Publisert 29. februar 2024
− Vi har over tid sett en økning i antall arbeidsdager som går tapt til psykisk sykdom. At en fjerdedel av sykefraværet skyldes psykiske lidelser, er bekymringsfullt. Vi vet at det å være helt eller delvis i jobb har positiv effekt på helsen, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Andelen tapte dagsverk grunnet psykiske lidelser har hatt en gradvis økning over tid. Sammenlignet med samme kvartal i tidligere år, er det først i fjerde kvartal av 2023 at andelen er på over 25,0 prosent.
Totalt var det 702 932 dagsverk som gikk tapt til legemeldt sykefravær i fjerde kvartal 2023. Dette tilsvarer 5,2 prosent av de avtalte dagsverkene i Rogaland, mens det på landsbasis var et snitt på 6,0 prosent.
− Det er for mange arbeidsdager som forsvinner i sykemeldinger, men i overkant av en femtedel av sykefraværet er gradert — noe som er positivt, forteller Haftorsen.
Av de unike tilfellene av legemeldt sykefravær var 21,4 prosent gradert.
I tillegg til psykiske lidelser, er muskel- og skjelettlidelser den største diagnosegruppen på 30,0 prosent. Sykdommer i luftveiene utgjorde rett i underkant av 10 prosent av de tapte dagsverkene, hvor av covid-19 fortsatt er utbredt.
Helse og sosial er næringsgruppen med høyest andel sykefravær
− Det er allerede høyt press i helsesektoren som følge av mangel på arbeidskraft, så det er selvfølgelig beklagelig at også denne gruppen har gjennomgående høyt sykefravær, sier Merethe P. Haftorsen.
I næringsgruppen helse og sosial var det legemeldte sykefraværet på hele 8 prosent i fjerde kvartal.
Regionale forskjeller preger statistikken
Av de største kommunene i Rogaland skilte Haugesund og Karmøy seg ut med 5,6 prosent sykefravær, i tillegg til Egersund og Sandnes som hver seg hadde 5,5 prosent. Sola utmerket seg med laveste legemeldt sykefravær på 4,6 prosent, mens Stavanger hadde 4,9 prosent.
Rogaland, og Oslo, har derimot det laveste legemeldte sykefraværet i landet, med 5,2 prosent i begge fylkene.