Jobbsøkertips
Finn jobbene
Tips til hvordan komme i gang med jobbsøking så raskt som mulig.
Innhold på siden
Hvis du skal søke på jobber hvor du mangler noe kompetanse, gjelder det å inkludere all erfaring som kan telle positivt. Det kan være alt fra frivillig arbeid eller fra din tid i speideren. Vis til erfaring som kan gi et bredere bilde av kompetansen din.
I dette kapittelet
På arbeidsplassen.no finner du ledige stillinger i hele landet. Dette nettstedet fra Nav er et tilbud til deg som søker jobb. Du kan registrere CV-en din og få tips til hvordan skrive en god søknad og CV.
Superrask søknad
Noen stillinger på arbeidsplassen.no er merket med "superrask søknad". Da kan du enkelt melde din interesse for stillingen. Du huker av for hvordan du matcher de kvalifikasjonene bedriften ser etter, skriver kort hvorfor du passer til jobben og sender søknaden.
Hvis du ønsker å bli varslet når det legges ut en relevant jobb for deg, kan du legge inn automatiske stillingssøk på for eksempel arbeidsplassen.no eller finn.no. Da kan du få varsel på e-post når det blir publisert stillingsannonser som er interessante for deg.
Registrer CV-en din på flere jobbportaler samtidig. Også bemanningsbyrå Følg opp. Vær aktiv, hold kontakten der du registrerer CV.
Se oversikt over jobbportaler, bemannings- og rekrutteringsbyråer hos uio.no
Finn ut hvilke aktører som kan være aktuelle for deg. De kan kalle seg litt forskjellig, fra vikarbyråer til rekrutteringsselskaper og hodejegerfirmaer. Sjekk hvilke bransjer og type stillinger de jobber med. Stikk innom byrået en gang i uka og vis deg fram, det er viktig å holde kontakten.
Mange finner ny jobb gjennom nettverket sitt. Fortell at du er på jakt etter jobb. Jo flere du snakker med, jo større sjanse er det for at det dukker opp jobbmuligheter.
Ta kontakt med en bekjent, tidligere kollega eller arbeidsgiver som har et godt kontaktnett. Spør om de kjenner noen som kan være interessert i din erfaring og kompetanse. Kanskje dukker det opp en jobbmulighet?
Det er vanlig at bedrifter benytter sosiale medier som Facebook, Twitter, LinkedIn og blogger når de rekrutterer. Det er også fine plattformer for deg å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere.
Er du interessert i å jobbe i en spesiell bedrift, kan du like eller følge siden deres. Der kan du se hvordan bedriften presenterer seg. Du kan også følge enkeltpersoner som jobber i bedriften, fange opp tips og se muligheter som du kanskje ikke hadde tenkt deg.
Du kan også følge grupper på Facebook som kan være jobbrelevante. Følg Nav Jobblyst på Facebook og få gode tips til deg som er jobbsøker. Nav Jobblyst hjelper unge arbeidssøkere fra A til Å. Tjenesten er gratis.
Nav Jobblyst gir tips om alt fra hvor du finner jobbene, hvordan skrive CV og jobbsøknad til hvordan du gjennomfører jobbintervju. Vi hjelper unge arbeidssøkere med å se muligheter i veien mot arbeid, uansett erfaring eller bakgrunn.
Ta kontakt med en bedrift du er interessert i via sosiale medier og hør om de er på utkikk etter folk.
Del på Facebook og andre sosiale medier at du er på jakt etter jobb. Oppfordre vennene dine til å dele innlegget ditt. Skriv litt om deg selv og kompetansen din for å gjøre deg attraktiv for potensielle arbeidsgivere.
I sosiale medier kan du vise fram personligheten, ferdighetene og verdiene dine på en annen måte enn det du får gjort i CV-en.
Husk at arbeidsgivere ofte googler aktuelle kandidater til en jobb. Det du skriver, kommenterer og liker i sosiale medier er med på å bygge opp din personlige merkevare. Hvis du framstår på en bra måte og med et godt verdigrunnlag, kan det være et pluss i en jobbsøkerprosess.
Flere arbeidsgivere og rekrutteringsbyråer bruker LinkedIn når de søker etter medarbeidere.
Du kan opprette en LinkedIn-profil. Husk å holde den oppdatert.
Ta direkte kontakt med arbeidsgivere på LinkedIn. Meld deg inn i grupper på LinkedIn som er interessante for deg. Sørg for å vise deg fram og bli sett av potensielle arbeidsgivere.
På jobbmesser kan du treffe arbeidsgivere ansikt til ansikt og knytte kontakter.
Du kan møte arbeidsgivere på arbeidsplassen.no – Navs nettsted for jobbsøkere og arbeidsgivere:
Du kan også google jobbmesser i nærområdet ditt, eller andre steder i landet du kan tenke deg å jobbe. Ta med CV-en og møt aktuelle arbeidsgivere. Vis interesse og vær nysgjerrig ovenfor ulike bedrifter og bransjer.
Meld deg på rekrutteringsmesser i utlandet
Se Den Europeiske Jobbmobilitetsportalen - en kalender med oversikt over rekrutteringsmesser som arrangeres i EU/EØS-landene og Sveits. Se også European jobdays - oversikt over digitale jobbmesser i EURES-samarbeidet og andre jobbmesser i EURES-samarbeidet.
I dette kapittelet
En midlertidig jobb kan være et godt alternativ, også hvis du er permittert eller deltidsansatt. En midlertidig jobb kan føre til forlengelse eller fast ansettelse. Det er lettere å få en ny jobb når du allerede er i arbeid.
Du kan finne ledige jobber hvis du er villig til å skifte bransje. Begrenser du deg kun til noe, vil sjansene dine bli mindre og tiden uten arbeid kan bli lengre.
Er du fleksibel når du tenker arbeidssted, øker mulighetene dine for å komme raskt i jobb. Undersøk jobbmulighetene i ulike deler av landet.
Hvis du ikke finner jobb i nærheten, kan du undersøke mulighetene i nabokommunene. Eller kanskje jobben du virkelig ønsker deg finnes i et annet fylke?
Arbeidsgivere ser ofte positivt på folk som er villig til å flytte på seg. Det viser at du har sterk motivasjon for jobben og er villig til å stå på. Å jobbe på et nytt sted kan også være en nyttig erfaring i en periode, hvis du senere vil søke jobber på hjemstedet.
Hvis du har fått tilbud om arbeid på et annet sted enn hjemstedet, kan du søke om støtte til reise for å komme i arbeid utenfor hjemstedet.
Hvis du må bo utenfor hjemmet på grunn av jobben din, kan du ha krav på skattefradrag for merkostnader som utgifter til mat, overnatting og besøksreiser hjem.
På Arbeidsplassen.no finner du ledige jobber i utlandet. Hvis du vil søke jobb i EU/EØS-landene og Sveits, kan Nav hjelpe deg gjennom EURES-samarbeidet.
På nav.no har du som får oppfølging fra Nav din egen aktivitetsplan. Her kan du ha dialog med Nav.
Logg inn på nav.no og legg til en av aktivitetene som du har lyst til å gjøre, det kan for eksempel være å søke på en jobb.
Gå til aktivitetsplanen, velg legg til aktivitet. Sett en start- og sluttdato og lim inn lenke til aktiviteten. Du deler aktivitetsplanen med Nav fordi du får oppfølging. Du kan ha dialog med oss via aktivitetsplanen.
Oppdatert 14.06.2024