Publisert 16. mai 2022 | Oppdatert 16. mai 2022
Fra januar til april ble det lyst ut 38 400 sommerjobber. Det er 63 prosent flere enn i fjor og nesten dobbelt så mange som i 2019, som var året før pandemien.
– Den store økningen kan skyldes at mange arbeidsgivere opplever at det er vanskelig å få tak i folk nå. De sliter med å fylle faste ledige stillinger og har derfor et større behov for å få tak i ferievikarer, sier Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte
Nav har sammenlignbare tall tilbake til januar 2018, og innen nesten alle yrkesgrupper er det lyst ut flere feriejobber i år. Bare for april i år er det lyst ut flere sommerjobber enn det ble lyst ut i noen andre måneder i årene 2018-2021.
– Vi har ikke sett så stor etterspørsel etter ferievikarer i våre tall tidligere. Vanligvis ville vi sagt at det er litt sent å se etter sommerjobb i mai, men det er absolutt ikke tilfelle i år, sier Holte.
Stort behov i helse
Flest sommerjobber er det innen helse, pleie og omsorg. Hele 18 100 jobber ble lyst ut i årets første 4 måneder, det er 81 prosent flere enn i 2019. Deretter følger serviceyrker med 4 600 stillinger, tett etterfulgt av reiseliv og transport med 3 900 stillinger.
Det er lyst ut flest sommerjobber for sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere. Men det er også stor etterspørsel etter medarbeidere til butikk, lager og renhold, samt servitører og kokker.
Ifølge Holte er det ikke uvanlig at helse og omsorg topper listene, men behovet i år er ekstra stort.
– Noen virksomheter kan tillate seg å ha litt lavere aktivitet i sommermånedene, men det gjelder i mindre grad for helsesektoren. Helse- og omsorgssektoren har store utfordringer med å fylle faste stillinger, og har derfor færre å fordele sommervaktene på. Dermed øker også behovet for sommervikarer kraftig.
Kamp om arbeidskraften
Helt siden i fjor høst har det vært stor etterspørsel etter arbeidskraft og rekordmange utlyste stillinger. Flere arbeidsgivere sliter med å få tak i rett kompetanse og noen får ikke produsert så mye som de ellers kunne gjort fordi de mangler folk. Holte mener tiden er inne for å tenke nytt.
– Det er for mange som av ulike grunner ikke deltar i arbeidslivet. Nå har vi en unik mulighet til å inkludere flere. Nav kan hjelpe både arbeidsgivere som trenger folk og arbeidssøkere som ønsker jobb.
Han mener at arbeidsgivere som ikke får tak i folk med rett kompetanse, i større grad enn tidligere selv må gi opplæring og kompetanseheving på arbeidsplassen. I tillegg må de som søker jobb se etter nye muligheter.
– En sommerjobb er ofte springbrettet inn for de unge, men det kan også være et springbrett inn for de som ikke har vært i jobb på en stund. En sommerjobb kan gi ny erfaring og ny kompetanse som igjen kan øke mulighetene for ny jobb, sier Holte.