Publisert 28. mars 2025
Ved utgangen av mars er det 2 036 helt ledige arbeidssøkere i Nordland, noe som tilsvarer 1,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er 140 færre helt ledige enn i forrige måned og 131 flere enn i mars 2024. Antallet utlyste feriejobber i mars utgjør en fjerdedel av alle utlyste stillinger, noe som gir gode muligheter for verdifull arbeidserfaring for ungdom og øvrige arbeidssøkere.
I tillegg til de helt ledige er det 813 arbeidssøkere på tiltak i mars 2025, noe som gir en bruttoledighet på 2,3 prosent (i alt 2 849 helt ledige og arbeidssøkere på tiltak). Nordland har 906 arbeidssøkere som er delvis ledige. Dermed har Nordland totalt 3 755 arbeidssøkere i mars, noe som utgjør 3 prosent av arbeidsstyrken. Det er 219 flere arbeidssøkere enn samme måned i fjor, som tilsvarer en økning på 6 prosent. Økningen skyldes i hovedsak at mange ukrainske fordrevne har meldt seg ledige på arbeidsmarkedet. Ved utgangen av mars har over halvparten av arbeidssøkerne innvandrerbakgrunn (52 %).
- På tross av en urolig verden og fare for handelskrig er arbeidsmarkedet i Nordland fortsatt solid og stabilt, sier direktør Cathrine Stavnes ved Nav Nordland. - I et fylke med et sterkt eksportrettet næringsliv, ser vi imidlertid med en viss bekymring på utsiktene for enkelte bedrifter framover, der vi allerede har sett permitteringer som følge av dette.
Stor etterspørsel etter ferievikarer
I mars er det lyst ut i alt 2 714 ledige stillinger i Nordland. Det er 693 flere enn samme måned i fjor. Flest utlyste stillinger er det innen helse, pleie og omsorg (740 stillinger). Deretter kommer serviceyrker og annet arbeid (314 stillinger) og butikk- og salgsarbeid (310 stillinger).
24 prosent av de annonserte stillingene i mars er feriejobber. Hittil i år er det utlyst i alt 1 758 feriejobber. Det er 415 flere enn de tre første månedene i fjor. Det er størst etterspørsel innen helse, pleie og omsorg med i alt 915 feriejobber utlyst så langt i år.
- Med unntak av sykepleieryrket er det mange av feriejobbene som ikke har særskilte kompetansekrav. Dermed kan dette bety gode muligheter for unge og øvrige arbeidssøkere som trenger verdifull arbeidserfaring, sier Stavnes. - En god måte å koble arbeidsgivere med rekrutteringsbehov sammen med arbeidssøkere er jobbmessene som Nav arrangerer i ulike deler av fylket. Disse møteplassene har vist seg effektive og gitt gode resultat.
Flere messer har vært arrangert denne våren, og neste sted ut er Narvik 10. april. For bedrifter som trenger sommervikarer, kan dette være en god mulighet.
For jobbsøkere har muligheten til å finne aktuelle sommerjobber blitt sterkt forbedret etter ny søkefunksjon på arbeidsplassen.no under overskriften «Sommerjobben 2025».
Arbeidsledighet i Nordlandskommunene
17 av fylkets kommuner har 1,5 prosent helt ledige eller lavere. Lavest ledighet er det i Vevelstad kommune, mens Gildeskål og Værøy har høyest ledighet i fylket. I de større bykommunene har Bodø og Rana en ledighet på 1,5 prosent, Narvik 1,7 prosent og Vefsn 1,4 prosent.
Landet som helhet har 2,1 prosent helt ledige ved utgangen av mars 2025. Laveste ledighet har Troms med 1,3 prosent helt ledige, etterfulgt av Nordland med 1,6 prosent. Høyest ledighet av fylkene finner vi i Østfold som har 2,9 prosent helt ledige. Ser vi på bruttoledigheten (helt ledige og arbeidssøkere på tiltak) ligger Troms lavest også her med 1,8 prosent bruttoledighet, mens Nordland med 2,3 prosent er neste på lista. Østfold har den høyeste bruttoledigheten med 3,8 prosent. For landet som helhet er bruttoledigheten på 2,8 prosent.
For ytterligere kommentarer fra Nav Nordland:
Direktør Cathrine Stavnes – tlf. 916 65 071
Se flere hovedtall om arbeidsmarkedet på nav.no.
1. Infografikk 2025-03 Arbeidsmarkedet i Nordland (PDF)
2. Infografikk 2025-03 Arbeidsmarkedet i Nordland (PNG)
3. Hovedtall helt ledige Nordland mars 2025 (EXCEL)
4. Hovedtall delvis ledige Nordland mars 2025 (EXCEL)
5. Hovedtall permitterte Nordland mars 2025 (EXCEL)
6. Tabeller kommunevis ledighet Nordland mars 2025 (Excel)
For ytterligere kommentarer fra Nav Nordland:
Direktør Cathrine Stavnes – tlf. 916 65 071
.png&w=1440&q=90)
Fakta
Fakta
Mars 2025: Justeringer i arbeidsmarkedsstatistikken
Det pågår for tiden et større moderniseringsarbeid på arbeidsmarkedsområdet i Nav. Gjennom satsningen «Flere i arbeid - P4» har Nav fått midler til å fase ut store deler av eksisterende fagsystem Arena og bygge opp nye løsninger på arbeidsområdet. Samtidig pågår det en regelverksanalyse av arbeidsmarkedslovens §10, som omhandler retten til å stå registrert som arbeidssøker.
Som følge av moderniseringen må statistikkløsningene som ivaretar arbeidsmarkedsstatistikken tilpasses og etter hvert etableres på nytt med data fra nye fagsystemer. Dette medfører at det i en periode framover vil være justeringer og mulige brudd i arbeidsmarkedsstatistikken. Nav kommer til å opplyse om effekter og brudd på nettsiden under: Om statistikken – arbeidssøkere, Arbeidsmarkedet nå og i pressemeldingen til hovedtall om arbeidsmarkedet.
Mer detaljert om endringene av statistikken
Navs nye arbeidssøkerregister
Nav har over lengre tid ikke hatt et eget arbeidssøkerregister i fagsystemet Arena. Med de nye løsningene utvikles det et eget arbeidssøkerregister i Nav. Samtidig pågår det i Nav en regelverksanalyse av arbeidsmarkedsloven §10, som omhandler retten til å stå registrert som arbeidssøker, noe som vil tydeliggjøre hvilke brukere som har rett til å bli og stå registrert i Navs arbeidssøkerregister.
Nye fagsystemer og utfasing av Arena
I tillegg til etableringen av et nytt arbeidssøkerregister, skal det utvikles nye løsninger for arbeidsmarkedstiltak og nye vedtaksløsninger for dagpenger, arbeidsavklaringspenger og ‘behov for bistand’ (Nav-loven §14a). Dette innebærer at det kommer mange nye kilder til datagrunnlag som inngår i arbeidsmarkedsstatistikken.
Som en del av migreringsarbeidet fra Arena til nye fagsystemer vil det være behov for å rydde noe i hvilken status brukere står med i Arena og nye systemer. Videre kan endringer i fagsystemer og meldekortløsninger for brukere medføre at brukers atferd og veileder/saksbehandlers atferd endrer seg noe. Begge deler kan mulig påvirke tallstørrelser i statistikken.
Tidspunkt og omfang av foreløpige endringer
Innfasingen av nye fagsystemer som får konsekvenser for statistikken kommer løpende våren 2025. Under vil vi opplyse om endringer som har skjedd.
I mars har det blitt gjort flere runder med datavasking. Det har vært behov for å rydde noe i hvilken status brukere står med i Arena og nye systemer.
Fra torsdag 20. mars 2025 overtok det nye Arbeidssøkerregisteret hele ansvaret for data om hvem som står registrert som arbeidssøkere hos Nav. Samtidig ble det gjort endringer på løsningene for meldeplikt for flere brukergrupper og på hvordan arbeidssøkere bekrefter om de fremdeles vil være registrert som arbeidssøker. Se https://www.nav.no/bekreft-arbeidssoker
Nav har vurdert endringenes effekt på statistikken for mars 2025 og finner tilnærmet ingen effekt for antall arbeidssøkere, bruttoledighet og helt ledige.