Publisert 29. april 2022 | Oppdatert 29. april 2022
I april var 8 287 personer registrert som helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak hos Nav Vest-Viken. 3,2 prosent av arbeidsstyrken er dermed registrert som arbeidssøkere. Dette er 1 094 færre enn ved utgangen av mars.
Blant arbeidssøkerne var 4 675 personer registrert som helt ledige i april, noe som utgjør 1,8 prosent av arbeidsstyrken. Vest-Viken ligger dermed like under landsgjennomsnittet på 1,9 prosent.
Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 6 009 personer. Det tilsvarer 2,3 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 2 278 personer registrert som delvis ledige.
I hele fylket Viken var det 14 048 helt ledige personer i april, noe som tilsvarer 2,2 prosent av arbeidsstyrken.
Sammenlignet med mars, er nå 385 færre personer registrert som helt ledige, en nedgang på 8 prosent. Bruttoledigheten har gått ned med 484 personer (- 7,5 prosent).
Antallet delvis ledige har også gått ned sammenlignet med forrige måned. I april var 2 278 personer registrert som delvis ledige, noe som tilsvarer en nedgang på 610 personer (- 21 prosent) sammenlignet med utgangen av mars. De delvis ledige utgjør nå 0,9 prosent av arbeidsstyrken.
– Det totale antallet arbeidssøkere i Vest-Viken er nå er lavere enn før pandemien. Det blir stadig færre helt ledige, delvis ledige og permitterte, og vi ser en nedgang i ledigheten i alle aldersgrupper og nesten alle yrkesgrupper. Vi forventer også en økt etterspørsel etter arbeidskraft fremover, sier Inger Anne Speilberg, direktør for Nav Vest-Viken.
I Vest-Viken registrerte Nav 3 817 nye ledige stillinger i april. Det er cirka 1 466 færre enn ved utgangen av mars, og 1 119 færre enn på samme tid i fjor.
Ledighet etter bransje
Sammenlignet med mars har det i Vest-Viken vært en nedgang i ledigheten i nesten alle yrkesgrupper.
Størst nedgang i helt ledige ser vi innen reiseliv og transport med 73 personer (- 14 prosent) og bygg og anlegg med 61 personer (- 9 prosent).
Bygg og anlegg er gruppen med flest ledige i Vest-Viken med 617 helt ledige personer i april. Deretter kommer serviceyrker og annet arbeid (510 personer), ingen yrkesbakgrunn eller uoppgitt (485 personer) og butikk- og salgsarbeid (451 personer).
Alder og kjønn
Det var i april 1 973 helt ledige kvinner i Vest-Viken, en nedgang på 137 personer (- 6 prosent) sammenlignet med mars. Det var 2 702 helt ledige menn i Vest-Viken i april. Det er en nedgang på 248 personer (- 8 prosent) sammenlignet med forrige måned.
Vi ser en nedgang i antall helt ledige i alle aldersgrupper sammenlignet med mars. I aldersgruppen 30-39 år var det en nedgang på 110 personer (- 7 prosent), 40-49 år en nedgang på 75 personer (- 7 prosent), 50-59 år en nedgang på 88 personer (- 11 prosent) og i aldersgruppen over 60 år så vi en nedgang på 53 personer (- 9 prosent).
I den yngste aldersgruppen fra 16-29 år var det 978 helt ledige i Vest-Viken i april. Det er en nedgang på 59 personer (- 6 prosent) sammenlignet med forrige måned.
Høyest og lavest
Drammen er kommunen med høyeste ledighet i Vest-Viken i april. Her er 2,5 prosent av arbeidsstyrken helt ledige. Gol og Ål har i april den laveste ledigheten i Vest-Viken, hvor 0,6 prosent av arbeidsstyrken er helt uten arbeid.
Statistikk fra Nav viser at 370 personer (8 prosent) av de helt ledige i Vest-Viken er permitterte*. Det samme gjelder 326 personer (14 prosent) av de delvis ledige. Ser vi på andel av arbeidsstyrken, er 0,3 prosent av arbeidsstyrken i Vest-Viken nå permittert.
Fakta
Spesielle forhold:
Endringer fra 2022
Til 2021 var arbeidsstyrken i Navs statistikk basert på SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU). Fra 2022 endres det til å bruke registerbaserte tall fra SSB kombinert med tall fra Nav. For yrke endres grunnlag for arbeidsstyrke fra sysselsatte til lønnstakere som grunnlag. Endringene fører til "noe lavere beregnet arbeidsstyrke" og "tilsvarende økt beregnet andel helt ledige av av arbeidsstyrken i 2021 med 0,1 prosentpoeng(pp) ". For fordeling på alder er endringen mellom -0,2 pp (de over 60 år) og 0,2 pp. For fylker er endring om lag 0,1 pp. For yrker er endring mellom -0,6 og 0,3 pp. Tall for "endring fra i fjor" er korrigert for endringene i definisjon.
*På grunn av koronakrisen endret Nav definisjon av permitterte til «Permitterte omfatter registrerte arbeidssøkere som enten har fått innvilget dagpenger under permittering eller som har søkt om dagpenger under permittering og ikke fått avslag. For søknader og avslag vurderes siste dagpengesøknad de siste seks måneder før statistikktidspunkt.» Ved utgangen av september 2020 er det gått mer enn seks måneder siden ledigheten begynte å øke i mars, og de som søkte om dagpenger ved permittering den gang og fortsatt ikke har fått vedtak om dette blir tatt ut av statistikken over permitterte. Dette omfatter både noen få som ikke har fått behandlet dagpengesøknaden fra mars og også noen mindre feil i statistikken for personer som hadde fått sin dagpengesøknad behandlet på måter i Nav som statistikken ikke tok hensyn til. Om lag 1/3 av reduksjonen i antall permitterte fra august til september 2020 skyldes disse tekniske forholdene.
Om Nav Vest-Viken
Fra 1.1.2020 ble fylket Viken etablert, og i Nav har vi delt Viken i de to Nav-regionene Øst-Viken og Vest-Viken. Nav Vest-Viken dekker kommunene i Buskerud (inkludert Svelvik), pluss Asker, Bærum og Jevnaker.