Publisert 29. juli 2022
Ved utgangen av juli er det registrert 5 054 arbeidssøkere i Trøndelag. Det tilsvarer 2 prosent av arbeidsstyrken, og er en halvering i antall fra juli i fjor. Av disse er 3 053 helt ledige (1,2%), 1 299 delvis ledige (0,5%) og 702 arbeidssøkere i tiltak (0,3%).
For landet er andelen arbeidssøkere 2,6 prosent.
- Trøndelag har, sammen med Nordland, den laveste ledigheten i landet. Det er godt nytt at antall unge ledige har gått betydelig ned, sammenliknet med samme måned i fjor. Samtidig er langtidsledigheten kraftig redusert, sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.
Av de helt ledige har 709 personer vært uten arbeid eller aktivitet i et halvt år eller mer, noe som tilsvarer 23 prosent. Til sammenlikning var 33 prosent (1 854) langtidsledige for ett år siden.
Alder
Antall helt ledige og delvis ledige har også denne måneden gått ned i alle aldersgrupper dersom vi sammenlikner med fjoråret. Blant arbeidssøkerne under 30 år er 948 helt ledige og 327 delvis ledige. Det er en nedgang på 1 376 personer det siste året.
Det er nå kvinner i alderen 25-39 år som har den høyeste andelen helt ledige med 1,8 prosent. Blant menn er den høyeste andelen helt ledige (1,6%) i samme aldersgruppe, 25-39 år.
Yrker
Det er nedgang i helt og delvis ledige i alle yrkesgrupper. Når det gjelder helt ledige er nedgangen størst innenfor reiseliv og transport. Flest helt ledige finner vi blant personer som ikke har eller har registrert en yrkesbakgrunn, med 368 personer. Deretter følger industriarbeid (365) og serviceyrker og annet arbeid (301). Akademiske yrker (56) og meglere og konsulenter (64) er yrkesgruppene med færrest antall helt ledige.
Det er flest delvis ledige innenfor serviceyrker og annet arbeid (175), fulgt av butikk- og salgsarbeid (165) og industriarbeid (143). Yrkesgruppen reiseliv og transport har den største nedgangen i delvis ledige med en reduksjon på 85 prosent, tilsvarende 788 personer.
Stillinger
Det er lyst ut 2 740 ledige stillinger i juli. Sammenliknet med samme måned i fjor er det en nedgang på 12 prosent. Flest stillinger er lyst ut innenfor helse, pleie og omsorg (625), butikk- og salgsarbeid (283) samt reiseliv og transport (278). Det er størst prosentvis nedgang i utlyste stillinger innenfor gruppen ingen eller uoppgitt yrkesbakgrunn, bygg og anlegg samt barne- og ungdomsarbeid.
Kommunene
Indre Fosen har den høyeste ledigheten i fylket (2,4%), og er eneste kommune i Trøndelag med ledighet over 2 prosent. Tolv av fylkets kommuner har under en prosent ledige, og den laveste ledigheten finner vi i Rennebu (0,3%), fulgt av Røros, Holtålen, Høylandet og Åfjord (0,6%).
I fire av fylkets kommuner er ledigheten nærmest ikkeeksisterende, i det de har færre enn fire arbeidssøkere som er helt uten arbeid. Det gjelder kommunene Røyrvik, Leka, Osen og Tydal. Men ledighetstallene beskriver ikke hele bildet, mener Aas:
- Ledighetsstatistikken gir oss god oversikt over de som har meldt seg som arbeidssøkere hos Nav. Men, vi vet også at en av fem trøndere i alderen 20-66 år er ikke i jobb eller i utdanning, og her ligger det en stor arbeidskraftsressurs som ikke er synlig i ledighetsstatistikken vår. Nav jobber sammen med arbeidsgivere og andre samarbeidspartnere for at flest mulig av de som kan og vil jobbe skal få mulighet til det. Den lave arbeidsledigheten gir en god anledning til å få flere inn i arbeidslivet, og det er absolutt en vinn-vinn-situasjon, sier Torbjørn Aas.