Arkiv - Stønad til enslig mor eller far. September 2018
Ugifte, skilte og separerte forsørgere med overgangsstønad og/eller stønad til barnetilsyn
Tabeller
- Ytelse. 30. september 2009-2018. Antall
- Alder og ytelse. 30. september 2018. Antall
- Kjønn og alder. 30. september 2009-2018. Antall og prosent
- Ytelse. Fylke. 30. september 2018. Antall og prosent
Antall mottakere
I september 2018 var det i alt 13 070 personer som mottok ytelse fra folketrygden som enslig mor eller far. Det er en reduksjon på om lag 800 personer, ca. seks prosent, fra samme tidspunkt i fjor. Til sammenligning var det en reduksjon fra september 2016 til september 2017 på drøyt 13 prosent. I løpet av 10 år er det en reduksjon i antall mottakere på 52,4 prosent.
Reduksjonen i antall mottakere totalt antas i hovedsak å ha sammenheng med regelverksendringer de senere årene, men må også sees i sammenheng med bedre barnehagetilbud. I tillegg har det fra og med 2015 vært en nedgang i antall fødsler, og gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende har, ifølge Statistisk sentralbyrå, vært økende fra år til år.
Av mottakerne er det 650 menn, dvs. fem prosent av alle mottakerne. For 10 år siden var andelen menn 4,2 prosent. I september 2018 er det tre prosent av stønadsmottakerne i Oslo som er enslige fedre, mens nærmere syv prosent av stønadsmottakerne er enslige fedre i hvert av fylkene Telemark, Hedmark og Nordland.
Overgangsstønad
Overgangsstønad skal sikre inntekt til livsopphold for den som er alene om omsorgen for barn, og gis i en begrenset periode. For å kunne motta overgangsstønad etter at barnet har fylt ett år, må mottaker være i yrkesrettet aktivitet. I september 2018 ble det utbetalt overgangsstønad til totalt rundt 11 000 personer. Om lag 9000 av disse mottok kun overgangsstønad, mens 2000 mottok overgangsstønad i kombinasjon med stønad til barnetilsyn. Av totalt antall mottakere av overgangsstønad er det en reduksjon fra september 2017 til september 2018 på om lag 1 200 mottakere, ca. 10 prosent. I løpet av 10 år er antall mottakere av overgangsstønad halvert.
Stønad til barnetilsyn
Stønad til barnetilsyn gis til enslig mor eller far som må overlate pass av barn til andre på grunn av arbeid. Stønaden kan da gis uavhengig av retten til overgangsstønad.
Det kan også gis stønad til tilsyn for barn og andre familiemedlemmer til enslig mor eller far som er i utdanning eller som er arbeidssøker. Fra 1. januar 2016 er det et vilkår for å få innvilget tilleggsstønaden «Stønad til tilsyn for barn og andre familiemedlemmer» at personen fyller vilkårene for å få overgangsstønad. Det gjelder både ved utdanning og dersom personen er arbeidssøker.
I september 2018 var det i alt om lag 4 000 personer som mottok stønad til barnetilsyn/stønad til tilsyn for barn (tilleggsstønad). Det er en reduksjon på 500 personer, 14 prosent, fra september 2017, og en reduksjon på drøyt 64 prosent i løpet av 10 år. Omtrent halvparten av de 4000 mottakerne hadde en kombinasjon med overgangsstønad, og den andre halvparten mottok kun stønad til barnetilsyn.
De siste årene har det vært endringer i barnehagetilbudet, blant annet i form av reduserte barnehagepriser for lavinntektshusholdninger. I tillegg til regelverksendringer har også dette medvirket til reduksjon i antall mottakere av barnetilsyn.
Fakta
Eksempler på lovendringer fra og med 1. januar 2016 som begrenser retten til stønad:
1) Adgangen til å beholde stønaden ved samboerskap uten felles barn er endret slik at retten til stønad opphører når forsørgeren får samboer. Dette i motsetning til tidligere hvor retten til stønad først opphørte når forsørgeren hadde hatt samboer i 12 av de siste 18 månedene (nye regler gjelder samboerskap inngått etter 1. januar 2016).
2) Det er ikke lenger mulig å få overgangsstønad frem til barnet fyller 10 år dersom man er i en omstillingsperiode etter separasjon, skilsmisse eller samlivsbrudd mellom ugifte foreldre.
3) Muligheten for å beholde stønad under utenlandsopphold er endret fra 6 måneder til 6 uker i løpet av en tolvmånedersperiode.
4) Stønad kan stanses i en måned ved nærmere bestemte brudd på aktivitetsplikten.
5) Det er ikke lenger mulig å motta stønad som enslig mor eller far når foreldrene får et nytt barn sammen og mottar eller har mottatt stønad til enslig mor eller far for felles barn.
6) Det er også flere endringer fra samme tidspunkt som innskrenker retten til stønad.
Nærmere omtale av statistikken i om statistikken stønad til enslig mor eller far
Av personvernhensyn er det endret aldersinndeling for tabellene som omfatter aldersfordeling. Aldersgruppen "Under 20 år" er endret til "Under 25 år" for begge aktuelle tabeller. Det gjelder fra og med mars 2017.
Se siste analyser fra Nav om enslige forsørgere:
Lenke til artikkel i Arbeid og velferd nr. 3-2018: Småbarnsmødre over på andre trygdeytelser etter innstramminger i overgangsstønaden
Lenke til artikkel i Arbeid og velferd nr. 1-2017: Sysselsetting blant enslige mødre: Har aktivitetskrav i småbarnsfasen effekt?
Lenke til artikkel i Arbeid og velferd nr. 2- 2015: Økt sysselsetting blant mottakere av overgangsstønad