Publisert 15. april 2021
Ved utgangen av mars mottok 9 788 personer i Vestfold og Telemark arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette er en økning på 1 048 personer sammenlignet med mars i fjor.
I løpet av mars ble det 515 nye mottakere av arbeidsavklaringspenger, samtidig som 300 gikk ut av ordningen.
På landsgjennomsnittet
I Vestfold og Telemark mottar 3,8 prosent av befolkningen i aldersgruppen 18-66 år arbeidsavklaringspenger. Dette er samme andel som gjennomsnittet i landet.
- Statistikk viser at nesten halvparten av de som mottar AAP senere blir uføretrygdet. Derfor er oppfølging av de som mottar AAP spesielt viktig for Nav. Med riktig og tilpasset oppfølging og aktiviteter som er tilpasset arbeidslivets krav til kompetanse, kan enda flere hjelpes med å komme i lønnet arbeid. Dette er spesielt viktig for de unge AAP-mottakerne. Det er også særdeles viktig med samtidighet mellom medisinsk behandling og arbeidsrettet aktivitet, når det er mulig, sier direktør i Nav Vestfold og Telemark Terje Tønnessen.
Ulik fordelingen av mottakere
Nesten alle kommuner i fylket har hatt en økning i antall mottakere av arbeidsavklaringspenger. Unntakene er Nome, Nissedal, Drangedal, Tinn og Hjartdal hvor antallet er uendret eller det har vært en liten reduksjon.
- Årsaken til at det er variasjoner mellom kommunene er sammensatt, men demografiske forhold, utdanningsnivå og nivå på arbeidsledighet er faktorer som påvirker hvor mange som mottar ytelser fra Nav, sier Tønnessen.
Flest med psykiske lidelser
43 prosent av de som mottar arbeidsavklaringspenger har psykiske utfordringer, mens 27 prosent har muskel- og skjelettlidelser. Andelen med psykiske lidelser er høyest blant de unge, mens andelen med muskel- og skjelettplager øker med alderen.
Fakta
Mottakere av arbeidsavklaringspenger i Vestfold og Telemark mars 2021
- 9 788 mennesker
- 3,8 prosent av befolkningen 18-66 år
Arbeidsavklaringspenger skal sikre personer inntekt i perioder de på grunn av sykdom eller skade har behov for hjelp fra Nav for å komme i eller tilbake til arbeid.