— Vi er stolte over at tilliten til Nav i Rogaland holder seg på et høyt nivå, også i
forhold til landssnittet. Nav forvalter et av landets viktigste samfunnsoppdrag, og vi er
avhengige av at samarbeidet mellom våre kontorer, brukere og arbeidsgivere legger
grunnlaget for å skape et inkluderende arbeidsliv og et velfungerende arbeidsmarked,
sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen er bekymret for verdiskapningen i fylket med vedvarende lav arbeidsledighet, og såpass høy etterspørsel etter arbeidskraft. — Det er ikke nok folk. I perspektivmeldingen til regjeringen sies det at vi vil mangle flere hundre tusener de neste tiårene, men allerede nå skriker flere bransjer etter arbeidskraft, sier Haftorsen.
— Flere enn 28 000 Rogalendinger er uføretrygdede, noe som tilsvarer hele befolkningen i Sola kommune. Til tross for at andelen har holdt seg stabil, er dette urovekkende mange, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Flere og flere mottar arbeidsavklaringspenger som følge av psykiske lidelser, og trenden ser ikke ut til å snu. Grunnene til dette er sammensatte, men vi vet at å foreskrive utenforskap til personer som trenger fellesskap kan forverre problemene for mange, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— 2024 ligger an til å bli et av årene med flest utlyste stillinger noensinne, noe som bekrefter at det er en betydelig mangel på arbeidskraft, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Siden tidlig 2000-tallet har sykefraværet økt gradvis, og denne trenden ser ikke ut til å snu. Dette koster samfunnet dyrt både i tapt produksjon og utgifter, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Antall helt ledige synker den siste måneden, og skyldes primært nedgang blant helt ledige innvandrere. Samtidig var det flere innvandrere på arbeidsrettede tiltak, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— At 9 prosent av Rogalendinger i arbeidsfør alder mottar uføretrygd er bekymringsfullt. Det er bra for folk å ha en jobb og det er viktig for samfunnet. Nav kan hjelpe på mange måter slik at flere kan være i arbeid selv om de har helseplager, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Mer enn 44 prosent av AAP-mottakerne får ytelsen på grunn av psykiske lidelser. Dette er en bekymringsfull utvikling, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Antallet utlyste stillinger i Rogaland denne måneden er på et rekordhøyt nivå, noe det også har vært gjennom det første halvåret. Dette er mulighetenes arbeidsmarked, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Flere ukrainske fordrevne er ferdige med introduksjonsprogrammet, og registrerer seg som arbeidssøkere hos Nav, noe som bidrar til at arbeidsledigheten stiger, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen
— Sammenlignet med samme tid i fjor, øker ledigheten. Dette skyldes at flere fordrevne fra Ukraina registrerer seg som arbeidssøker hos Nav, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Men, antallet sykefraværstilfeller grunnet luftveisinfeksjoner er redusert siden i fjor, og psykiske lidelser fortsetter å øke, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Virksomhetene i Rogaland tror de kommer til å ansette flere det neste året. Likevel viser årets bedriftsundersøkelse en mer avdempet optimisme sammenlignet med i fjor. Dette kan være et tidlig tegn på nedkjøling i et ellers varmt arbeidsmarked, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Lav ledighet og høy etterspørsel etter arbeidskraft bidrar til at mange arbeidsgivere har utfordringer med å finne den kompetansen de trenger, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Psykiske lidelser er den viktigste grunnen til at unge mottar arbeidsavklaringspenger fra Nav. Vi må bidra til fremtiden deres gjennom å gi dem muligheter i arbeidslivet, slik at vi unngår at de havner utenfor over lengre tid, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
− Vi har over tid sett en økning i antall arbeidsdager som går tapt til psykisk sykdom. At en fjerdedel av sykefraværet skyldes psykiske lidelser, er bekymringsfullt. Vi vet at det å være helt eller delvis i jobb har positiv effekt på helsen, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Arbeidsledigheten fortsetter å være stabil i Rogaland. Men for første gang er det registrert over 7 000 utlyste stillinger i årets første måned. – Arbeidsmarkedet i Rogaland domineres av høy aktivitet, sier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
Den lave arbeidsledigheten i Rogaland holder frem. – Vi merker oss at det blir stadig færre langtidsledige, sier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
Det legemeldte sykefraværet i Rogaland var på 4,2 prosent i 3. kvartal 2023, viser ferske tall fra Nav. Sammenlignet med samme periode i fjor er det økning på 2,9 prosent.
I 2. kvartal 2023 hadde Rogaland et legemeldt sykefravær på 4,7 prosent. Det er en svak oppgang sammenlignet med samme periode i fjor, viser ferske tall fra Nav.
Antallet helt ledige arbeidssøkere i Rogaland økte i juli. Samtidig gikk det totale antallet arbeidssøkere ned. – Naturlige sesongvariasjoner er forklaringen, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
I april økte antallet helt arbeidsledige i Rogaland med 170 personer sammenlignet med foregående måned, justert for naturlige sesongvariasjoner. Ledigheten holder seg imidlertid på et svært lavt nivå.
Justert for normale sesongvariasjoner holder ledigheten seg på samme nivå som i februar. – Den høye aktiviteten på arbeidsmarkedet i Rogaland fortsetter, sier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
Arbeidsledigheten i Rogaland holdt seg på et lavt nivå i februar. Samtidig fortsetter virksomheter i Rogaland å lyse ut et høyt antall ledige stillinger.
Nye arbeidsmarkedstall fra Nav viser at 6 560 personer er registrert som helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere på tiltak i desember. Av dem er 4 081 personer, eller 1,6 prosent av arbeidsstyrken, helt ledige. Justert for sesongvariasjoner holder ledigheten seg på samme nivå som i november.
– Samtidig som ledigheten har begynt å stige i Rogaland, er behovet for arbeidskraft innenfor mange bransjer fortsatt høyt, sier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
Ved utgangen av 3. kvartal 2022 mottok 12 133 personer i Rogaland arbeidsavklaringspenger (AAP). Det er 134 flere enn ved utgangen av forrige kvartal, og en økning på 871 personer sammenlignet med samme kvartal i fjor.
37 377 stillinger har blitt utlyst så langt i år i Rogaland. Det et 3 735 flere enn rekordåret 2021. – Offentlig og private virksomheter har store utfordringer med å finne riktig kompetanse, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Ved utgangen av 2. kvartal 2022 var det 27 673 personer som mottok uføretrygd i Rogaland. Dette er en svak nedgang på 71 personer fra forrige kvartal, men en økning på 232 personer sammenliknet med 2. kvartal i 2021.
Ved utgangen av 2. kvartal 2022 mottok 11 999 personer i Rogaland arbeidsavklaringspenger (AAP). Det er 152 flere enn ved utgangen av mars, og 830 flere sammenlignet med 2. kvartal 2021.
Antallet arbeidssøkere registrert hos Nav ble redusert med over 800 personer i juli i Rogaland. Samtidig ble det flere helt ledige. – Naturlige sesongvariasjoner er forklaringen, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
I Navs bedriftsundersøkelse svarer 26 prosent av 720 bedrifter og virksomheter i Rogaland at de har hatt rekrutteringsutfordringer i form av at de har utfordringer med å få tak i ønsket kompetanse. I antall utgjør mangelen 6 300 personer.
Ved utgangen av 1. kvartal 2022 mottok 27 744 personer uføretrygd i Rogaland. Det er en økning på 520 personer, eller 1,9 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor.
Antallet helt ledige i Rogaland er halvert sammenlignet med samme tid i fjor. Gruppen delvis ledige er redusert med 60 prosent på ett år, viser ferske tall fra Nav.
Gjenåpningen av samfunnet resulterte i en kraftig nedgang i arbeidsledigheten i Rogaland i februar. På én måned har det blitt 850 færre helt ledige i fylket.
Arbeidsledigheten i Rogaland er uendret sammenlignet med november. Nye koronatiltak har imidlertid resultert i et betydelig antall permitteringsvarsler fra virksomheter i Rogaland denne uken.
«Broen til jobb» har fått en ny samarbeidspartner: Nordic Choice Hotels i Rogaland har blitt enige om en samarbeidsmodell med Nav Rogaland og Johannes og Sandnes Læringssenter. Den skal gi flere flyktninger og innvandrere muligheten til jobb i reiselivsnæringen.
Den store etterspørselen etter arbeidskraft i regionen sørger for at antallet helt arbeidsledige fortsetter å falle. – En positiv overraskelse, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Ved utgangen av 3. kvartal mottok 27 524 personer uføretrygd i Rogaland. Det er en økning på 593 personer eller 2,2 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.
Ved utgangen av september mottok 11 262 personer i Rogaland arbeidsavklaringspenger (AAP). Det utgjør 3,7 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år.
– Vi er beveger oss stadig nærmere ledighetsnivået vi hadde før koronapandemien rammet arbeidsmarkedet i Rogaland, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Nedgangen i arbeidsledigheten fortsetter i Rogaland. – Nedgangen i arbeidsledigheten er i tråd med våre forventninger for høsten, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
12 134 personer er registrert som helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak ved utgangen av juli. Det er en reduksjon på 916 arbeidssøkere den siste måneden og tilsvarer en andel på 4,8 prosent av arbeidsstyrken.
I Navs bedriftsundersøkelse svarer 16 prosent av 900 bedrifter og virksomheter i Rogaland at de har hatt rekrutteringsutfordringer i form av at de har vanskelig med å få tak i ønsket kompetanse. I tall utgjør denne mangelen 4 680 personer.
15 842 personer er registrert som arbeidssøkere i Rogaland ved utgangen av april. Det er over 900 færre sammenlignet med mars. Samtidig ble det utlyst 4 900 nye stillinger. – En svært positiv utvikling, kommenterer Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
– Vi forventa ein oppgang i arbeidsløysa på starten av 2021. Naturlege sesongvariasjonar og strenge smittervernrestriksjonar gjer at arbeidsløysa stig, uttaler direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Ved utgangen av 2020 fekk 10 789 personar i fylket arbeidsavklaringspengar (AAP). Det utgjer 3,5 prosent av befolkninga i alderen 18 til 66 år. På landsbasis er delen 3,6 prosent.
Sjukefråværet i Rogaland er 4,1 prosent i 3. kvartal 2020.Ferske tal frå Nav viser at det legemeldte sjukefråværet i Rogaland, som er tapte dagverk dividert på avtalte dagsverk, auka med 9,1 prosent samanlikna med 3. kvartal i 2019.
I september har det blitt over 1 600 færre personar heilt utan arbeid i fylket. Det er ein nedgang på 15 prosent den siste månaden. Ved utgangen av september var 9 759 personar heilt utan arbeid i Rogaland. Det er 3,8 prosent av arbeidsstyrken, viser ferske tal frå Nav.
Det legemeldte sjukefråværet i Rogaland held seg stabilt i 2. kvartal 2020, viser tal frå Nav. Fylket har et sjukefråvær på 4,5 prosent. Det er ein svak auke samanlikna med same kvartal i fjor. I Norge er det legemeldte sjukefråværet på 5,1 prosent.
I august vart talet på heilt arbeidsllause redusert med over 1000 personar i Rogaland. – Trass i stor uvisse på arbeidsmarknaden, held arbeidsløysa fram med å falla, seier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland
– Over 3 000 personer som var delvis utan arbeid i Rogaland, har kommet tilbake i full jobb den siste månaden, seier fungerande Nav-direktør i Rogaland, Egil Tengs.
– Arbeidsløysa i Rogaland held enda eit høgt nivå, men er blitt mykje lågare den siste månaden. Det er også gledelig at arbeidsløysa blant dei mellom 16 år og 29 år er kraftig redusert, seier seniorrådgjevar i Nav Rogaland, Gustav Svane.
– I fleire veker har vi sett at arbeidsløysa går nedover i Rogaland. Den siste månaden har talet arbeidssøkarar vorte redusert med over 5 000, seier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
22 658 personar er heilt utan arbeid ved utgangen av april. Det utgjer 8,9 prosent av arbeidsstyrken i Rogaland og er ein nedgang på 1 prosentpoeng frå mars månad.
5 793 personer står heilt utan jobb og 940 er i arbeidsretta tiltak ved utgangen av februar i Rogaland.
Bruttoarbeidslausa** er på 2,7 prosent i Rogaland. Justert for sesongvariasjonar var det ein svak nedgang i arbeidsløysa sammenligna med januar 2020.
– Nærare 5000 stillingar var lyst ut i Rogaland i januar. Mange stillinga kombinert med låg arbeidsløyse stadfestar behovet for arbeidskraft i fylket, seier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
– Arbeidsløysa i Rogaland er framleis på veg nedover, samstundes som det i desember blei lyst ut 2 033 stillingar med arbeidsstad i Rogaland. Dette er ein positiv avslutting på året, seier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
Talet nye stillingar held seg i oktober på eit høgt nivå i Rogaland, samtidig som talet heilt arbeidslause det siste året er redusert med 9 prosent. – I alle kommunane i Rogaland er det anten stabil eller redusert arbeidsløye samanlikna med oktober 2018, fortel Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
Justert for *sesongvariasjonar var det ein reduksjon i arbeidsløysa i Rogaland i september. Den registrerte bruttoarbeidsløysa** var på 2,6 prosent ved utgangen av månaden.
Justert for *sesongvariasjonar var det ein reduksjon i arbeidsløysa i Rogaland i august. Den registrerte bruttoarbeidsløysa** var på 2,7 prosent ved utgangen av månaden.
Den positive utviklinga i arbeidsmarknaden ser ut til å fortsette. Ved utgangen av juli var bruttoarbeidsløysa** i Rogaland 2,7 prosent av arbeidsstyrken.
Ved utgangen av juni er bruttoarbeidsløysa** i Rogaland 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Samanlikna med same perioden fjor har bruttoarbeidsløysa fallt kraftigst i landet; frå 3,3 prosent i juni 2018 til 2,6 prosent i juni 2019.
Talet nye stillingar held seg i april på eit høgt nivå i Rogaland, samtidig som talet heilt arbeidsløyse det siste året er redusert med 19 prosent. – Bortsett frå Sokndal er det anten stabil eller redusert arbeidsløyse i alle kommunane i Rogaland, fortel Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
Nedgangen i arbeidsløysa held fram i Rogaland. – Den positive utviklinga i arbeidsmarknaden i Rogaland med stadig færre arbeidslause og mange utlyste stillingar fortset i mars, seier Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
I februar er delen heilt arbeidslause i Rogaland på 2,5 prosent av arbeidsstyrken. Dette er same del som snittet for alle fylka i Norge. Sist Rogaland hadde like låg del heilt arbeidsløyse som snittet for Norge var i mars 2015.
I januar var det ein reduksjon i delen heilt arbeidslause på 21 prosent i Rogaland samanlikna med januar 2018. Samtidig ble det lyst ut nesten 4 700 stillingar. - Arbeidsmarknaden i Rogaland har fått ein god start i 2019, fortel direktør for Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Justert for *sesongvariasjonar var det stabil arbeidsløyse i Rogaland i desember samanlikna med november. Den registrerte bruttoarbeidsløysa** var på 3,2 prosent ved utgangen av månaden. – Rogaland har snart like lav del arbeidsløyse av arbeidsstyrka som snittet for alle fylka i Noreg, seier fylkesdirektør Merethe Haftorsen.
Justert for *sesongvariasjonar var det stabil arbeidsløyse i Rogaland i november samanlikna med oktober. Den registrerte bruttoarbeidsløysa** var på 3,1 prosent ved utgangen av månaden. – Det er også i november flest ledige stillingar for ingeniør og ikt-fag, seier Merethe Haftorsen, direktør i Nav Rogaland.
Justert for *sesongvariasjonar var det ein reduksjon i arbeidsløysa i Rogaland i oktober. Den registrerte bruttoarbeidsløysa** var på 3,1 prosent ved utgangen av månaden.
– I september er det reduksjon i arbeidsløysa, samstundes som det blei utlyst nesten 3 200 stillingar. Det er spesielt ein stor auke i ledige stillingar for ingeniør og ikt – fag, seier Anneline Teigen, fungerande direktør i Nav Rogaland.
Justert for *sesongvariasjonar var det ein reduksjon i arbeidsløysa i Rogaland i august. Den registrerte bruttoarbeidsløysa** var på 3,4 prosent ved utgangen av månaden.
Det siste året har arbeidsløysa gått meir ned i Rogaland enn i resten av landet. Bruttoarbeidsløysa** i mai er 3,5 prosent i fylket og 2,9 prosent i landet. Nedgangen i den sesongjusterte arbeidsløysa held fram i Rogaland og talet ledige stillingar er framleis høgt.
Nedgangen i den sesongjusterte arbeidsløysa held fram i Rogaland. – Den positive utviklinga i arbeidsmarknaden i Rogaland med stadig færre arbeidslause og mange utlyste stillingar kjem alle til gode, seier Truls Nordahl, direktør i Nav Rogaland.
Nedgangen i den sesongjusterte arbeidsløysa held fram i februar. – At nedgangen i arbeidsløysa held fram er som forventa på bakgrunn av våre prognosar for 2018 og normale sesongmessige svingingar seier Truls Nordahl, direktør i Nav Rogaland.
Nedgangen i den sesongjusterte arbeidsløysa held fram som venta i januar. – Den gjennomgåande trenden i 2017 var ein jamn nedgang i arbeidsløysa når ein tek høgde for normale sesongvariasjonar. Vi gjer rekning med at denne trenden vil vere like sterkt gjeldande i 2018 seier Truls Nordahl, direktør i Nav Rogaland.