Publisert 9. mai 2023 | Oppdatert 16. mai 2023
Nav Oslos ferske bedriftsundersøkelse viser forventning om stabilitet i arbeidsmarkedet i hovedstaden det kommende året. 6 av 10 virksomheter forventer hverken å ansette eller si opp. 26 prosent av virksomhetene forventer å ansette flere medarbeidere det kommende året.
I Navs bedriftsundersøkelse blir virksomhetene spurt om de om ett år fremover i tid forventer å ha flere, like mange eller færre ansatte enn i dag, og om de har hatt rekrutteringsproblemer de siste tre månedene.
Årets undersøkelse viser en mer avdempet optimisme sammenlignet med i fjor. For ett år siden forventet 35 prosent av bedriftene å ansette flere, og arbeidsmarkedet var preget av optimisme etter gjenåpningen av samfunnet etter koronapandemien.
– Årets bedriftsundersøkelsen peker på en forventning om stabilitet i arbeidsmarkedet det kommende året. 61 prosent av bedriftene forventer samme bemanning som de har nå. 26 prosent forventer økt bemanning. Det er færre virksomheter i år sammenlignet med i fjor som forventer å ansette flere det kommende året. Dette henger trolig sammen med at vi det siste året har fått både økt prisstigning og økte renter, og det bidrar til at bedriftene er noe mer nøkterne i sine anslag når det gjelder å ansette flere det kommende året enn de var i fjor. Nå er bedriftenes ansettelsesoptimisme omtrent som på nivået før koronapandemien, sier Thone Nordlund, direktør i Nav Oslo.
Bedriftsundersøkelsen gir en god beskrivelse av etterspørselssiden i arbeidsmarkedet, og er en viktig kilde til bedre kunnskap om bedriftenes behov for arbeidskraft.
– Bedriftsundersøkelsen viser også at nær 1 av 4 bedrifter sliter med rekrutteringen. Det betyr at de ikke får ansatt personer som har den kompetansen som de ønsker, eller at de må ansette personer med lavere eller en annen kompetanse. Rekrutteringsproblemene handler først og fremst om at de ikke får nok søkere med ønskede kvalifikasjoner, sier Nordlund.
Forventer økt sysselsetting alt i alt kommende år
Tar vi bedriftene som forventer å få flere medarbeidere og trekker fra bedriftene som forventer nedbemanning, får vi det vi kaller en nettoforventning til sysselsettingen. Dette gir et godt bilde på hovedstadens forventede sysselsettingsvekst det kommende året:
- 26 prosent av virksomhetene i Oslo forventer å øke bemanningen, mens 12 prosent forventer å nedbemanne. Det gir en forventet netto sysselsettingsvekst på 14 prosent i hovedstaden.
- Landsgjennomsnittet for forventet netto sysselsettingsvekst er også 14 prosent.
- Tilsvarende tall i Oslo var 26 prosent i 2022, 12 prosent i 2021, 18 prosent i 2020, 15 prosent i 2019 og 14 prosent i 2018.
– Alt i alt forventer vi at flere bedrifter skal ansette enn nedbemanne fremover, og at netto sysselsettingsvekst det kommende året er på 14 prosent. Det er på nivå med landsgjennomsnittet, sier Nordlund.
– Vi oppfordrer alle arbeidsgivere som skal ansette fremover å samarbeide med oss om inkluderende rekruttering. Det er viktig å huske at ikke alle stillinger nødvendigvis krever kun en type kompetanse eller utdanning. Personlig egnethet spiller også en stor rolle, og tidligere erfaringer fra andre områder kan gjøre at man passer til jobben. Vi har mange dyktige kandidater som ønsker å jobbe, inkludert personer med høy utdanning. Vi har i tillegg virkemidler vi kan bruke for å øke den enkeltes kompetanse ved behov, og følger opp både jobbkandidat og arbeidsgiver for å trygge ansettelsesprosessen, sier Nordlund.
Les mer om undersøkelsen og funnene i Nav Oslos rapport om bedriftsundersøkelsen (pdf).
De tre mest optimistiske næringene i Oslo
Bedriftsundersøkelsen viser at nesten alle næringer i Oslo forventer sysselsettingsvekst det kommende året, selv om optimismen er noe lavere sammenlignet med i fjor.
Blant de største næringene i Oslo er dette de mest optimistiske:
- Eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting: Netto forventet sysselsettingsvekst på 42 prosent (46 prosent i fjor). Dette er en stor næring i Oslo, og her finner vi blant annet virksomheter innen renhold, vaktmestertjenester, rekrutteringsfirmaer, ingeniør- og arkitektbedrifter økonomi- og revisjonstjenester samt advokatfirmaer.
- Informasjon og kommunikasjon: Netto forventet sysselsettingsvekst på 33 prosent (48 prosent i fjor). Denne næringen domineres av virksomheter som driver konsulentvirksomhet innen informasjonsteknologi og andre IT-relaterte tjenester.
- Finansierings- og forsikringsvirksomhet: Netto forventet sysselsettingsvekst på 31 prosent (mot 33 prosent i fjor).
Undervisningssektoren er den eneste næringen som ikke er optimistisk med tanke på økt bemanning det kommende året.
24 prosent av bedriftene har rekrutteringsproblemer
Av alle næringer i Oslo sier 14 prosent av bedriftene at de ikke har greid å ansette, mens 10 prosent svarer at de har ansatt noen med lavere eller annen formell kompetanse. Med andre ord forteller 24 prosent av bedriftene om rekrutteringsproblemer.
Andelen bedrifter med rekrutteringsproblemer har de siste årene ligget på 18-20 prosent, med unntak av i fjor da 31 prosent oppga rekrutteringsproblemer.
Dette er næringene som oppgir størst problemer med rekrutteringen i årets undersøkelse:
- Bygg- og anleggsvirksomhet: 37 prosent oppgir rekrutteringsproblemer. 16 prosent har mislykkes i å ansette, mens 21 prosent har ansatt noen med lavere eller annen kompetanse.
- Undervisning: 34 prosent forteller om rekrutteringsproblemer. 19 prosent har mislykkes i å ansette, mens 15 prosent har ansatt noen med lavere eller annen kompetanse.
- Helse- og sosialtjenester: 33 prosent oppgir at de har rekrutteringsproblemer. 20 prosent har mislykkes i å ansette, mens 13 prosent har ansatt noen med lavere eller annen kompetanse.
- Offentlig forvaltning: 30 prosent oppgir rekrutteringsproblemer. 28 prosent har mislykkes i å ansette, mens 2 prosent har ansatt noen med lavere eller annen kompetanse.
- Overnattings- og serveringsvirksomhet: 27 prosent gir tilbakemelding om rekrutteringsproblemer. 12 prosent har mislykkes i å ansette, mens 15 prosent har ansatt noen med lavere eller annen kompetanse.
Mangel på arbeidskraft i Oslo: Mangel på 6 650 personer
Når virksomhetene svarer på spørsmål om rekrutteringsproblemer, sier de hvilke yrker de har hatt vansker med å ansette i. Basert på dette, og næringens størrelse og sysselsetting i Oslo, lager Nav en beregning som viser mangelen på arbeidskraft i antall personer. Mangelen viser det antallet personer bedriftene ikke fikk rekruttert.
– De fleste bedriftene som hadde rekrutteringsproblemer, svarte at kvalifiserte søkere var årsaken til vanskene. Vår beregning viser at bedriftene i hovedstaden mangler ca. 6 650 personer, i fjor var den på ca. 8 600 personer. At mangelen er lavere i år enn i fjor, henger trolig sammen med den økonomiske situasjonen, som bidrar til at bedriftene er mer nøkterne når det gjelder å ansette flere det kommende året, sier Nordlund.
Størst mangel på arbeidskraft i Oslo finner vi i disse næringene:
- Eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting, med en estimert mangel på nesten 1 525 personer.
- Deretter følger næringen varehandel og motorvognreparasjoner med en mangel på 1 225 personer.
- Som nummer tre følger næringen helse- og sosialtjenester med en beregnet mangel på nær 1 100 personer.
- Deretter følger næringen overnattings- og serveringsvirksomhet med en mangel på rundt 575 personer.
- Bygge- og anleggsbransjen har en estimert mangel på arbeidskraft tilsvarende 475 personer.
I fjor var mangelen på arbeidskraft beregnet til ca 8 600, i 2021 var den ca 6 650, i 2020 (før pandemien) var den ca. 7 100, mens mangelen var beregnet til 9 650 og 8 500 i 2019 og 2018.
Nav-direktøren i Oslo håper på enda mer samarbeid med arbeidsgivere i hovedstaden fremover:
– Det er vinn-vinn: Arbeidsgiverne kan få dekket sitt behov for nye medarbeidere, samtidig som de som står utenfor arbeidsmarkedet får muligheter for jobb, sier Nordlund.
Alle arbeidsgivere i hovedstaden som ønsker informasjon om inkluderende rekruttering, kan ta kontakt med markedskontaktene i Nav i Oslo.
Dette er yrkene med størst mangel på arbeidskraft i Oslo
Her er de ti yrkene hvor det er beregnet størst mangel på arbeidskraft i hovedstaden:
- Butikkmedarbeidere: Mangler 450 personer
- Sykepleiere: Mangler 325 personer
- Revisorer, regnskapsrådgivere: Mangler 225 personer
- Andre salgsmedarbeidere: Mangler 225 personer
- Gatekjøkken og kafemedarbeidere: Mangler 200 personer
- Kokker: Mangler 175 personer
- Sivilingeniører (bygg og anlegg): Mangler 150 personer
- Programvareutviklere (IT): Mangler 150 personer
- Andre helseyrker: Mangler 150 personer
- Helsefagarbeidere: Mangler 150 personer
For mer informasjon om tallene i Oslo, kontakt Nav Oslos pressevakt på tlf. 90 11 21 19
Fakta
Fakta om årets bedriftsundersøkelse
Formålet med undersøkelsen er å kartlegge virksomhetenes etterspørsel etter arbeidskraft det kommende året, hvilke næringer som venter særlig stor etterspørsel etter arbeidskraft og om virksomhetene har mislyktes i å rekruttere arbeidskraft. Undersøkelsen gir en beskrivelse av etterspørselssiden i arbeidsmarkedet, og er en viktig kilde til bedre kunnskap om bedriftenes behov for arbeidskraft.
Årets undersøkelse ble sendt ut til 1 499 private og offentlige virksomheter i Oslo i perioden 30. januar til 17. mars 2023. 919 virksomheter besvarte undersøkelsen som gir en svarprosent på 61, mot fjorårets 64 prosent. Den noe lavere svarprosenten er trolig grunnet sen postgang, som medførte forsinkelser av utsendingene og problemer med Altinn.
Fordi dette er en utvalgsundersøkelse vil det være knyttet noe usikkerhet til estimatene for enkeltyrker, mens for næringer er estimatene mer sikre.