Publisert 7. mai 2024 | Oppdatert 7. mai 2024
Slik ser fremtidsutsiktene ut for bedriftene i Østfold
Færre mangler arbeidskraft, men i helse- og sosialsektoren, bygg og anlegg og varehandel varsler bedriftene om akutt ressursmangel.
Det viser Navs bedriftsundersøkelse 2024, som er den mest omfattende kartleggingen av arbeidsmarkedet i Norge.
Undersøkelsen ble offentliggjort 7. mai 2024 med følgende hovedfunn:
Bedriftene i Østfold er like usikre på fremtiden som i 2021, da omikronviruset herjet og samfunnet sto overfor store og uforutsigbare utfordringer.
– Årets bedriftsundersøkelse viser et tydelig stemningsskifte i arbeidsmarkedet. Mens fremtidsoptimisme var melodien ut av pandemien, er bedriftslederne i Østfold mer avmålte i sine spådommer om det neste året. Økonomisk uro og innføringen av kunstig intelligens i arbeidslivet er en del av dette bildet, sier Lise Westly, direktør i Nav Øst-Viken, som dekker 29 kommuner i Østfold og Akershus.
Hver femte bedrift i Østfold rapporterer at de ikke finner den kvalifiserte arbeidskraften de trenger.
De større bedriftene har størst problem med rekrutteringen, og spesielt de som jobber med transport og lagring, undervisning og offentlig forvaltning.
På landsbasis er mangelen på arbeidskraft redusert med nesten 40 prosent de siste to årene. Samtidig meldes det om kritisk mangel på nødvendig arbeidskraft i næringer som overnattings- og serveringsvirksomhet, personlig tjenesteyting, offentlig forvaltning, industri og bygg og anlegg.
– Selv om vi generelt ser en nedgang i arbeidskraftmangelen i Østfold, er det flere næringer som opplever akutt mangel på kvalifisert personell. Når disse ikke fyller viktige stillinger, kan dette påvirke tjenestetilbud og infrastruktur som vi trenger for at samfunnet går rundt, sier Lise Westly.
Svært mange ufaglærte og flyktninger står uten arbeid. Flere sektorer viser høy interesse for å inkludere flere i arbeid.
– Situasjonen nå er at arbeidsplasser står ubesatt, mens mange som kan og vil jobbe står uten arbeid. Vi jobber derfor tett med bedrifter og spesielt i næringene som trenger arbeidskraft, for å inkludere de som i dag står utenfor arbeidslivet, sier Westly.
– Blant annet får stadig flere ufaglærte tilpassede stillinger innen helsetjenesten, som kombineres med ulike kurs og utdanninger. Vi jobber også med å skaffe flere lærlingplasser hos regionens arbeidsgivere og tilrettelegge for ulike kvalifiseringsløp på arbeidsplassen.
Fakta
De fem mest etterspurte yrkesgruppe i Østfold
1. Helsefagarbeidere
2. Sykepleiere
3. Elektrikere
4. Butikkmedarbeidere
5. Tømrere og snekkere
Navs bedriftsundersøkelse
Navs bedriftsundersøkelse gjennomføres hvert år i hele landet og gir oss kunnskap om situasjonen på arbeidsmarkedet gjennom å se på bedriftenes kompetansebehov og fremtidige arbeidskraftsbehov.
Undersøkelsen ble gjennomført i perioden fra 29. januar til 13. mars 2024.