Publisert 20. juni 2023 | Oppdatert 22. juni 2023
Det var tema da Nav Arbeidslivssenter Vest-Viken inviterte til fagdag om Emosjonelt arbeid - i HMS-fagets blindsone.
I Nav Arbeidslivssenter Vest-Viken arbeider IA-rådgiverne med flere bransjer. De gir blant annet hjelp til enheter som jobber med mennesker, og dermed er utsatt for emosjonell og relasjonell belastning. Dette er bransjer hvor sykefraværet er gjennomgående høyt, noe som har vekket interesse hos fagpersoner over flere år.
IA-rådgiverne ved Arbeidslivssenteret tilbragte derfor en hel dag sammen med Hans Jacob Busch. Her fikk de faglig påfyll, og jobbet med gode strategier for å komme virksomhetene i møte med tematikken.
Sammenheng mellom å jobbe med mennesker og høyt sykefravær
Solveig Osberg Ose og Hans Jacob Busch har sett på sammenhengen mellom det høye sykefraværet i helse- og velferdstjenestene, og mulige årsaker til både høyt sykefravær, og det at mange ansatte går tidlig ut av arbeidslivet.
De har blant annet funnet at emosjonelt arbeid, det å eksponeres for mennesker, deres liv, livssituasjon og følelser, gjør noe med deg som ansatt.
- Velferdsetatens hjelpere og ledere i førstelinjer, som opplever massiv eksponering for folk, har høy risiko for å utvikle fysiske og psykiske belastningsskader, sier Busch.
Han understreker at HMS-arbeidet skal være systematisk og kulturelt, og at de viktigste strategiene er forebygging, gjenoppretting og restitusjon.
- Når arbeidets egenart eksponerer den ansatte for andre menneskers atferd og følelser, i tillegg til krav om å opptre profesjonelt og balansert, kan disse faktorene til sammen skape ulike former for psykiske og fysiske plager. Dette fører typisk til sykefravær for å oppnå restitusjon, fortsetter Busch.
Risikofaktorene forbundet med emosjonelt arbeid, har vært lite kjent i HMS-arbeidet. I fagmiljøer som jobber med inkluderende arbeidsliv, er det nå bredere enighet om at belastningene ved emosjonelt arbeid, i større grad må innlemmes i bedrifters systematiske og kontinuerlige HMS-arbeid.
Busch og Ose peker på viktigheten av å forankre denne kunnskapen så langt opp i tjenestelinja som mulig. Først da kan virksomhetene identifisere kollektive vern, som kan bidra til restitusjon på arbeidsplassen. Dette mener forfatterne vil kunne føre til nedgang i sykefraværet, og at flere blir lenger i arbeidslivet.
Kompetansepåfyll fra forskningen
Avdelingsdirektør Hanne Eek Jensen var svært fornøyd med dagen.
- Dette ble en god felles oppstart for å sette et viktig område på dagsorden. Som ressurs- og kompetansesenter er det viktig for oss å ha kunnskap om risikofaktorer som følger med det å «jobbe med folk», og det er viktig å være oppdatert på siste innenfor dette feltet. Mange av våre prioriterte bransjer og virksomheter er utsatt for disse risikofaktorene, og det er ingen tvil om at de påvirker både sykefravær og frafall. Vi skal være gode rådgivere og oversettere for hvordan tematikken kan sikres plass og praktiseres i forebyggende HMS-arbeid, understreker Eek Jensen.
Mari-Anne Waage var en av IA-rådgiverne som var til stede denne dagen.
- Det var berikende å lytte til Busch. Alt ga mening, og skapte resonans til allerede etablert forståelse av virkeligheten «der ute». Kunnskapen vi sitter igjen med vil styrke oss i det videre arbeidet med forebyggende arbeidsmiljø, sier Waage.
I tillegg til Nav Arbeidslivssenter, var også representanter fra Arbeids- og velferdsdirektoratet, Nav Vest-Viken og Arbeidstilsynet invitert.
Hele senteret har tilegnet seg kompetanse over tid. Flere virksomheter har allerede blitt styrket i forståelsen av hvordan vern mot belastningene av emosjonelt arbeid har en naturlig plass i helhetlige og forebyggende HMS-arbeid.
Fakta
Nav Arbeidslivssenter er en samarbeidspartner for et inkluderende arbeidsliv (IA), og er et ressurs- og kompetansesenter for virksomheter som ønsker bistand til et mer inkluderende arbeidsliv.