Publisert 28. juni 2018 | Oppdatert 28. juni 2018
En ny studie viser at arbeidsrettet rehabilitering gir bedring i psykisk helse og kognitiv fungering, noe som igjen øker sannsynligheten for retur til arbeid.
Arbeidsrettet rehabilitering (ARR) er et tilbud til personer som på grunn av sykdom eller funksjonsnedsettelse ikke har kommet inn i arbeidslivet, er i ferd med å falle ut av det eller falt ut, men som har en realistisk mulighet for å komme helt eller delvis tilbake i arbeidslivet. En viktig del av tilbudet er kognitive tilnærminger som skal stimulere til endring i deltagernes tanker, følelser og atferd, for å slik øke sjansene for retur til arbeid.
Forskere ved Nasjonalt kompetansesenter for arbeidsrettet rehabilitering har nå gjennomført en undersøkelse av ARR-tilbudet, for å få mer kunnskap om sammenhengen med retur til arbeid. I alt har 318 personer deltatt i undersøkelsen. Deltakerne fikk enten ARR døgn- eller dagtilbud, eller et arbeidsrettet tiltak i regi av Nav. Kontrollgruppen utgjorde 73 testpersoner som var i jobb. Deltagerne fikk samme spørreskjema og tester ved ankomst, avreise, 3 måneder etter ankomst og 12 måneder etter ankomst. Funnene tyder på at tilbudet gir bedring på ulike helsemål og at bedringen er varig.
- Vi finner en klar bedring i psykisk helse og arbeidsevne blant de som deltok på ARR, sammenlignet med kontrollgruppene, forteller prosjektleder Thomas Johansen. – Bedringen vedvarte da vi undersøkte deltakerne ett år senere.
Les rapporten Kognitive tiltak innen arbeidsrettet rehabilitering: Endring i oppmerksomhet, hukommelse og fleksibilitet
Oppmerksomhet – en motor for andre kognitive funksjoner
Selv om forskerne fant liten endring i kognitiv fungering i løpet av ARR-oppholdet, så de likevel at ARR-deltakerne hadde en tydelig bedring i evnen til fokusert og vedvarende oppmerksomhet tre og tolv måneder etter deltakelsen. De fant også en sammenheng mellom bedret oppmerksomhet og sjansene for å være i arbeid ett år senere.
- Vårt viktigste funn er denne sammenhengen mellom bedring i fokusert og vedvarende oppmerksomhet og retur til arbeid. Dette er ny og nyttig kunnskap for alle aktører som jobber med arbeidsrettet rehabilitering, mener Johansen. - Oppmerksomhet er en viktig kognitiv funksjon, den kan ses på som en motor for andre kognitive funksjoner som hukommelse, språk og planlegging.
Planlegger nytt forskningsprosjekt
Forskerne er i gang med å planlegge et oppfølgingsprosjekt der de ønsker å se på effekter av ulike tiltak på kognitiv fungering og retur til jobb. Jobbfokusert kognitiv terapi er et tiltak de ønsker å prøve ut systematisk i ARR.
- Vi vet at ulike former for terapi og behandling ikke passer for alle deltagere i ARR. Både forskere og klinikere må holde seg oppdatert på evidensbaserte metoder, og på den måten «oppdatere» ARR-programmet. Dette kan vi forskere bare gjøre i samarbeid med klinikere og praktikere som er ekspertene på ARR, og i neste prosjekt vil vi prøve å involvere klinikere enda mer i forskningen, sier Johansen i en avsluttende kommentar.
Fakta
- Arbeidsrettet rehabilitering (ARR) tilbys i dag av rundt 20 private aktører i spesialisthelsetjenesten til langtidssykmeldte med redusert arbeidsevne.
- Studien er en prospektiv kontrollert kohortstudie der deltagerne følges i ett år ved fire målepunkt. Det benyttes standardiserte selvrapporterte spørreskjemaer og standardiserte kognitive og emosjonelle tester. Det er også benyttet registerdata fra Nav.
- Målgruppen for prosjektet er personer i yrkesaktiv alder, langtidssykmeldte for angst og depresjon, smerteplager eller uspesifikke plager.
- Prosjektet er finansiert med FoU-midler fra Nav.