Publisert 1. november 2024
Ved utgangen av oktober 2024 var 3 974 arbeidssøkere registrert som helt ledige eller som deltakere i et arbeidsmarkedstiltak i Møre og Romsdal. Dette utgjør 2,9 prosent av arbeidsstyrken.
2 193 personer registrert som er helt ledige (1,6 prosent av arbeidsstyrken) mens 837 arbeidssøkere er på arbeidsrettede tiltak (0,6 prosent av arbeidsstyrken). I tillegg var 944 personer delvis ledige (0,7 prosent av arbeidsstyrken). 131 av de som er helt eller delvis ledige er permitterte, en nedgang på 1 den siste måneden.
Totalt er det dermed 3 974 registrerte arbeidssøkere hos Nav i Møre og Romsdal ved utgangen av oktober, noe som utgjør 2,9 prosent av arbeidsstyrken. Dette er en økning på 38 personer fra sist måned og 381 flere enn i samme måned i fjor. I samme periode øker antall arbeidssøkere fra Ukraina i denne perioden fra 298 til 722.
Økt bruk av arbeidsmarkedstiltak
Sammenlignet med oktober i fjor er tiltaksbruken totalt sett økt fra 3 575 til 4 030 personer, og blant de under 30 år er økningen fra 1 179 til 1 356 personer. Dette inkluderer også innbyggere som blir inkludert i varige tilrettelagte tiltaksplasser, enten i skjermede bedrifter eller ute i det ordinære arbeidslivet.
– Nav-enhetene i Møre og Romsdal prioriterer høyt arbeidet med å inkludere innbyggere med ulike utfordringer i arbeid. Særlig viktig er satsingen gjennom ungdomsgarantien for å hjelpe unge i utdanning eller arbeid og jobben som gjøres for å inkludere fordrevne ukrainere, sier direktør Stein Veland.
– Vi jobber også direkte mot næringslivet med inkludering og rekruttering, og bruker ulike arbeidsmarkedstiltak for jobbsøkere og spesielle tiltak rettet mot arbeidsgivere, som for eksempel lønnstilskudd. Vi har egne markedskoordinatorer som jobber tett med næringslivet og arbeidsgivere både på søre Sunnmøre, i Ålesundsregionen, på Nordmøre og i Romsdal, sier Veland.
Fabelaktig fredag Sunnmøre
Fredag 8. november arrangerer Nav Møre og Romsdal, Brisk AS, Furene AS, Foreningen Framtidslaben og det nasjonale Bærekraftsløftet en felles jobbmesse i Ålesund. Dette er et arrangement hvor vi ønsker å bygge bro mellom arbeidssøkere og arbeids- og næringsliv, og stimulere til mer inkludering og mangfold i arbeidslivet. Alle i arrangørgruppen ser det som sitt viktigste samfunnsoppdrag å bidra til mindre utenforskap.
Arbeidsgiverundersøkelsen
– For Nav er det viktig at næringslivet har tillit til oss. Navs årlige arbeidsgiverundersøkelse viser at det de siste årene har vært stor og sammenhengende økning i hvor tilfredse arbeidsgiverne er med Nav, sier Veland.
– I årets undersøkelse svarte 89 prosent av bedriftene at de var tilfredse med Nav i Møre og Romsdal. Det er nest høyest blant fylkene og gjenspeiler det vi opplever i kontakten vår med næringslivet. Tillit er målt fra 2019, og vi har stor og sammenhengende økning fra 72 prosent med tillit til Nav i 2019 til 88 prosent ved årets undersøkelse, avslutter Stein Veland.