Publisert 26. juni 2018 | Oppdatert 28. juni 2018
I 2017 jobbet folk i gjennomsnitt 11,9 årsverk etter fylte 50 år, viser en ny Nav-analyse. Det er ett årsverk mer enn i 2009.
Økningen siden 2009 tilsvarer knapt 55 000 flere sysselsatte på fulltid over 50 år. Nav anslår at denne endringen tilsvarer en økt verdiskaping på i underkant av 40 milliarder kroner hvert år.
– Dette innebærer at IA-målet om økt yrkesaktivitet blant seniorer er nådd ett år før tiden, sier seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav. Økningen i yrkesaktiviteten etter 50 år skyldes både at flere jobber lenger enn før og at flere jobber fulltid eller med høyere stillingsandel enn tidligere.
– Dette gir et betydelig bidrag til verdiskapingen og vil gjøre det lettere å finansiere velferdsordningene etter hvert som befolkningen eldes, sier Lien.
Pensjonsreform, økt levealder og mer positive holdninger
Det er særlig fire forhold som har bidratt til økningen i yrkesaktiviteten:
- Økt levealder og flere friske leveår
- Høyere utdanningsnivå blant eldre arbeidstakere
- Pensjonsreformen i 2011, som gjorde det mer attraktivt å fortsette i jobb etter 62 år og lettere å kombinere arbeid og pensjon
- Mer positive holdninger til eldre i arbeidslivet
En spørreundersøkelse viser at folk i gjennomsnitt ønsker å tre ut av arbeidslivet ved 66 år, og at ønsket avgangsalder har økt med nesten tre år siden 2009.
– Det er liten tvil om at stadig flere tar innover seg at vi må jobbe lenger enn før når levealderen øker, sier Lien. Utfordringen framover blir å sørge for at etterspørselen etter seniorenes arbeidskraft øker i samme tempo.
– Aldringen av befolkningen vil trolig øke mangelen på arbeidskraft på sikt. Virksomheter som er flinke til å beholde og rekruttere dyktige seniorer kan da få et konkurransefortrinn, legger Lien til.
Figur 1. Forventet yrkesaktivitet etter 50 år (mål på gjennomsnittlig antall årsverk folk bidro med i arbeidslivet etter 50 år)
- Les hele analysen Utvikling i pensjonering og sysselsetting blant seniorer
Fakta
IA-avtalen (intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv)
IA-avtalen er en avtale mellom regjeringen og partene i arbeidslivet for å skape et mer inkluderende arbeidsliv. Hovedmålet er å bedre arbeidsmiljøet, styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefravær samt hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet.
De tre delmålene for inneværende avtaleperiode 2014–2018 er:
- Delmål 1: Reduksjon i sykefraværet med 20 prosent sammenliknet med andre kvartal 2001.
- Delmål 2: Hindre frafall og øke sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
- Delmål 3: Yrkesaktivitet etter fylte 50 år skal økes med tolv måneder sammenliknet med 2009.