Publisert 28. juli 2023 | Oppdatert 9. august 2023
9 871 personer eller 2,4 prosent av arbeidsstyrken i Oslo er helt arbeidsledige ved utgangen av juli. Dette er en økning på 18 prosent eller 1 512 personer sammenlignet med samme tid i fjor. Oslo er det fylket med høyest ledighet. Ledigheten for landet er på 1,8 prosent.
-Arbeidsledigheten i Oslo er fortsatt på ett forholdsvis lavt nivå, selv om antallet helt arbeidsledige øker. Vi ser at antallet ledige med bakgrunn fra konjunktursensitive yrkesgrupper som ingeniør- og ikt-fag samt bygg og anlegg øker mest, sier fungerende direktør i Nav Oslo Magnus Askim. Han legger til at Nav forventer en svakere utvikling i arbeidsmarkedet. Dette betyr at ledigheten i Oslo sannsynligvis vil fortsette å øke i høst.
Stabil bruttoledighet
De to siste månedene har den sesongjusterte bruttoledigheten i Oslo vært stabil på 2,7 prosent. Bruttoledigheten, som er summen av antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, utgjør i juli 11 067 personer.
Tallene nedenfor er ikke sesongjusterte, og endringene er sammenlignet med samme måned i fjor.
Færre utlyste stillinger
Det er lyst ut 4 390 ledige stillinger i Oslo i juli. Det er en nedgang på rundt 850 stillinger sammenlignet med samme tid i fjor. Til tross for at det er lavere etterspørsel etter arbeidskraft, er det en del arbeidsgivere som sliter med å finne rett person til jobben.
- Ikke alle stillinger krever nødvendigvis kun en type kompetanse eller utdanning. Egnethet spiller også en stor rolle, og tidligere erfaringer fra andre områder kan gjøre at man passer til jobben. Vi har mange dyktige kandidater med ulik bakgrunn som ønsker å jobbe. Vi har i tillegg virkemidler vi kan bruke for å øke den enkeltes kompetanse ved behov, og følger opp både jobbkandidat og arbeidsgiver for å trygge ansettelsesprosessen, sier Askim.
Les mer om hvordan din virksomhet kan samarbeide med Nav i Oslo om inkluderende rekruttering.
I juli er det flest ledige stillinger innen yrkesgruppene helse, pleie og omsorg (701 stillinger) og butikk- og salgsarbeid (501 stillinger). Sammenlignet med juli i fjor har antallet nye ledige stillinger økt mest for barne- og ungdomsarbeid med 93 prosent (135 stillinger).
Ingeniør- og ikt-fag øker mest
Ledigheten øker mest for personer med bakgrunn fra yrkesgruppen ingeniør- og ikt-fag med 81 prosent eller 364 helt arbeidsledige sammenlignet med samme tid i fjor. Deretter følger yrkesgruppen bygg og anlegg med 35 prosent eller 222 flere helt ledige.
Reiseliv og transport er den eneste yrkesgruppen med nedgang i ledigheten. Her er det 984 helt ledige, en nedgang på 1 prosent fra samme tid i fjor.
Høyest ledighet i bydel Søndre Nordstrand
Arbeidsledigheten er høyest i bydel Søndre Nordstrand hvor 3,8 prosent (712 personer) av arbeidsstyrken er helt ledige. Deretter følger bydel Stovner med 3,5 prosent (536 personer), etterfulgt av bydel Alna med 3,3 prosent (803 personer).
Bydelene Vestre Aker og Nordre Aker har den laveste registrerte arbeidsledigheten, begge med 1,6 prosent. Deretter følger bydelene Nordstrand og Østensjø, med henholdsvis 1,7 prosent og 1,8 prosent.
Litt færre permitterte
Ved utgangen av juli var 928 personer helt eller delvis permittert fra sin arbeidsgiver. Det utgjør 0,2 prosent av arbeidsstyrken i Oslo. Når vi ser på utviklingen den siste måneden, har det blitt 50 færre permitterte sammenlignet med juni.
Det er flest permitterte innen ingeniør- og ikt-fag med 243 personer, fulgt av ledere med 150 personer.
For mer informasjon, kontakt Nav Oslos pressevakt på tlf. 90 11 21 19 eller e-post: nav.oslo.presse@nav.no.
Fakta
Om sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. Mer om sesongjusteringsmetoden