Arbeidsrettede rehabiliteringstiltak ved langtidssykmelding
Systematisk oversikt over forskning på effekt av arbeidsrettede rehabiliteringstiltak på retur til arbeid for langtidssykmeldte.
Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Nav utarbeidet en systematisk oversikt om effekten av arbeidsrettede rehabiliteringstiltak på retur til arbeid for personer som er, eller står i fare for å bli, langtidssykmeldt.
Oversikten er basert på et systematisk søk i samfunnsmedisinske forskningsdatabaser. Treffene er vurdert opp mot fastsatte inklusjonskriterier, og studiene som møtte disse er analysert. I alt er 20 randomiserte kontrollerte studier og 13 systematiske oversikter fra Norge, Sverige, Danmark og Nederland inkludert.
Rapportens hovedfunn er:
• Det er usikkert om det er noen forskjell mellom arbeidsrettede rehabiliteringstiltak og andre aktive tiltak eller vanlig praksis i retur til arbeid etter 12 måneder.
• Det er trolig ingen forskjell mellom tverrfaglig rehabilitering og andre aktive tiltak i retur til arbeid etter 24 måneder.
• Det er usikkert om det er noen forskjell mellom arbeidsrettede rehabiliteringstiltak og vanlig praksis i helserelaterte utfall.
Det ser ikke ut til å være noen forskjell på abeidsrettede rehabiliteringstiltak og andre aktive tiltak eller vanlig praksis i effekt på retur til arbeid for personer som er langtidssykmeldt.
Konklusjonen sammenfaller med tidligere systematiske oversikter, men fremtidige studier kan ifølge rapporten endre konklusjonen.
Les rapporten Arbeidsrettede rehabiliteringstiltak ved langtidssykmelding
Fakta
- Oversikten omfatter studier av arbeidsrettede tiltak med en aktiv helsekomponent, som har som mål å få deltakeren tilbake i arbeid.
- Relevante utfall var retur til arbeid, mestringstro, arbeidsmotivasjon, symptomreduksjon, fysisk, sosial eller kognitiv funksjon og kostnadseffektivitet.
- Se rapporten for en detaljert beskrivelse av metoden og inklusjonskriteriene. Du kan også lese mer om systematiske oversikter og Grade-verktøyet på FHIs nettsider.