Publisert 2. juni 2023
8 588 personer eller 2,1 prosent av arbeidsstyrken i Oslo er helt arbeidsledige ved utgangen av mai. Dette er en økning på 7 prosent eller 533 personer sammenlignet med samme tid i fjor.
- Vi ser at ledigheten i Oslo øker i mai. En del av økningen skyldes økt ledighet innen bygg- og anleggsbransjen, samt yrker innen ingeniør- og IKT-fag som jobber med bolig- og leilighetsbygg. Vi ser med bekymring på antallet permitterte som har økt siden nyttår i samme bransjer, og som også øker i mai, sier Thone M. Nordlund, direktør i Nav Oslo.
– Selv om vi har en økning i ledigheten, er ledigheten fortsatt lav og stabil i Oslo. Det er god etterspørsel etter arbeidskraft, men de siste månedene har det blitt færre ledige stillinger, og da særlig innen bygg- og anlegg, uttaler Nordlund.
Ledigheten for landet er på 1,7 prosent. Oslo er fylket med den høyeste ledigheten, etterfulgt av Viken samt Vestfold og Telemark, begge med 2 prosent.
Stabil bruttoledighet
De to siste månedene har den sesongjusterte bruttoledigheten i Oslo vært stabil på 2,6 prosent. Bruttoledigheten er personer som er helt arbeidsledige eller deltar på arbeidsmarkedstiltak i regi av Nav Oslo.
Tallene nedenfor er ikke sesongjusterte, og endringene er sammenlignet med samme måned i fjor.
Størst økning i ledighet i bygg- og anlegg
Yrkesgruppene i Oslo som har størst økning i ledigheten i mai sammenlignet med samme tid i fjor er:
- Ingeniør- og ikt-fag med 677 helt arbeidsledige. Innen denne yrkesgruppen har antallet helt ledige økt med 255 fra samme tid i fjor.
- Bygg og anlegg, med 893 helt arbeidsledige. Dette er 183 flere personer enn på samme tid i fjor.
- Ledere, med 460 helt arbeidsledige. Helt ledige i denne yrkesgruppen har økt med 90 personer sammenlignet med samme tid i fjor.
- Serviceyrker og annet arbeid, med til sammen 1 048 helt arbeidsledige. Helt ledige i denne yrkesgruppen har økt med 64 personer sammenlignet med mai 2022.
- Akademiske yrker, med 272 helt arbeidsledige. Antallet helt ledige i denne yrkesgruppen har økt med 40 personer sammenlignet med mai 2022.
– Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke noe ut over året, og inn i 2024. Det er i tråd med Navs siste arbeidsmarkedsprognose for landet. Samtidig viser Navs bedriftsundersøkelse at flere bedrifter i Oslo har utfordringer med rekrutteringen, som først og fremst handler om at de ikke får nok søkere med ønskede kvalifikasjoner. Jeg oppfordrer arbeidsgivere til å samarbeide med oss i Nav Oslo ved ansettelser. Vi kan bidra med gode, motiverte jobbkandidater, også personer med høyere utdanning. Ved behov kan vi også samarbeide om kvalifisering og oppfølging i arbeidsforholdet. Målet er en fast jobb den enkelte kan leve av, sier Nordlund.
7 100 utlyste stillinger i mai
Det er lyst ut 7 139 ledige stillinger i Oslo i mai. Det er en nedgang på rundt 5 700 stillinger sammenlignet med mai 2022. Antallet stillinger i 2022 var unormalt høyt grunnet gjenåpningen etter koronapandemien.
I mai i år var det flest ledige stillinger innen yrkesgruppene helse, pleie og omsorg (rundt 1 400 stillinger), butikk- og salgsarbeid (omkring 850 stillinger) samt reiseliv og transport (nær 800 stillinger).
Sammenlignet med mai i fjor har antallet nye ledige stillinger sunket minst innen helse, pleie og omsorg (4 prosent) og undervisning (5 prosent), mens industriarbeid (- 70 prosent) har hatt størst nedgang.
Høyest ledighet i bydelene Søndre Nordstrand, Stovner og Alna
Arbeidsledigheten er høyest i bydel Søndre Nordstrand hvor 3,4 prosent av arbeidsstyrken er helt ledige. Deretter følger bydel Stovner med 2,9 prosent, etterfulgt av Alna med 2,8 prosent.
Bydelene Nordstrand og Nordre Aker har den laveste registrerte arbeidsledigheten, begge med 1,4 prosent. Deretter følger bydel Vestre Aker med 1,5 prosent.
- Flere nøkkeltall om arbeidsledigheten i Oslo per mai 2023 (pdf)
- Infografikk som viser ledigheten i bydelene (pdf)
Flest ledige i aldersgruppen 30-39 år
Ved utgangen av mai var andelen helt ledige høyest i aldersgruppen 30-39 år, med 2,6 prosent av arbeidsstyrken, og lavest i aldersgruppen 19 år og under med 1 prosent.
Ledigheten gikk mest ned for aldersgruppen 19 år og under (-14 %), sammenlignet med mai i fjor. Aldersgruppen 25-29 år har den største ledighetsøkningen med 19 prosent.
Nær 1 100 permitterte i Oslo
Ved utgangen av mai var 1 072 personer helt eller delvis permittert fra sin arbeidsgiver. Det utgjør 0,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo. Sammenlignet med mai 2022 er dette en økning på 332 personer.
Det er flest permitterte innen yrkesgruppene ingeniør- og ikt-fag med 253 personer, fulgt av bygg og anlegg med 224 personer.
For mer informasjon, kontakt Nav Oslos pressevakt på tlf. 90 11 21 19 eller e-post: nav.oslo.presse@nav.no.
Fakta
Fakta om sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. Mer om sesongjusteringsmetoden.