Om innlederne
Hans Christian Holte har vært arbeids- og velferdsdirektør siden høsten 2020. Han er utdannet statsviter, og har tidligere blant annet vært toppleder i Skatteetaten og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Nå leder Holte rundt 22 000 engasjerte Nav-ansatte i et viktig og omfattende samfunnsoppdrag. Noe av det aller viktigste er å hjelpe flere unge ut i arbeid og aktivitet, og det å bekjempe ungt utenforskap har aldri hatt høyere prioritet i Nav enn det har i dag.
Bobby Duffy is Professor of Public Policy and Director of the Policy Institute at King's College, London. He has worked across most public policy areas in his career of 30 years in policy research and evaluation, including being seconded to the Prime Minister's Strategy Unit.
His first book, The Perils of Perception – Why we’re wrong about nearly everything, was drawing on a set of global studies on how people misperceive key social realities. His next book, Generations: Does when you’re born shape who you are? (2021) challenges myths and stereotypes around generational trends, seeking a greater understanding around generational challenges.
Ole Jacob Madsen er utdannet psykolog og filosof, og professor i kultur- og samfunnspsykologi ved Universitetet i Oslo. Han skriver jevnlig kronikker og essays for allmennheten, og deltar i offentlige debatter der psykologi kommer i kontakt med samtidens store spørsmål - det være seg hva som feiler de unge, livsmestring, psykologisering, miljø og klima og andre temaer. Ole Jacob Madsen er også forfatter av flere bøker, blant annet Generasjon prestasjon. Hva er det som feiler oss? og Den terapeutiske kultur.
Ulf Andersen er statistikksjef i Nav, med ansvar for statistikken om arbeidsmarkedet og bruken av velferdsordninger. Han reiser land og strand rundt for å holde foredrag om hva tallene forteller, noe som skyldes at han har en egen evne til å formidle og gjøre statistikken forståelig og tilgjengelig for et bredt publikum. Ulf er nok det nærmeste vi kommer en influenser i Nav.
Ole Christian Lien er Navs prognosesjef, og leder arbeidet med å utarbeide prognoser for alle Nav-ytelser og beregne økonomiske konsekvenser av foreslåtte regelendringer. Han er også redaktør for Navs omverdensanalyse, som beskriver hvordan viktige samfunnstrender kan påvirke Nav i årene som kommer.
Ulf og Ole kommer til konferansen for å gi oss litt fakta om unge, forklare den demografiske utviklingen og samfunnstrender som påvirker dagens unge.
Anders Bakken er ungdomsforsker ved velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet. Anders har forsket på norsk ungdom siden midten av 1990-tallet, og har vært særlig opptatt av oppvekstbetingelser for dagens unge. Bakken har vært prosjektleder for en rekke evalueringer av ulike reformer og tiltak i skolesektoren, og har jobbet spesielt med sosiale forskjeller i ungdoms skoleresultater. Bakken er leder for Ungdata-senteret, og har ansvar for de kommunale ungdomsundersøkelsene.
Kristine von Simson har doktorgrad i samfunnsøkonomi og lang erfaring som forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Nå jobber hun som forsker i Nav, med utdanning, helse og arbeidsmarked som interessefelt. Kristine skal snakke om betydningen av at studenter jobber ved siden av studiene – både for den enkelte og for samfunnet. Utgangspunktet er en helt fersk analyse hun har skrevet i samarbeid med Elisabeth Elman fra Lånekassen. Elisabeth er utdannet samfunnsøkonom og tar for tiden en doktorgrad om studenter som jobber ved siden av studiene. Hun er ansatt som samfunnsanalytiker i Lånekassen og har tidligere flere års erfaring som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.
Analysen blir publisert i fagtidsskriftet Arbeid og Velferd selve konferansedagen.
Kaja Reegård har ph.d. i sosiologi, og leder for Fafos forskning på arbeidslivet. Som forsker har hun spesialisert seg på fag- og yrkesopplæring, ungdoms veier gjennom utdanningssystemet og overganger mellom utdanning og arbeid. Reegård var sekretariatsleder for Kompetansebehovsutvalget (2021-2023), og har også jobbet i NIFU og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Tonje Fyhn er forsker og avdelingsleder for Velferd, arbeid og helse i forskningsinstituttet NORCE. Hun forsker på utenforskap og deltakelse blant marginaliserte grupper, og har de siste årene fokusert på unge voksne som er i denne situasjonen. Hennes faglige bakgrunn er innen samfunnspsykologi og intervensjonsforskning. Hun er opptatt av evidensbaserte tjenester og oppskalering av gode tiltak.
Veerle Miranda is Head of the Youth and Diversity Policies Unit in the OECD Directorate for Employment, Labour, and Social Affairs. She is the driving force behind the OECD Recommendation on Creating Better Opportunities for Young People and the forthcoming OECD Youth Policy Toolkit, which has hands-on practical guidance to improve the design and implementation of youth policies and good practice examples from OECD member countries. Veerle joined the OECD in 2008 and has worked on a wide range of policy issues including employment, social inclusion, mental health, and education. Veerle is Belgian and holds a Ph.D. in Economics.
Navs kunnskapsdirektør, Yngvar Åsholt, er samfunnsøkonom med lang erfaring fra arbeids- og velferdsfeltet. Han har ledet Kunnskapsavdelingen i Nav siden den ble etablert, som har ansvaret for offisiell statistikk, analyser og prognoser, forskningsadministrasjon og internasjonalt samarbeid. Kunnskapsgrunnlaget som bygges her, legger blant annet føringer for valg av tema for de årlige Nav-konferansene. Under årets konferanse vil Yngvar fortelle mer om hvorfor Nav har behov for å møte unge på en bedre måte, og hvordan vi skal jobbe med det fremover.
Sonja Skinnarland er arbeids- og tjenestedirektør i Nav. En av hennes største ambisjoner er å få flere fra utsatte grupper i jobb og holde dem i jobb, særlig unge som står i fare for å ikke komme inn i arbeidslivet. Arbeidsinkludering er og blir en kjerneoppgave i mange år framover. Vi har invitert Sonja til konferansen for å fortelle om ungdomsgarantien, og hva den betyr for måten Nav møter unge på.
Kaveh Rashidi er spesialist i allmennmedisin og forfatter. Han har fast spalte i Aftenpostens A-magasinet, og podkasten Helseopplysningen sammen med journalist Anne Rimmen. Kaveh Rashidi har i flere år bidratt til folkeopplysning om helse, med kommentarer om sunnhet, folkehelse og behandling. Han er også forfatter, og i år aktuell med boken Senk skuldrene! Gjør mindre for helsa og bli friskere. Her skriver han blant annet om at oppmerksomheten på alt som må forbedres, paradoksalt nok går ut over helsa vår, og bruker sine erfaringer som fastlege til å gi konstruktive, forskningsbaserte råd.
Knut Røed er seniorforsker ved Frischsenteret. Han har doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo. Hans forskning er i hovedsak knyttet til empiriske studier av arbeidsmarkedet, med søkelys på temaer som sysselsetting, arbeidsledighet, trygdeordninger, pensjoneringsatferd, migrasjon, inntektsfordeling, og entreprenørskap. Han har deltatt i en serie offentlig utvalg og derigjennom bidratt til utredninger om tidligpensjon, uføretrygd, sykefravær, sysselsetting, velferdsordninger og migrasjon. Hans vitenskapelige arbeider publiseres jevnlig i anerkjente internasjonale tidsskrifter. De siste par årene har Røeds forskning bl.a. vektlagt utviklingen i – og drivkreftene bak – sosial mobilitet i Norge. Knut Røed har initiert og ledet en lang rekke forskningsprosjekter, de fleste med finansiering fra Norges Forskningsråd.
Ingeborg Senneset er forfatter og journalist, og en tydelig stemme i samfunnsdebatten med reflekterte innlegg om fysisk og psykisk helse, verdien av arbeid og andre viktige spørsmål. Hun er utdannet sykepleier, og har utgitt bestselgerne «Anorektisk» og «Ordbok for overlevelse», som begge handler om utenforskap og hennes erfaring med sykdom og det å jobbe fullt selv om man ikke er frisk. Ingeborg Senneset kommer for å samtale med Kaveh og konferansieren.
Øystein Dørum er NHOs sjeføkonom, med ansvar for all samfunnsøkonomisk analyse. Han er en mye brukt kommentator i norske medier, med velfunderte betraktninger om økonomi, marked og arbeidsliv. Øystein Dørum er utdannet cand. oecon fra Universitetet i Oslo, har mastergrad i statsvitenskap fra LSE og er i tillegg autorisert finansanalytiker. Han har tidligere jobbet i Finansdepartementet, EU-kommisjonen, og vært sjeføkonom i Sparebanken NOR og DNB. Vi har invitert sjeføkonomen til Nav-konferansen for å delta i dagens panelsamtale.
Martine Antonsen er leder av Navs sentrale brukerutvalg. Der representerer hun Mental Helse Ungdom, hvor hun er landsleder. Martine jobber for at alle unge skal få mulighet til å oppleve et fellesskap. Martine jobber for tiden med Ungdomsgarantien i Nav, hvor hun bidrar til å gjøre Nav bedre til å la ungdommer bli hørt og være aktive i egen sak. Martine Antonsen er de unges stemme i panelet vårt.
Journalist Hilde Sandvik er kanskje mest kjent fra podkasten Norsken, svensken og dansken, som er et ukentlig, skandinavisk talkshow. Hilde en også foredragsholder, debattant, konferansier og debattleder med lang erfaring fra norsk mediebransje. Hun har omfattende erfaring særlig fra strategisk utviklingsarbeid gjennom ti år som redaktør og kommentator.
Siden oppdateres fortløpende.