Arkiv - Diagnoser uføretrygd per 31. desember 2013
Statistikknotat
Tabeller
- Mottakere av uføretrygd etter diagnose, alder og kjønn. I prosent og antall
- Mottakere av uføretrygd etter diagnose, kjønn og år (xls)
- Nye mottakere av uføretrygd etter diagnose, alder og kjønn. I prosent og antall
- Nye mottakere av uføretrygd etter diagnose, kjønn og år (xls)
Utviklingen
Ved utgangen av 2013 hadde 62,9 prosent av de uføretrygdede enten en psykisk lidelse eller sykdommer i muskel- og skjelettsystemet og bindevev. I 2011 var andelen med psykiske lidelser for første gang høyere enn andelen med muskel- og skjelettsykdommer. Pr. 31.12.13 var andelene henholdsvis 33,5 prosent og 29,4 prosent sett i forhold til alle mottakere av uføretrygd.
I tillegg til disse to store diagnosegruppene har 7,5 prosent av de uføre sykdommer i nervesystemet, og 5,1 prosent har sykdommer i sirkulasjonssystemet.
Fakta
Om koding av uførediagnoser
Over tid skjer det forandringer i hvilke diagnoser som brukes ved uføretrygd, noe som kan gjenspeile både reelle endringer i befolkningens sykdomsmønster og endringer i legenes bruk av diagnoser. Når disse endringene blir store, må det gjøres endringer i hvilke diagnosegrupper som rapporteres i Navs statistikk.
Uførediagnoser blir kodet på basis av innsendte legeerklæringer. Arbeidet blir utført av en egen kodeenhet under ledelse av overlege. Fra 1998 blir uførediagnosene kodet etter ICD-10 (International Classification of Diseases).
Det er primærdiagnoser som omtales i dette notatet, det vil si den hovedsakelige medisinske årsaken til at uføretrygd er innvilget. I 2012 ble grupperingen av enkeltdiagnoser noe endret. De vesentlige endringene er markert med fotnoter i tabellsettet.
Fra 2012 har vi gjort noen små endringer i grupperingen av enkeltdiagnoser i forhold til tidligere publiserte tabeller. De vesentlige endringene er der det er aktuelt markert med fotnoter i tabellsettet.
Fra 1998 blir uførediagnosene kodet etter ICD-10 (International Classification of Diseases). ICD-9 ble benyttet i perioden 1.4.1987-31.12.1997. Noen år har det vært mangelfull innsending av legeerklæringer, og dette medfører høyere andel med ”Diagnose mangler”.
I den nye grupperingen har vi gjort følgende endringer fra 2012
- Diagnosegruppen «Svulster» er blitt delt i «Ondartede/in situ/usikre svulster» og «Godartede svulster»
- Diagnosegruppen «Affektive lidelser (stemningslidelser)» er blitt delt i «Depressive lidelser» og «Andre affektive lidelser»
- Diagnosegruppen «Nevroser og atferds- og personlighetsforstyrrelser» er blitt delt i «Nevroser og atferdsforstyrrelser» og «Personlighetsforstyrrelser»
- «Kronisk obstruktiv lungesykdom» er blitt skilt ut som egen undergruppe under diagnosegruppen «Sykdommer i åndedrettssystemet»
- Diagnosegruppen «Sykdommer i blod og bloddannende organer» er ikke lenger presentert som egen gruppe, men er lagt til diagnosegruppen «Alle andre diagnoser»