Publisert 9. mai 2023 | Oppdatert 11. mai 2023
Nav Øst-Vikens bedriftsundersøkelse viser at arbeidsgiverne kommer til å mangle kvalifisert arbeidskraft i 2023. Den estimerte mangelen på kvalifisert arbeidskraft er på omtrent 5 800 personer. Dette er en kraftig nedgang fra samme tid i fjor. Etterspørselen er nå tilbake på samme nivå som vi hadde før koronapandemien.
Arbeidskraftmangelen innen bygg og anlegg har falt med mer enn 60 prosent sammenlignet med i fjor. Innen bygg og anlegg er det nå en beregnet etterspørsel på 1 010 personer. Særlig har etterspørselen etter tømrere og snekkere falt betydelig sammenlignet med fjoråret. Helse- og sosialsektoren har nå den største arbeidskraftmangelen. Etterspørselen etter arbeidskraft til overnattings- og serveringsbransjen, til transport og lagring samt varehandel forventes også å bli lavere det kommende året.
Innen helse- og sosialsektoren er den kommende etterspørselen anslått å være på 2 030 personer. Arbeidskraftmangelen i helse- og sosialsektoren vedvarer, og sektoren har stadig den høyeste andelen virksomheter som sliter med rekruttering av kvalifisert arbeidskraft.
– Etterspørselen etter arbeidskraft er tilbake på samme nivå som vi vi hadde før pandemien. For flere næringer betyr det en estimert arbeidskraftmangel som er mer enn halvert sammenlignet med i fjor, sier direktør i Nav Øst-Viken, Steinar Hansen.
Sykepleiere er aller mest ettertraktet
Undersøkelsen viser at det er klart størst etterspørsel etter sykepleiere og spesialsykepleiere. Den estimerte mangelen er på til sammen 950 personer, og utgjør 16 prosent av den totale mangelen på arbeidskraft. Videre er det også en mangel på 300 helsefagarbeidere.
45 prosent av virksomhetene som har deltatt i undersøkelsen, innenfor helse- og sosialsektoren oppgir at de har hatt rekrutteringsutfordringer de siste tre månedene grunnet ingen eller for få kvalifiserte søkere.
– Nav Øst-Viken jobber systematisk med målrettet innsats overfor mange av våre arbeidssøkere. Vi er særlig opptatt av å utvikle alternative opplæringstilbud som supplerer de ordinære utdanningsløpene i samfunnet. Noen eksempler på slike tilbud er «helsefag for minoritetsspråklige», opplæringstilbud i «gjenvinningsfaget», «renholdsoperatørfaget» og «yrkessjåførfaget». Dette er tilbud og opplæringsløp som sørger for å kvalifisere personer som arbeidsmarkedet i regionen vår har behov for. Vi fortsetter satsingene for å kvalifisere flere arbeidssøkere til sektorer og næringer med stort arbeidskraftbehov, sier Hansen.
Stor inkluderingsvilje blant bedriftene, men mange er usikre
45 prosent av de spurte virksomhetene i Øst-Viken svarer at de er villige til å ansette personer med nedsatt arbeidsevne, mens 27 prosent er usikre.
Virksomhetene innen offentlig forvaltning, overnattings- og serveringsvirksomhet samt helse- og sosialsektoren har den største inkluderingsviljen. I sistnevnte finner vi også som nevnt de største rekrutteringsutfordringene.
Stabil andel virksomheter med rekrutteringsproblemer
Næringene opplever i ulik grad rekrutteringsutfordringer. 45 prosent av virksomhetene i helse- og sosialsektoren har forsøkt å rekruttere uten å få tak i personell med etterspurt kompetanse de siste tre månedene. Det samme gjelder for 40 prosent innenfor undervisning og 35 prosent for virksomheter innen overnatting og servering.
Færre bedrifter tror på økt bemanning
24 prosent av virksomhetene i utvalget i Øst-Viken forventer økt bemanning det kommende året. Samtidig venter 14 prosent en reduksjon, og 63 prosent uendret bemanning framover. Det betyr at en nettoandel på 10 prosent av virksomhetene i Øst-Viken forventer økt bemanning. Til sammenligning var nettoandelen på 19 prosent i fjor.
Landsgjennomsnittet viser at en nettoandel på 14 prosent av virksomhetene forventer økt sysselsetting framover. Det betyr at virksomhetene hjemmehørende i Øst-Viken har litt lavere forventninger enn landsgjennomsnittet. Samtidig har Øst-Viken det nest høyeste estimerte arbeidskraftunderskuddet i landet, sammenlignet med andre fylker og regioner. Det bør ses i sammenheng med at Øst-Viken er den største Nav-regionen.
Næringsgruppene med høyest nettoforventning i økt sysselsetting, er finans og forsikring med 50 prosent. Eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting har 24 prosent mens informasjon og kommunikasjon har 17 prosent.
Pressebilde (png) av Steinar Hansen, direktør i Nav Øst-Viken. Foto: Kim A. Dalskau.
For mer informasjon kontakt kommunikasjonsrådgiver Ole Kristian Grønneng, ole.kristian.gronneng@nav.no, tlf. 944 97 901.
Fakta
Navs bedriftsundersøkelse
Bedriftsundersøkelsen gjennomføres hvert år i hele landet og gir oss kunnskap om situasjonen på arbeidsmarkedet gjennom å se på kompetansebehov og framtidig arbeidskraftsbehov i bedriftene.
Undersøkelsen blir sendt til et representativt utvalg av bedrifter over hele landet. I Øst-Viken var det 1360 bedrifter med tre ansatte eller flere som ble invitert til å delta. Svarprosenten i år var på 60 prosent. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden fra 3. februar til 17. mars 2023.