Publisert 4. mars 2025 | Oppdatert 4. mars 2025
I bydel St. Hanshaugen kan unge få sin første ekstrajobb i kommunen. Via en app får de en oversikt over oppgaver som innbyggerne i bydelen trenger hjelp til. Ungdommene velger selv hvilke oppgaver de vil løse, og kan tilpasse ekstrajobben til skole og utdanning.
- Siden i fjor høst har Nav St.Hanshaugen vært koblet på for å gi unge i Nav mulighet til å få seg en ekstrajobb og arbeidserfaring, forteller enhetsleder Janne Kraugerud, enhetsleder ved Nav St. Hanshaugen.
Jobbprosjektet heter «Verdens viktigste ekstrajobb» og er et samarbeid mellom bydel St.Hanshaugen, Oslokollega og selskapet Nyby.
Dekker bydelens behov for flere hender og unges behov for ekstrajobb
Bakgrunnen for prosjektet er todelt: Ansatte i bydelens hjemmetjeneste har gjennom mange år opplevd at de som mottar tjenester fra bydelen har behov for mer hjelp, både praktisk og sosialt. Det kan gi bedre fysisk og psykisk helse, og kanskje føre til at noen greier å bo bedre og lenger hjemme. Gjennom flere år har bydelen delt slike oppgaver med frivilligheten, men dette ble uforutsigbart.
- Samtidig er det mange unge uten arbeidserfaring som trenger å få en fot innenfor arbeidslivet. Prosjektet bidrar dermed til tidlig innsats og forebygging av ungt utenforskap. Bydelen ønsker å utforske erfaringene fra «Verdens viktigste ekstrajobb» videre med deltakere hos Nav St. Hanshaugen i en pilot. Vi gleder oss til fortsettelsen!, sier Kraugerud.
25 ungdommer som til nå har fått jobb i «Verdens viktigste ekstrajobb» hadde ikke arbeidserfaring fra før. De var i alderen 15-24 år. I stedet for faste arbeidstider fikk de unge tilgang til en oversikt over oppgaver som innbyggerne i bydelen trengte hjelp til å løse. Jobbene valgte de selv via en app, og med ukentlig lønn. På forhånd fikk de karriereveiledning og ble jobbmatchet med oppgaver som de hadde gode forutsetninger for å løse, for deretter bli fulgt opp når de var i gang på de ulike arbeidsplassene.
Forskning viser at selv betalte småjobber øker sannsynligheten for å komme i fulltidsjobb. Bydelen ønsker også å dele erfaringene og metoden til andre bydeler og kommuner. Se video om prosjektet (laget av Nyby).
