Hva arbeidsgivere må vite — For arbeidsgivere
Ansatt blir pensjonist
Om hva du bør tenke på hvis en ansatt søker eller har pensjon.
Den ansatte kan velge å ta ut alderspensjon fra Nav samtidig som vedkommende jobber. Dette har normalt ikke noe å si for utbetaling av alderspensjonen.
Den generelle pensjonsalderen er 67 år i Norge, og alle har rett til å ta ut pensjon fra denne alderen. Hvis den ansatte har høy nok opptjening, kan vedkommende begynne å ta ut alderspensjon etter fylte 62 år.
Når den ansatte planlegger å slutte eller trappe ned i jobb, bør den ansatte vurdere retten til Avtalefestet pensjon (AFP) og andre pensjoner.
Alle skal ha en tjenestepensjon i tillegg til alderspensjon.
Det er forskjell på å ta ut pensjon samtidig som man jobber, og å bli pensjonist i den forstand at man avslutter arbeidslivet. Avsnittet her handler om dem som slutter i jobb for å bli pensjonister.
Dette må du som arbeidsgiver gjøre og være oppmerksom på:
Melde fra om sluttdato
- Når en ansatt planlegger å avslutte arbeidsforholdet og ta ut full pensjon, må du bli enig med den ansatte om sluttdato for arbeidsforholdet.
- Arbeidsgiver skal melde fra til Nav via a-meldingen om at arbeidsforholdet opphører.
Melde fra til pensjonsordninger
Den ansatte har selv ansvar for å søke om alderspensjon fra Nav.
Hvem som skal melde fra til tjenestepensjonsordninger om at den ansatte går av med pensjon avhenger av om det er privat eller offentlig sektor.
Privat sektor
- Som arbeidsgiver må du avklare med den ansatte hvem som melder fra til ordningen om ønsket pensjonsuttak.
- Hvis virksomheten har AFP gjennom fellesordningen, er det viktig at du gjør den ansatte oppmerksom på muligheten for å søke AFP.
- Den ansatte kan ha private pensjonsavtaler, og må selv kontakte pensjonsleverandøren hvis vedkommende har spørsmål.
Offentlig sektor
Det er du som arbeidsgiver som må melde fra til tjenestepensjonsordningen hvis den ansatte skal slutte i jobb. Alderskull har ulike pensjonsregler:
Hvis den ansatte planlegger å ta ut AFP, må du som arbeidsgiver melde fra til tjenestepensjonsordningen om endring i arbeidsavtalen.
Den ansatte må i tillegg søke om AFP fra sin tjenestepensjonsordning.
Den ansatte kan ta ut både alderspensjon fra Nav og pensjon fra tjenestepensjonsordningen inkludert livsvarig AFP og jobbe samtidig.
Den ansatte må selv søke om dette både hos Nav og hos tjenestepensjonsordningen.
Sykepenger eller permittert før avtalefestet pensjon (AFP)
Hvis den ansatte har mottatt sykepenger eller dagpenger fra Nav før vedkommende starter uttak av AFP, kan det få betydning for retten til AFP. Den ansatte må selv undersøke hva som gjelder for vedkommendes AFP-ordning.
Utmelding av obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
Noen arbeidsgivere kontakter Nav for å få vite om en ansatt som har sluttet hos dem fortsatt er sykmeldt i forbindelse med utmelding av OTP.
Hvis du har spørsmål om utmelding fra OTP, må du kontakte Skatteetaten. Les mer om OTP her.
Nav har taushetsplikt overfor arbeidsgiver om den ansattes sykmelding.
Den ansatte kan jobbe så mye vedkommende ønsker og samtidig ta ut pensjon.
For hvem lønner det seg å stå i jobb?
For de aller fleste vil det lønne seg å jobbe ved siden av pensjon. Så lenge den ansatte er i jobb, fortsetter vedkommende dessuten å tjene opp rett til høyere alderspensjon fra Nav.
For dem som er født til og med 1962 og jobber i offentlig sektor eller tilknyttet Apotekerforeningen kan inntekt ved siden av pensjon føre til reduksjon av pensjonsutbetaling.
Den ansatte må selv undersøke med tjenestepensjonsordningen sin og med Nav om hva det å fortsette å jobbe vil bety for tjenestepensjonen.
Sykepenger
Det har ikke noe å si for retten til sykepenger fra Nav at en ansatt har tatt ut pensjon. Det er den ansattes alder og hvor mye vedkommende jobber som avgjør retten til sykepenger.
- Ansatte mellom 67 og 70 år har rett til sykepenger fra Nav hvis inntekten overstiger 2G. Denne aldersgruppen kan få sykepenger fra Nav i opptil 60 dager.
- Retten til sykepenger fra Nav opphører når den ansatte blir 70 år.
Pensjonssystemet er komplisert for mange. På Navs pensjonssider for privatpersoner kan den ansatte sette seg inn i hva som gjelder for vedkommende. Hvis den ansatte strever med norsk, er det mulig å søke om språktolk fra Nav.
Navs pensjonskalkulator viser hva man kan forvente å få i pensjon.
Hvis dere har ytterligere spørsmål om hvordan Nav håndterer pensjonsutbetalinger, anbefaler vi at den ansatte kontakter Nav direkte.
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Stengt nå, åpner i morgen kl. 9
Kontaktskjema
Du kan skrive til oss hvis du ønsker hjelp til å rekruttere, inkludere arbeidstakere og forebygge sykefravær.
Ring oss på 55 55 33 36
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Stengt nå, åpner i morgen kl. 9
Oppdatert 24.02.2025