Møtereferat 8. mars 2024
Referat fra nettmøte i Områdeutvalget (brukerutvalg) ved Nav hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen.
Sak 01/24: Godkjenning av møteinnkalling
Velkommen. Innkalling godkjent.
Sak 02/24: Informasjon fra Nav hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen
Bemanning og ressurser
Det er lyst ut flere stillinger i det siste, og vi vil få flere nye ansatte i tiden fremover, bl.a. tekniker, tolk og rådgivere på ulike fagområder. Rådgiverne trenger opplæring og tid til å sette seg inn i ansvar og oppgaver. Bolig vil fortsatt ha redusert bemanning og kapasitet en stund fremover.
Vi har hatt en lærling som nå har bestått fagprøven, noe vi synes er veldig kjekt.
Ombygging
Nav hjelpemiddelsentral Vestland, Bergen bygger om hovedlageret, som i lengre tid har vært for lite. For å få lagringsplass i byggeperioden, får vi låne lokaler av Hjelpemiddelhuset i Bergen kommune i en periode. Vi må også bruke andre deler av bygget til lagring, og både utprøvinger og kurs holdes i andre rom enn vanlig.
Vi gleder oss til å ta i bruk ny og større lagerhall. Vi håper å være på plass i nye lokaler i siste del av april.
Nasjonal service- og veiledningstjeneste
Det er bestemt at den nye nasjonale service- og veiledningstjenesten skal drives av hjelpemiddelsentralene i henholdsvis Førde, Oslo og Vestfold og Telemark.
AKT26 (ordning med aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år)
Midlene til AKT26 disponeres litt annerledes i år. På landsbasis har vi foreløpig fått lov til å saksbehandle saker til ca. 50% av potten med midler som er satt av til ordningen. I månedsskiftet mars-april flere midler for å behandle flere søknader. I Bergen har vi behandlet 27 av ca. 90 saker. 55 av søknadene har fått ventebrev, og deler av disse vil kunne saksbehandles i neste runde. Potten fordeles nasjonalt ut fra hvor mange saker som kommer inn til ulike fylker, ikke som før etter dato de blir mottatt.
Når du er over 26 år, kan du søke hjelpemidler til fysisk aktivitet gjennom ordningen "Aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år". Ordningen er rammestyrt. Det betyr at det settes av en bestemt sum til ordningen i statsbudsjettet hvert år. Når rammen er brukt opp, vil du få avslag på søknaden og må vente til neste år for å kunne søke igjen.
I statsbudsjettet er det satt av kr. 59,9 mill. (rammebeløp), som skal fordeles på hele landet. De siste årene har det kommet en mindre tilleggsbevilgning litt senere på året. En del av rammebeløpet settes av til reparasjon av hjelpemidlene som er gitt ut gjennom ordningen.
Sak 03/24: Informasjon om brukerorganisasjon
Egil Hope fortalte om Foreningen for muskelsyke i Vestland. I brukergruppen har man ofte progredierende diagnose, og hjelpemiddelbehovet kan endre seg raskt. Organisasjonen er engasjert i brukerpass, akuttordning osv., for medlemmene kan ha behov for rask hjelp når ting endrer seg, gjerne hjelp med pust og svelg.
Foreningen driver med medlemsmøter, bowling, bussturer med Freedom Express o.l. De prøver å være sosialt engasjert, jobbe politisk, følge opp nye medisiner på markedet og samle penger til forskning på muskelsykdom. De har ordning for likeperson-arbeid. De gir ut bladet Muskelnytt (nasjonalt). De samler også penger til drift av foreningen.
Hope tipset om filmen Ibelin, som går på kino for tiden. Den handler om en gutt med muskelsykdom, som brukte mye tid på dataspill. Foreldrene trodde han levde isolert, men da han døde viste det seg at han hadde et stort nettverk av venner i spillverdenen, som han hadde betydd svært mye for.
Ingeleiv Haugen supplerte at det det forskes mye på medisiner for muskelsyke, der de fleste sykdommer er arvelige. For 5-6 år siden kom Spinraza, for personer med sykdommen SMA. Barn unge under 18 år har fått Spinraza i flere år, men nå kan også voksne få dette. Det er også kommet ny medisin som kan brukes ved nyfødtscreening. Får man tatt medisinen tidlig nok, kan det forhindre at sykdommen utvikler seg.
Sak 04/24: Akuttvaktordningen
I Bergen betjenes akuttvakten av ni teknikere. I 2022 hadde akuttvakten 67 oppdrag på ukedager, og 112 oppdrag i helger og på helligdager. I 2023 hadde de 34 oppdrag på ukedager og 66 oppdrag i helger og på helligdager.
For tiden jobbes det med en løsning som heter Live Lens. Da har man videokontakt med bruker eller lokal tekniker, og kan få fjernsupport på en del hjelpemidler og serviceoppdrag.
Vi jobber for tiden med akuttvaktordningen, for at den skal fungere likt i hele landet. Tre hjelpemiddelsentraler skal betjene ordningen for hele landet bortsett fra Oslo som skal ha egen tjeneste. Hjelpemiddelsentralen i Bergen er blant de tre som skal ha ansvar.
Organisasjonene var opptatt av at ordningen må fungerer like godt som før, og at brukerne får den hjelpen de trenger og så raskt som mulig, også ute i distriktene.
Vi tar saken opp igjen og informerer mer på neste møte.
Sak 05/24: Universell utforming av resepsjon
Resepsjonsområdet på hjelpemiddelsentralen er ubetjent. Vi jobber med løsning for lyd i resepsjonen, slik at alle som kommer skal kunne enten lese eller høre informasjonen som blir gitt.
Vi ser at det også er viktig at vi informerer før personer kommer til oss, f.eks. når vi kaller inn til timer, om at resepsjonen er ubetjent. Gi oss gjerne beskjed dersom dere erfarer at denne informasjonen ikke når ut.
Det har vært tilfeller der det er lagt gulvmatte over ledelinjene i gulvet i resepsjonen. Dette skal vi på hjelpemiddelsentralen sjekke og følge opp.
Saken settes opp med eget saksnummer på møtene fremover, inntil vi har luket alle avvikene.
Sak 06/24: «Trygge brukermøter»
Etter hendelsen på Nav Årstad i 2021, har Nav laget en standard for trygge brukermøter. Det vil også bety tryggere møter for brukerne.
Standarden er kort og konkret og tar for seg organisering av arbeidet, risikovurdering, tekniske og fysiske sikkerhetstiltak og opplæring, trening og øvelse for ansatte.
Vi må akanskje gjøre noen endringer hos oss i tråd med standarden. Vi skal bl.a. se på ambulante oppdrag og tolking på kveldstid. Vi har oppdatert instrukser og sikkerhetsrutiner, og skal jobbe videre med å sikre tjenestene.
Vi har vi laget nye utprøvingsrom i første etasje, bl.a. med klarere skille mellom ytre og indre sone. Det er to adkomster til alle rommene. Vi skal også få på plass varslingsmulighet og tilgangskontroll.
Brukerrepresentantene får sannsynligvis en henvendelse til høsten, med forespørsel om å være med som «brukerstemme» inn i arbeidet med trygge brukermøter. Vi ser for oss en workshop andre uken i oktober, der vi skal jobbe med sikkerhet rundt oppdrag som skjer utenfor hjelpemiddelsentralen.
Sak 07/24: Arbeidsform i Områdeutvalget
Hvordan kan vi samarbeide i utvalget? Er det emner og tema vi kan diskutere eller drøfte i mindre grupper? Hvordan kan vi øke engasjementet ute i organisasjonene, og få inn saker?
Vi fortsetter med formøter, der vi samarbeider om å sett opp saksliste. Evy Utne Knutsen og John-Egil Davidsen blir med og forbereder møtet i juni. De kalles inn til formøte i første halvdel av mai. Møtet blir på Teams og vil vare ca. 30 min.
Presentasjon av brukerorganisasjonene var et konkret forslag på forrige formøte. Dette fortsetter vi med. I juni presenterer Davidsen Pensjonistforbundet, og i oktober presenterer Knutsen NFU.
På møtene som holdes på hjelpemiddelsentralen kan vi ha omvisning på ulike deler av huset, for å bli bedre kjent med ulike tjenester. Vi begynner med dette på neste møte 7. juni; dette blir et fysisk møte.
Sak 08/24: Eventuelt
Ingen saker meldt under Eventuelt.