Kompetansetiltak for sykmeldte. Prosjektets endringsteori.
Delrapport fra Oslo Economics.
Målet for prosjekt Kompetansetiltak for sykmeldte er å redusere fremtidig sykefravær og forhindre avgang fra arbeidslivet blant langtidssykmeldte. Det skal også gi ny kunnskap om hvorvidt og hvordan kompetanse kan styrke arbeidstilknytningen deres. Denne rapporten beskriver prosjektets endringsteori; hvordan prosjektet er innrettet og hvilke aktiviteter og forutsetninger som skal bidra til måloppnåelse. I tillegg inneholder rapporten foreløpige vurderinger av måloppnåelse, risiko i prosjektet og anbefalinger for videre fremdrift.
Arbeidslivet er stadig i endring, og kravet til kompetanse er økende. Kompetanseutvikling er en viktig del av mange virksomheters forebyggende arbeid mot sykefravær. Opplæringstiltak for sykmeldte er i liten grad utprøvd eller studert tidligere. IA-avtalen for perioden 2019-2022 inkluderer derfor utprøving av kompetansetiltak for sykmeldte som ett av flere tiltak.
Prosjektet ble iverksatt høsten 2020, og skal ha en varighet på inntil to år. Utprøvingen gjennomføres i fylkene Nordland, Troms og Finnmark, Agder, Innlandet og Viken (Øst-Viken).
Målgruppen er langtidssykmeldte arbeidstakere som på grunn av sykdom eller skade ikke kan komme tilbake til sin tidligere arbeidsgiver, og som har behov for kompetansetiltak for å kunne kvalifiseres til annet arbeid.
For at målet om redusert sykefravær og forhindring av varig frafall fra arbeidslivet skal nås, må deltakeren først gjennomføre kompetansetiltaket, og i etterkant gå over i nytt arbeid som i større grad passer vedkommendes helse og behov. Det forutsetter at den sykmeldte er villig og motivert til å søke nytt arbeid, og at det finnes jobber og arbeidsgivere som har behov for kandidatens nye kompetanse. For at tiltaket skal ha tiltenkt effekt, må også kompetansetilførselen ha vært utløsende for overgangen til nytt arbeid. Det nye arbeidet må i større grad passe den enkeltes helsetilstand, slik at sykefraværet i det nye arbeidet blir lavere enn i opprinnelig arbeid, både på kort og lang sikt. Det forutsetter at den innledende kartleggingsprosessen har avdekket de reelle årsakene til fravær.
De foreløpige erfaringene fra prosjektet tyder på at det er mange sykmeldte som har behov for annet arbeid, og som kan ha nytte av kortvarige kompetansetiltak for å kvalifisere for dette. Prosjektet kan bidra til verdifull kunnskap om hvordan disse kan hjelpes bedre. Sykmeldte med arbeidsgiver er en gruppe som har fått lite oppmerksomhet fra Nav tidligere, fordi det er arbeidsgiver som har hovedansvaret for oppfølgingen.