Slik gjør du det — For arbeidsgivere
Permittere
Skal du permittere ansatte, melder du fra til Nav så tidlig som mulig.
Innhold på siden
Som arbeidsgiver kan du permittere en ansatt ved midlertidig bortfall av ordre/oppdrag. Permittering betyr at den ansatte ikke skal jobbe, og du skal ikke betale lønn. Formelt sett består arbeidsforholdet fortsatt.
Den ansatte har både rett og plikt til å gjenoppta arbeidet når permitteringstiden utløper eller hvis arbeidsgiver har behov for arbeidskraft i løpet av permitteringsperioden.
Permitteringen kan være hel eller delvis.
Adgangen til å permittere er forankret i tariffavtaler og i ulovfestet sedvanerett. Les mer i hovedavtalen LO–NHO (lo.no).
I dette kapittelet
Meld fra til Nav så tidlig som mulig.
Hovedregelen er at du må varsle ansatte som blir permittert 14 dager på forhånd. Når det skjer noe uforutsett, kan varselfristen være kun 2 dager.
Permitteringsordningen er i hovedsak regulert i avtaleverk mellom partene i arbeidslivet.
Dere må gjøre en selvstendig vurdering på arbeidsplassen om hva som er riktig varselfrist ut fra de avtalene dere har om arbeidsforholdet.
Er dere ikke omfattet av egne avtaler, er det Hovedavtalen LO–NHO (lo.no) og arbeidsmiljøloven (lovdata.no) som gjelder.
- Grunnen til at du permitterer ansatte (permitteringsårsak).
- Datoen når du har varslet om permitteringen.
- Datoen når permitteringen starter og hvor lenge den vil vare.
- Navnet på den som blir permittert.
- Om den ansatte blir helt eller delvis permittert (permitteringsgrad i prosent)
- Arbeidsgivers underskrift.
Varselet bør også svare på om det er enighet om permitteringen på arbeidsplassen (ja eller nei).
Nav har ingen egen mal for permitteringsvarsel, men arbeidsgiverorganisasjonene og Altinn utarbeider ofte egne maler for permitteringsvarsel.
Når ansatte søker om dagpenger
Skal den ansatte søke om dagpenger, kan Nav etterspørre bekreftelse på arbeidsforhold og permittering.
Les informasjon til permitterte hvis du ønsker full oversikt over hva som gjelder for den ansatte.
Merk! Hvis du skal permittere ansatte på nytt, må den ansatte sende en ny søknad om dagpenger.
På skatteetaten.no finner du veiledning om hvordan du rapporterer arbeidsforhold og hvordan du rapporterer permitteringer. Når du rapporterer permittering, er det viktig at du registrerer det på samme arbeidsforhold du har rapportert inn opplysninger om tidligere. Bruk den kanalen der du vanligvis rapporterer inn a-meldingen.
Her finner du en oversikt over alle ansatte og arbeidsforhold rapportert inn via a-meldingen.
- Har du spørsmål om hvordan du skal oppgi permittering i a-meldingen, kan du ta kontakt med Skatteetaten på telefon 800 80 000.
- Har du spørsmål om innsynstjenesten fra Aa-registeret, kan du ta kontakt med Nav registerforvaltning på telefon 400 05 770, eller e-post nav.registerforvaltning@nav.no
- Hvis du bruker et lønnssystem, kan det være du må kontakte lønnssystemleverandøren din for hjelp med å fylle ut a-meldingen.
Før permitteringen starter, betaler du lønn som vanlig fra du varsler om permittering til permitteringen starter. Dette kalles varslingsperioden (normalt 14 dager).
Når permitteringen starter, har du lønnsplikt. Da skal du betale lønn til den permitterte i 15 dager fra første dag av permitteringen. Denne lønnsplikten kalles arbeidsgiverperiode 1.
Deretter kan den ansatte ha rett til dagpenger. Dagpengene sikrer inntekt, men dagpenger er ikke like mye som vanlig lønn.
- Arbeid
- Sykefravær
- Ferie og annet tjenestefri underveis.
- Lørdag, søndag og helligdager, hvis den permitterte ellers ikke skulle ha jobbet (helge- og helligdager er lønnspliktdager hvis den ansatte normalt hadde jobbet på disse dagene).
Ved deltidspermittering må arbeidstimene den ansatte er permittert legges sammen til totalt 15 arbeidsdager.
Ved permittering fra halve stillingen, kan arbeidsgiverperioden derfor vare i 30 arbeidsdager.
Ved brann, ulykke eller naturomstendigheter gjelder ingen arbeidsgiverperiode. Unntakene er uttømmende opplistet. Les mer under § 3 Andre ledd – Unntak fra arbeidsgiverperioden i rundskriv til permitteringslønnsloven (lovdata.no).
Det er heller ingen lønnsplikt for ansatte i fiskeforedlingsbedrifter.
Melding om permittering skal også sendes inn i forbindelse med streik. Meld fra så tidlig som mulig.
Det er egne regler for permitteringsvarsel og lønnsplikt ved streik:
Permitteringsvarsel
Dette gjelder for permitteringsvarselet:
Streik i egen virksomhet
De ansatte i en streikerammet virksomhet har ifølge hovedavtalen krav på et permitteringsvarsel 14 dager før permitteringen blir iverksatt.
Det er tillatt å gi betinget permitteringsvarsel når det er fare for streik i egen virksomhet. Typisk vil det gjelde ved plassoppsigelse og gjennomførte drøftinger med tillitsvalgte.
Når det er klart at streik skal iverksettes og hvilke arbeidstakere som er tatt ut i streik, skal den enkelte varsles konkret så snart som mulig.
Streik i annen virksomhet
I virksomheter der ingen ansatte er streikerammet, men som likevel finner det nødvendig å permittere på grunn av konflikten, gjelder ingen bestemt varslingsfrist.
Hovedavtalen sier imidlertid at permitteringer skal drøftes med de tillitsvalgte, og at varsel skal gå ut "så lang tid forut som mulig". Det blir dermed opp til de lokale tillitsvalgte å forhandle seg frem til rimelige varslingsfrister.
Lønnsplikt ved streik
Ved permittering som er en direkte følge av streik, gjelder ikke lønnsplikten som normalt inntrer i starten av en permittering. Det gjelder både streik i den virksomheten hvor permitteringen gjøres og ved streik i andre virksomheter, hvis det er nødvendig sammenheng mellom streik og permittering.
Permittering på grunn av streik regnes ikke som en del av det ordinære telleverket for permittering.
Dokumentasjonskrav ved søknad om dagpenger
Streik i egen virksomhet
Dokumentasjonskravet vil være likt som ved andre permitteringer. Hvis arbeidsgiver mener at Nav trenger mer informasjon for å behandle søknaden om dagpenger, må denne legges ved. Det kan for eksempel være at lønns- og arbeidsvilkår ikke vil bli direkte påvirket av streiken.
Her ser du hva som skal legges ved søknad ved ordinær permittering.
Streik i annen virksomhet
Dokumentasjonskravet vil være likt som ved andre permitteringer.
Ansatte i en virksomhet som blir rammet av streik i en annen virksomhet (indirekte berørt/tredjepart), vil ha rett til dagpenger under permittering. Det er ikke nødvendig å vurdere om deres lønns- eller arbeidsvilkår kan bli påvirket av streiken.
I dette kapittelet
Du kan permittere ansatte selv om de er sykmeldt. Ditt ansvar for lønnsutbetaling opphører den dagen permitteringen starter. Det gjelder også i arbeidsgiverperioden for sykepenger (de første 16 dagene). Nav overtar ansvaret fra permitteringstidspunktet og sørger for utbetalingen hvis den ansatte har rett til sykepenger.
Når Nav skal overta ansvaret for sykepenger, må du
- sende en korrigert inntektsmelding til Nav
- be den ansatte ettersende sykepengesøknaden til Nav fra Ditt sykefravær på nav.no
Hvis den ansatte allerede er 100 prosent permittert og blir sykmeldt etter permitteringsdatoen, trenger du ikke sende inntektsopplysninger til Nav.
Ja, det kan du gjøre. Du sender ut varsel om permittering på vanlig måte, og du betaler lønn i arbeidsgiverperioden.
Tilkallingsvikarer/ringehjelper som ikke har krav på arbeid frem i tid i arbeidskontrakten/avtalen, kan ikke permitteres. Du skal kun varsle tilkallingsvikarer som har oppdrag om permittering. Hvis tilkallingsvikaren ikke har oppdrag, kan du bli bedt om å bekrefte mangel på oppdrag, slik at tilkallingsvikaren kan legge denne bekreftelsen ved søknaden om dagpenger.
Har tilkallingsvikaren avtale om å jobbe i en periode og rammes av permitteringen, skal du varsle vikaren på vanlig måte. Permitteringen gjelder kun så lenge den avtalte vikarjobben varer. Det vil si siste dagen for det avtalte oppdraget.
Nav tar stilling til om permitteringen gir rett til dagpenger når vi behandler søknaden. Det vil si at vi vurderer om permitteringen skyldes at virksomheten har redusert eller stanset virksomheten på grunn av forhold du ikke har hatt mulighet til å påvirke.
Du kan trekke varselet om permittering når som helst før permitteringen starter. Du trenger bare gi beskjed til dine ansatte.
Hvis du skal utsette permitteringen, sier NHO i sine kommentarer til Hovedavtalen LO–NHO § 7-3 (pdf) at du må utsette til en ny gitt dato og informere den ansatte så raskt som mulig. Hvis denne datoen er lenger enn 4 uker frem i tid, bør du gi et nytt permitteringsvarsel. Hvis virksomheten er bundet av andre avtaler, kan andre vilkår gjelde.
Den permitterte kan ved behov arbeide i inntil 6 uker uten at permitteringen avbrytes.
Hvis den ansatte er tilbake i full stilling i mer enn 6 uker sammenhengende, vil permitteringen regnes som avbrutt. Merk at dagpengene enten blir redusert eller bortfaller helt når den permitterte arbeider.
Du kan permittere i inntil 26 uker uten lønn i løpet av en 18-månedsperiode. Perioden regnes fra og med første dag etter at perioden med lønnsplikt er over.
Hvis du starter en ny permittering, gjelder lønnsplikten som vanlig i 15 dager fra første dag av permitteringen.
Permitteringen avbrytes ikke av sykefravær. Men ved sykefravær i hele stillingen, skal fraværsperioden holdes utenfor når en teller antall permitteringsuker arbeidsgiveren har vært fritatt fra lønnsplikt.
Ferie avvikles som normalt og teller ikke som permitteringstid.
Ferieloven gjelder når den ansatte er permittert. Innenfor ferielovens bestemmelser (lovdata.no), kan du pålegge den ansatte å avvikle ferie i permitteringstiden.
Ved oppsigelse avsluttes permitteringen umiddelbart. Du må betale lønn fra dagen oppsigelsen gis og ut oppsigelsestiden.
Hvis en permittert ansatt selv sier opp jobben sin, skal du vanligvis ikke utbetale lønn. Dette avhenger for eksempel av hva som står i tariffavtalen eller andre avtaler mellom arbeidsgiveren og ansatte, og må undersøkes i hvert enkelt tilfelle. Oppsigelsestiden er kortere enn vanlig når en permittert ansatt sier opp selv.
Les om regler for oppsigelsestid i arbeidsmiljøloven § 15-3 (lovdata.no).
Hvis du utvider permitteringsgraden, må du vurdere om du etter gjeldende avtaler må gi et nytt permitteringsvarsel der du oppgir ny permitteringsgrad. Du trenger ikke betale ny lønnsplikt hvis du endrer permitteringsgraden.
En permittering som løper, kan forlenges. Men du kan bare forlenge innenfor maksimal permitteringsperiode på 26 uker innenfor de siste 18 måneder. Ifølge Hovedavtalen LO–NHO (lo.no) gjelder da vanlige permitteringsregler der du gir nytt permitteringsvarsel etter gjeldende varselfrist på minimum 14 dager (2 dager ved uforutsett hendelse). Hvis bedriften er bundet av andre avtaler, kan andre vilkår gjelde.
En permittering som er avsluttet kan ikke forlenges, da må du starte en ny permittering.
Permitteringen kan avbrytes når som helst, uavhengig av varigheten som ble oppgitt i varslet. Den som er permittert, må selv melde fra til Nav om at permitteringen er avbrutt.
Eksempler på hendelser som avslutter permitteringen:
- Arbeid i ordinær arbeidstid i mer enn 6 uker sammenhengende.
- Til-datoen i permitteringsvarselet er passert.
- Avtale/melding om å avslutte permitteringen tidligere enn det som er oppgitt i permitteringsvarslet.
- Maksimalt antall uker med lønnsfritak er utløpt.
- Den permitterte har fått oppsigelse.
Er den ansatte permittert fra en fiskeforedlings- eller fiskeoljebedrift, gjelder egne regler.
Hvis du skal permittere ansatte på nytt, må du sende nytt permitteringsvarsel og betale lønn for de første dagene av permitteringen. Den ansatte må sende en ny søknad om dagpenger.
Oppdatert 20.11.2024
Ring oss på 55 55 33 36
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalgKontaktskjema
Du kan skrive til oss hvis du ønsker hjelp til å rekruttere, inkludere arbeidstakere og forebygge sykefravær.
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen