Publisert 26. september 2023 | Oppdatert 26. september 2023
Nav ba om prosjektforslag innenfor området arbeidsrettede tiltak og virkemidler. Tre nye forskningsprosjekter får nå tildelt snaut 17 millioner kroner.
I januar lyste Nav ut forskningsmidler til prosjekter som ville undersøke problemstillinger knyttet til arbeidsrettede tiltak og virkemidler. Hensikten med utlysningen var å stimulere til forskning, og få frem kunnskap av høy kvalitet og nytteverdi for praksisutøvelse, politikk- og tjenesteutvikling.
55 forskningsmiljøer tok Navs utfordring, og leverte prosjektskisser til første trinn av utlysningen. Skissene ble vurdert opp mot kriteriene, og fem av dem ble utviklet til fullstendige søknader etter dialog med Nav. I denne dialogfasen ble det blant annet avklart hva som finnes av tilgjengelige data og informasjon, muligheter for datainnsamling og hva som vil være realistiske tidsrammer. De fem søknadene ble vurdert etter prinsipper for FoU-arbeidet i Nav; relevans, kvalitet, potensiell påvirkningskraft og gjennomførbarhet.
Tre prosjekter får nå tildelt støtte:
- Bedre samspill for et inkluderende arbeidsliv: En studie av arbeidsgiverens kunnskaper, preferanser og forventninger, SNF
- Prosjektet skal undersøke om Nav, igjennom enkle og kostnadseffektive kommunikasjonsstrategier, kan øke virksomhetenes vilje til å inngå et samarbeid med Nav for å redusere arbeidsledighet og utenforskap. Første fase av prosjektet handler om å bedre forstå arbeidsgiverne, igjennom intervjuer og en survey. Andre fase er et felteksperiment, hvor prosjektet skal teste ut effekten av kommunikasjonsnudges for virksomhetenes samspill med Nav og vilje til å ansette arbeidsledige.
- Informasjonstilgang og veiledningsarbeid: Konsekvenser av nye digitale løsninger for forvaltning og bruk av arbeidsrettede tiltak, HiNN
- Prosjektet har som mål å undersøke om digital tilgang til informasjon om arbeidsrettede tiltak, har betydning for tildeling, bruk og effekter av tiltakene. Det skal konkret følge prosessen med å utvikle og implementere Mulighetsrommet, en ny plattform i Nav som skal gi veiledere og brukere enklere og mer oversiktlig informasjon om arbeidsmarkedstiltak.
- Navs markedsarbeid: Veiledernes forståelse, handlingsrom og virkemidler, AFI ved OsloMet og Proba samfunnsforskning
- Prosjektets formål er å fremskaffe kunnskap om hvordan Nav kan organisere markedsarbeidet til beste for både bruker og arbeidsgiver. De vil belyse veiledernes forståelse av dette arbeidet opp mot markedskontaktenes rolle, samt synliggjøre hvordan organisering og andre rammebetingelser påvirker hvordan og hvorvidt endringene som Navs virksomhetsstrategi legger opp til, faktisk skjer. De skal også undersøke hvilke mulige konsekvenser en vektlegging av markedsperspektivet kan få for Navs arbeidsrettede tilbud til ulike brukergrupper.
Mer informasjon om disse og andre pågående prosjekter finner dere her.
Fakta
- Nav lyser årlig ut forskningsmidler til prosjekter som kan styrke kunnskapsgrunnlaget for praksisutøvelse, tjeneste- og politikkutvikling innenfor tematiske satsingsområder beskrevet i NAVs FoU-plan 2021-2025.
- Denne utlysningen ble gjennomført under området arbeidsrettede tiltak og virkemidler.