Publisert 3. desember 2021 | Oppdatert 3. desember 2021
I november var 9 882 personer registrert som helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak hos Nav Vest-Viken. 3,9 prosent av arbeidsstyrken er dermed registrert som arbeidssøkere. Dette er 668 færre enn ved utgangen av oktober.
Blant arbeidssøkerne var 5 080 personer registrert som helt ledige ved utgangen av november, noe som utgjør 2,0 prosent av arbeidsstyrken. Vest-Viken ligger dermed like under landsgjennomsnittet, som er på 2,1 prosent.
Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 6 564 personer. Det tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 3 318 registrert som delvis ledige.
I hele fylket Viken var det 15 166 helt ledige personer i november, noe som tilsvarer 2,4 prosent av arbeidsstyrken.
Sammenlignet med utgangen av oktober, er nå 422 færre personer registrert som helt ledige, en nedgang på 8 prosent. Bruttoledigheten har gått ned med 443 personer (- 6,3 prosent) den siste måneden.
Antallet delvis ledige har også gått ned sammenlignet med forrige måned. I november var 3 318 personer registrert som delvis ledige, noe som tilsvarer en nedgang på 225 personer (- 6 prosent) sammenlignet med oktober. De delvis ledige utgjør nå 1,3 prosent av arbeidsstyrken.
- Arbeidsledigheten fortsetter å synke, og det er færre helt ledige enn da pandemien startet. Med den økende smitten vi ser de siste ukene, og strengere anbefalinger fra myndighetene, følger vi likevel ekstra nøye med på enkelte sårbare bransjer, sier Inger Anne Speilberg, direktør for Nav Vest-Viken.
I februar 2020 var det 5 531 (2,2 prosent) helt ledige i Vest-Viken. I november var det til sammenligning 5 080 (2,0 prosent) helt ledige.
Speilberg legger til at det dessverre fortsatt er mange delvis ledige, selv om også denne gruppen blir mindre for hver måned.
Ledighet etter bransje
Sammenlignet med oktober har det i Vest-Viken vært en nedgang i ledigheten i de fleste yrkesgrupper, med unntak av jordbruk, skogbruk og fiske der vi ser en svak økning i ledigheten på 3 prosent.
Størst nedgang i helt ledige ser vi innen serviceyrker og annet arbeid med 75 personer (- 11,6 prosent), kontorarbeid med 49 personer (- 9,8 prosent), butikk- og salgsarbeid med 45 personer (- 7,3 prosent), industriarbeid med 36 personer (- 9,2 prosent), reiseliv og transport med 34 personer (- 6,1 prosent), barne- og ungdomsarbeid med 33 personer (- 15,1 prosent) og ingeniør og ikt-fag med 28 personer (- 7,7 prosent).
Serviceyrker og annet arbeid er yrkesgruppen med flest ledige i Vest-Viken, med 572 helt ledige personer ved utgangen av november. Deretter kommer butikk- og salgsarbeid (571 personer), bygg og anlegg (549 personer) og reiseliv og transport (519 personer).
I Vest-Viken registrerte Nav 4 372 nye ledige stillinger i november. Det er 672 flere enn i oktober.
Alder og kjønn
Det var i november 2 129 helt ledige kvinner i Vest-Viken, en nedgang på 285 personer (- 12 prosent) sammenlignet med oktober. Det var 2 951 helt ledige menn i Vest-Viken i november. Det er en nedgang på 137 personer (- 4 prosent) sammenlignet med forrige måned.
Vi ser en nedgang i antall helt ledige i alle aldersgrupper sammenlignet med oktober. I aldersgruppen 30-39 år var det en nedgang på 165 personer (- 10 prosent), 40-49 år en nedgang på 89 personer (- 7 prosent), 50-59 år en nedgang på 47 personer (- 5 prosent) og i aldersgruppen over 60 år så vi en nedgang på 14 personer (- 2 prosent).
I den yngste aldersgruppen fra 16-29 år var det 1 130 helt ledige i Vest-Viken i november. Det er en nedgang på 107 personer (- 9 prosent) sammenlignet med forrige måned.
Høyest og lavest
Den høyeste ledigheten i Vest-Viken i november finner vi i Drammen. Her er 2,6 prosent av arbeidsstyrken helt ledige. Kommunene Sigdal og Nore og Uvdal har i november den laveste ledigheten i Vest-Viken, der 0,8 prosent av arbeidsstyrken er helt uten arbeid.
Statistikk fra Nav viser at 562 personer (11,1 prosent) av de helt ledige i Vest-Viken er permitterte**. Det samme gjelder 915 personer (27,6 prosent) av de delvis ledige. Ser vi på andel av arbeidsstyrken, er 0,6 prosent av arbeidsstyrken i Vest-Viken nå permittert.
Fakta
Spesielle forhold:
Nav har avdekket at publisert statistikk for ledige stillinger for 2020 er for lav. For november 2020 viser publisert statistikk 28 079 nye stillinger, mens det korrekte tallet er lag 32 740 stillinger. Dvs. at estimert endring fra november 2020 med 32 470 stillinger til november 2021 med 51 370 stillinger er
• om lag 18 900 flere stillinger
• 400 flere stillinger per virkedag
• 26 prosent flere per virkedag
Nærmere om feilen: Nav vedlikeholder stillingsdatabasen Arbeidsplassen.no. Denne omfatter stillinger fra samarbeidspartnere, stillinger som arbeidsgivere registrerer selv elektroniske eller manuelt og stillinger som meldes til Nav på andre måter. Databasen omfatter stillingsannonser med en, flere eller ukjent antall stillinger i annonsen. For stillingsannonser med ukjent antall stillinger har Nav fram til 2019 for statistikk lagt inn at dette er to stillinger, basert på analyser av antall stillinger per annonse der det er kjent. I forbindelse med IT-endringer i Nav har dette tallet feilaktig blitt satt til en i 2020. Feilen er korrigert fra og med 2021. Ved sammenlikning med tidligere publisert statistikk må man ta hensyn til feilen i 2020. Nav har valgt å «*» ut «Endring fra i fjor per virkedag. Prosent» i tabellene som inneholder stillinger.
*Det ble ikke publisert statistikk om arbeidssøkere i uke 14 på grunn av påsken. Rundt helligdager er rutinen for innsending og beregning av meldekort annerledes enn i vanlige uker. Dette gjøres for å kunne utbetale stønader før helligdagene. Konsekvensen for statistikken er at opplysninger om hvorvidt personer er arbeidssøkere vil være utdatert og kanskje feilaktig for tidspunktet statistikken hentes ut. Dette løser seg i påfølgende uke når vanlige rutine for meldekort gjenopptas.
**På grunn av koronakrisen endret Nav definisjon av permitterte til «Permitterte omfatter registrerte arbeidssøkere som enten har fått innvilget dagpenger under permittering eller som har søkt om dagpenger under permittering og ikke fått avslag. For søknader og avslag vurderes siste dagpengesøknad de siste seks måneder før statistikktidspunkt.» Ved utgangen av september 2020 er det gått mer enn seks måneder siden ledigheten begynte å øke i mars, og de som søkte om dagpenger ved permittering den gang og fortsatt ikke har fått vedtak om dette blir tatt ut av statistikken over permitterte. Dette omfatter både noen få som ikke har fått behandlet dagpengesøknaden fra mars og også noen mindre feil i statistikken for personer som hadde fått sin dagpengesøknad behandlet på måter i Nav som statistikken ikke tok hensyn til. Om lag 1/3 av reduksjonen i antall permitterte fra august til september 2020 skyldes disse tekniske forholdene.
Om Nav Vest-Viken
Fra 1.1.2020 ble fylket Viken etablert, og i Nav har vi delt Viken i de to Nav-regionene Øst-Viken og Vest-Viken. Nav Vest-Viken dekker kommunene i Buskerud (inkludert Svelvik), pluss Asker, Bærum og Jevnaker.