Kartlegging og evaluering av #syktbrajobb
Forskere fra Oxford research og NORCE har gjennomført en kartlegging og evaluering av prosjektet #syktbrajobb, som gir unge uføre mulighet til å prøve seg i ordinært arbeidsliv med støtte fra jobbspesialister fra Nav.
Ifølge SSB (Statistisk sentralbyrå) er antallet unge uføre i Norge forholdsvis stabil, men svakt økende. Dette er en urovekkende trend for samfunnet, men ikke minst for den enkelte som blir uføretrygdet.
Det overordnede formålet med #syktbrajobb er å få flere unge mennesker med uføretrygd ut i ordinært lønnet arbeid, gjennom å tilby en tjeneste basert på den evidensbaserte modellen Individuell jobbstøtte (IPS). Prosjektet ble startet ved Nav Bergenhus i 2019 som et initiativ etter tilbakemeldinger fra brukerorganisasjoner om at uføretrygdede ikke ble tilstrekkelig prioritert når de tok kontakt med Nav.
I rapporten er det utarbeidet en endringsteori for tiltaket, samt en prosessevaluering som validerer denne. Det er i tillegg utarbeidet en analyse av målgruppen, samt en kartlegging av kostnadene ved tiltaket. Forskningsprosjektet foregikk over et år.
Hovedfunn
Forskerne vurderer at #syktbrajobb er et godt implementert IPS-tiltak, tross de utfordringer jobbspesialistene har møtt med pragmatiske vurderinger og hensiktsmessige justeringer underveis. Til forskjell fra den opprinnelige målgruppen er jobbspesialistene eksempelvis ikke tilknyttet behandlingsteam og de har dermed ikke det tette samarbeidet med behandlere som i øvrige IPS-tjenester. Disse justeringene har likevel ikke ført til at prosjektet har falt utenfor det som regnes som tilfredsstillende implementering av den evidensbaserte IPS-metodikken.
Selv om dette ikke kan beskrives som en effektstudie, oppsummeres det likevel at forsøket i stor grad virker i tråd med intensjonene og det viser til enkelte lovende indikasjoner på mer langsiktige utfall knyttet til arbeidsdeltakelse og reduksjon av ytelser. Resultatene fra forskningen viser positive endringer i bevissthet, holdninger og atferd blant deltakerne i prosjektet - innenfor tidsperioden for oppdraget. Oppfølgingen ga fremtidshåp, mot og mestring og fikk viktige erfaringer med arbeidslivet.
Mer krevende rekrutteringsarbeid enn antatt
En av hovedutfordringene i prosjektet har vist seg å være rekruttering av deltagere. Av juridiske hensyn har det ikke vært mulig for jobbspesialistene å bruke Navs registre for å kontakte målgruppen. Teamet har derfor måttet gå bredt ut for å nå målgruppen, med varierende hell. Utover i prosjektperioden har man i økende grad innarbeidet en praksis hos Nav-veilederne, slik at unge som er på vei til å bli mottakere av uføretrygd har fått opplyst at det finnes et tilbud for dem. Av den totale målgruppen for #syktbrajobb, dvs alle personer med uføretrygd i aldergruppen 18 – 35, har 2,18 % fått oppfølging i prosjektet.
Rekrutteringspotensialet påvirkes av mange faktorer, for eksempel i hvilken grad det er lett å få spredt informasjon om tiltaket til målgruppa. Det er rimelig å anta at etter hvert som #syktbrajobb blir kjent på behandlingssteder og lavterskel-fora, i og utenfor Nav, etableres en rekke inngangsporter for målgruppen inn i tiltaket.
Anbefalinger til andre Nav-kontor som vurderer liknende tiltak
Deltakerne i #syktbrajobb er representative for uføre i ung alder i landet for øvrig. Det er i seg selv et godt utgangspunkt for utvidelse av tiltaket og i rapporten anbefales det at liknende tiltak bør vurderes også ved andre Nav-kontor. Det er likevel en forutsetning for denne anbefalingen at implementeringen skal oppnå minimumskravet for å være et godkjent IPS-tilbud. Videre er det avgjørende at det legges ned et betydelig forberedelsesarbeid i forkant, og at man har gode rammer for tiltaket på plass ved oppstart.
Som en forlengelse av denne anbefalingen er det også viktig at tiltaket forankres godt i Nav. Erfaringer fra #syktbrajobb tilsier at man tidvis kan støte på andre tiltak i Navs regi – for eksempel i arbeidet opp mot arbeidsgivere. I tillegg kan tidlig forankring internt legge til rette for et godt samarbeid med andre Nav-veiledere, som igjen kan være viktig for rekruttering til det nyoppstartede tiltaket.
I rapporten presenteres et hypotetisk eksempel på vurderinger rundt oppstart av et tilsvarende IPS-prosjekt i Kristiansandsregionen. I mindre regioner vil et slikt prosjekt se annerledes ut. Når lokale forhold er mindre, kan dette tenkelig gi andre muligheter og nærere kjennskap til både målgruppen og arbeidsgivere. Her kan man derimot høste erfaringer fra eksisterende IPS-tjenester ulike steder i landet.
Les hele rapporten "Kartlegging og evaluering av forsøksprosjektet #syktbrajobb".
Fakta
- Målgruppen for #syktbrajobb er uføretrygdede under 35 år bosatt i kommunene Bergen, Askøy eller Øygarden.
- Studien er finansiert av FoU-midler fra Nav.