Kompetansetiltak for sykmeldte
Rapport fra et FoU-oppdrag bestilt som del av forprosjektet til utprøving av kompetansetiltak for sykmeldte.
På oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet har forskere fra Fafo utarbeidet en gjennomgang av forskningslitteratur om kompetansetiltak for sykmeldte, samt en beskrivelse av målgruppen for slike tiltak. Rapporten er bestilt som en del av forprosjektet til utprøving av kompetansetiltak for sykmeldte.
Ifølge rapporten finnes det få relevante studier som undersøker bruk av kompetansetiltak for å hjelpe langtidssyke som ikke har helse til å komme tilbake i tidligere jobb, over i annet arbeid. Det finnes generelt begrenset med forskning på kompetansetiltak for målgruppen, og få studier undersøker sammenhengen mellom kompetansetiltak og jobbmobilitet for sykmeldte. Kunnskapsgjennomgangen legger derfor vekt på studier som handler om bruk av kompetansehevende tiltak for å holde sykmeldte i arbeid, og studier av jobbmobilitet og tiltak for å holde sykmeldte personer i arbeid. I utvelgelsen av studier har forskerne lagt vekt på å finne frem til forskning som de vurderer er relevant for forprosjektet. Nærmere beskrivelse av metoden finnes i rapporten.
Forskerne finner blant annet at mange ulike faktorer spiller inn når det gjelder sannsynligheten for retur til arbeid for de som står i fare for å falle ut av arbeidslivet. Individuelle faktorer som alder, kjønn, utdanningsnivå, opplevde helseplager og arbeidsplassforhold er eksempler på dette. Støtte, veiledning og informasjon ser ut til å være viktige faktorer for å få personer til å tenke jobbmobilitet og kompetansetiltak som en mulighet, og ikke minst er den enkeltes motivasjon for kompetanseheving en viktig faktor for å lykkes med mobilitet.
Målgruppebeskrivelsen er basert på anonymisert statistikk over personer som var sykmeldt i tre måneder eller mer i perioden 20.10.18 til 20.10.19, og personer som mottok AAP i årene 2016 til 2018. Tallene viser at muskel og skjelettplager og psykiske plager er de vanligste diagnosegruppene. Rundt en femtedel av målgruppen jobber i helsesektoren, mens en tredjedel jobber i handels- og servicenæringen.