Kartlegging og evaluering av ordningen «Friskmelding til arbeidsformidling»
Rapport fra et FoU-oppdrag utført av Oxford Research.
Ordningen «Friskmelding til arbeidsformidling» gjelder for sykmeldte som av helsemessige årsaker ikke kan returnere til sin nåværende arbeidsplass, men som ellers er arbeidsføre. Deltakere friskmeldes, men beholder retten til sykepenger i inntil tolv uker mens de søker nytt arbeid. I tillegg må de si opp arbeidsforholdet og registrere seg som arbeidssøker hos Nav. Ordningen ble innført i 1991, men har blitt lite brukt. Det er også fylkesvise forskjeller i bruken av ordningen. I 2022 deltok totalt 2646 sykmeldte i ordningen.
Oxford Research har kartlagt og evaluert Friskmelding til arbeidsformidling. Formålet har vært å fremskaffe mer kunnskap om hvordan Nav kan øke bruken av ordningen. Oppdraget har bestått av tre deler:
- En kartlegging av hvordan dagens ordning blir praktisert i Nav.
- En sammenligning mellom Friskmelding til arbeidsformidling og liknende elementer i den svenske sykepengeordningen, samt vurdering av hvilke grep som kan ha overføringsverdi til den norske ordningen.
- En vurdering av hvordan regelverket bør legges opp for å øke bruken av Friskmelding til arbeidsformidling.
Undersøkelsen bygger på et omfattende datagrunnlag: dokumentstudier, registerdata og intervjuer med involverte aktører. Ifølge rapporten mener Nav-ansatte som er intervjuet, at ordningen er nyttig, men at den kan være krevende å forvalte. Kartleggingen viser også at det er stor variasjon i hvordan Nav-kontor bruker ordningen. I hovedsak handler dette om forståelsen og vurderinger av forskjellen mellom yrkesuførhet og arbeidsuførhet, hvordan man kan identifisere brukere som er aktuelle for ordningen, og hvilken oppfølging deltakerne i ordningen får.
Oxford Research vurderer at konkrete praksisendringer kan bidra til å øke bruken av Friskmelding til arbeidsformidling. Først og fremst er det mulig å lære av Nav-kontorene som bruker ordningen mest. Tidlig identifisering av mulige deltakere og tett samarbeid med fastleger framstår som virkningsfulle grep.
Oxford Research anbefaler Nav å sikre mer enhetlig praksis og mer forutsigbar oppfølging for deltagerne i ordningen, blant annet ved å lovfeste krav til et kontaktpunkt med deltakere etter et gitt antall uker dersom de ikke har fått nytt arbeid.
Les hele rapporten Kartlegging og evaluering av ordningen "Friskmelding til arbeidsformidling" her
Fakta
- Evalueringen er gjennomført på oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet i perioden november 2022-desember 2023.
- Rapporten bygger på dokumentstudier, analyse av registerdata og intervjuer med ledere og veiledere ved åtte Nav-kontor.
- Et utvalg fastleger, brukere og representanter for arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner er også intervjuet. Se rapporten for en mer detaljert beskrivelse av metoder og datagrunnlag.