Det går stadig bedre med arbeidsmarkedet i Rogaland
Publisert 3. september 2021
Nedgangen i arbeidsledigheten fortsetter i Rogaland. – Nedgangen i arbeidsledigheten er i tråd med våre forventninger for høsten, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Totalt er 11 685 personer registrert som arbeidssøkere i fylket. Dette inkluderer helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak. Av disse er 6 719 eller 2,6 prosent av arbeidsstyrken, helt ledige. Det er 643 færre personer sammenlignet med utgangen av juli måned. 3 821 personer eller 1,5 prosent er delvis uten jobb. De resterende 1 145 er personer som deltar i et arbeidsrettet tiltak gjennom Nav. Den samlede nedgangen i ledigheten er på 449 personer den siste måneden.
– Stor etterspørsel etter arbeidskraft i stadig flere bransjer er en av de viktigste årsakene til at ledigheten går nedover. Naturlige sesongvariasjoner er også en medvirkende årsak til at ledigheten har for vane å falle i august, sier Haftorsen.
Stor andel langtidsledige
65 prosent av de helt ledige befinner seg i kategorien langtidsledige, noe som innebærer at de har vært arbeidssøkere i mer enn 6 måneder.
– Vi vet at jo lenger man går uten jobb, jo vanskeligere blir det å komme tilbake igjen. Derfor er tett oppfølging av langtidsledige en viktig prioritering for oss. Samtidig er det gledelig å registrere at også en betydelig del av de langtidsledige forsvant ut av ledighetskøen i løpet av august, sier Haftorsen.
Stavanger med høyest ledighet
Stavanger kommune har størst andel helt ledige i Rogaland med 3,2 prosent av arbeidsstyrken. Sandnes har 3,0 prosent, mens Haugesund har en andel på 2,8 prosent.
3 401 utlyste stillinger
3 401 stillinger ble utlyst offentlig i løpet av august. Det er en økning på 57 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Næringen helse, pleie og omsorg hadde desidert flest utlysninger med 699 stillinger. Bygg- og anlegg (376), ingeniør- og IKT-fag (353), industriarbeid (322), butikk- og salgsarbeid (319) og reiseliv og transport (307) var andre grupper med høye utlysningstall.
– Det er et oppløftende antall, og det vitner om god fart i arbeidsmarkedet. Det er positivt med et bredt spekter av yrkesgrupper hvor det er god tilgang til ledige stillinger. Fellesnevneren for mange av disse yrkesgruppene, er at det er krav til formell kompetanse for å få jobb. Både nå og i fremtiden vil arbeidsmarkedet være preget av krav til utdanning og riktig kompetanse, sier Haftorsen.