til 15. mars 2021. Resultatene baserer seg på besvarelsene fra 950 virksomheter i Øst-Viken.
Nav Øst-Viken
Den nye Nav-regionen Øst-Viken ble etablert 1. januar 2019. Den består av tidligere Østfold og Akershus, med unntak av kommunene Asker og Bærum. Totalt 29 kommuner.