Publisert 1. november 2024
Direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen er bekymret for verdiskapningen i fylket med vedvarende lav arbeidsledighet, og såpass høy etterspørsel etter arbeidskraft. — Det er ikke nok folk. I perspektivmeldingen til regjeringen sies det at vi vil mangle flere hundre tusener de neste tiårene, men allerede nå skriker flere bransjer etter arbeidskraft, sier Haftorsen.
Ved utgangen av oktober var det 4 609 helt ledige, dette tilsvarer 1,8 prosent av arbeidsstyrken. På landsbasis er andelen på 1,9 prosent. Sammenliknet med samme måned i fjor er det en økning på 333 personer i fylket, eller 8 prosent.
Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, øker imidlertid noe fra forrige måned også når vi justerer for sesongvariasjoner. Denne gruppen utgjorde i oktober 5 982 personer, tilsvarende 2,3 prosent av arbeidsstyrken.
— Andelen helt ledige holder seg på et stabilt lavt nivå, samtidig som det er flere som deltar i arbeidsrettede tiltak, noe som kan øke mulighetene til den enkelte på arbeidsmarkedet, sier Merethe P. Haftorsen.
Flest helt ledige har yrkesbakgrunn innen industriarbeid (477), reiseliv og transport (448), og serviceyrker og annet arbeid (430).
— En del av utfordringsbildet til arbeidssøkere med disse yrkesbakgrunnene, er at flere av dem mangler kompetansen som er etterspurt i stillingsannonsene, sier Haftorsen.
Behovet for arbeidskraft øker
I oktober ble det utlyst 4 412 nye stillinger i Rogaland. Til sammen i år er det utlyst hele 43 898 stillinger. Flest var det innen helse, pleie og omsorg (905), ingeniør- og IKT-fag (651) og bygg og anlegg (400).
— Etterspørselen etter arbeidskraft holder seg på et urovekkende høyt nivå, og vi har ingen grunn til å tro at denne trenden vil snu. Tvert imot vet vi at kampen om arbeidskraft vil tilspisse seg enda mer. Utfordringene vil berøre alle bransjer. Verdiskapningen i fylket kan bli svekket som følge av mangel på folk, mener direktøren.
Kommunevise variasjoner
Strand (2,4 prosent) hadde høyest andel helt ledige. Sandnes (2,1 prosent), Stavanger (2,0 prosent) og Haugesund (2,0 prosent) hadde også høyere ledighet enn fylkessnittet. Lavest ledighet var det i Bjerkreim (0,7 prosent). Ellers var det mindre variasjoner i de andre store kommunene Sola (1,7 prosent) og Eigersund (1,5 prosent) og Karmøy (1,2 prosent).
Fakta
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode.
Se vedlagte oversikter for mer informasjon.