Publisert 3. november 2023
Ved utgangen av september 2023 mottok 366 000 personer mellom 18 og 67 år uføretrygd. Det utgjorde 10,4 prosent av befolkningen. Sammenlignet med 2. kvartal var det en nedgang på 360 personer.
Sammenlignet med samme tidspunkt i fjor var det imidlertid en økning på 3 400 personer, men andelen uføretrygdede var uendret når vi sammenligner med ett år tidligere.
Utviklingen i andelen uføretrygdede henger sammen med demografiske endringer. I tillegg har det vært en liten nedgang i antallet personer som går ut av AAP-ordningen, og som dermed forsinker overgangen til uføretrygd.
– Dette skyldes blant annet midlertidige regelendringer, som gjorde at mange AAP-mottakere fikk innvilget en ny periode på ytelsen, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Figur 1. Mottakere av uføretrygd i antall (venstre akse) og som andel av befolkningen 18-67 år (høyre akse)
Færre eldre og flere yngre uføretrygdede over tid
Sammenlignet med for ett år siden gikk uføreandelen ned for 20-24-åringene og for de uføretrygdede over 45 år, der de over 65 år har størst nedgang. Andelen uføretrygdede blant 18-19-åringer er uendret det siste året, mens den har økt blant de mellom 25 og 44 år.
Ved utgangen av september mottok 21 700 personer i alderen 18-29 år uføretrygd. Det utgjør en andel på 2,6 prosent av befolkningen i samme aldersgruppe. Andelen er uendret sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.
– Over tid har det vært en vekst blant unge uføretrygdede. De fleste unge uføretrygdede har mottatt arbeidsavklaringspenger fra Nav før de ble innvilget uføretrygd. Det er et mål å øke innsatsen tidlig i helseforløpet, og vi i Nav må treffe godt med oppfølgingsarbeidet, sier Holte.
Unge uføretrygdede og fylkesforskjeller
Det er særlig stor variasjon i andelen unge uføretrygdede fordelt etter fylker. I Oslo (1,3 %) var det klart færrest unge uføretrygdede, mens det var klart flest unge i Vestfold og Telemark (3,7 %), Innlandet (3,5 %) og Agder (3,4 %).
Figur 2. Andelen uføre 18-29 år etter fylke. 30.9.2023
– Nav har tidligere påpekt at årsaken til fylkesvariasjon skyldes at det er fylkesforskjeller i sosioøkonomiske kjennetegn som påvirker helsen, mulighetene på arbeidsmarkedet og hvordan Nav, og andre offentlige instanser, møter unge med sammensatte problemer, sier Holte.
Analysen finnes i publikasjonen Arbeid og velferd.
Se uførestatistikken per september 2023
For mer informasjon, kontakt pressevakten hos Nav på e-post presse@nav.no eller telefon 400 03 144.