Publisert 3. mai 2024
Lav ledighet og høy etterspørsel etter arbeidskraft bidrar til at mange arbeidsgivere har utfordringer med å finne den kompetansen de trenger, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Andelen helt arbeidsledige i Rogaland ligger på 1,7 prosent av arbeidsstyrken, eller 4 524 personer. Sammenlignet med landsgjennomsnittet på 2,0 prosent er dette betydelig lavere, og har holdt seg stabilt lavt over tid. Bruttoarbeidsledigheten, summen av helt ledige og personer på arbeidsrettede tiltak, tilsvarte 5 874 personer, og utgjør 2,3 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten justert for sesongvariasjoner er stabil, sammenlignet med mars.
— Antallet langtidsledige har økt litt siden årsskiftet, og er nå på 1 905 personer. Dette utgjør 42 prosent av alle helt ledige, sier Haftorsen.
Høyt antall utlyste stillinger
I april var det lyst ut totalt 5 927 stillinger. Dette er en økning på 23 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Hittil i år er det utlyst over 21 500 stillinger, noe som er på samme nivå som rekordåret 2022.
Stillinger innen helse, pleie og omsorg utgjorde mer enn hver femte utlysing i april, med 1 246 unike stillinger. Yrkesgruppen ingeniør og IKT-fag bemerket seg med 621 stillinger, som er en økning på 134 prosent siden forrige april. Ellers var det også mange utlyste stillinger innen butikk- og salgsarbeid (587), bygg og anlegg (582), industriarbeid (553).
— Det er bemanningsbehov i mange sektorer, og dette gjør det nødvendig for arbeidsgivere å tenke nytt. I Rogaland samarbeider Nav tett og godt med mange arbeidsgivere, og vi er klare til å samarbeide med enda flere som ønsker å inkludere personer som står utenfor arbeidslivet. Vi kan hjelpe bedriftene med kvalifisering og oppfølging i arbeidsforholdet, sier Haftorsen.
Flest arbeidsledige har bakgrunn i industri, og bygg og anlegg
Av de helt ledige er det gruppen med personer som sist jobbet innen industriarbeid, som er størst med 533 personer. Yrkesgruppen bygg og anlegg hadde en nedgang fra i fjor og er nå på 448. Ellers toppet også reiseliv og transport (443), butikk- og salgsarbeid (399) 0g serviceyrker og annet arbeid (399) listen over yrkesgrupper med flest helt ledige.
Lokale variasjoner
Strand fortsetter å være den kommunen i fylket med høyest andel helt arbeidsledige med 2,7 prosent. Ellers hadde Eigersund nest høyest arbeidsledighet med 2,2 prosent, mens Haugesund, Sandnes og Randaberg (2,0) også hadde en noe høyere andel. Lavest andel helt arbeidsledige var i Suldal (1,0), Bjerkreim og Tysvær med henholdsvis like tall (0,9) og Sauda (0,8). Stavanger (1,7) og Sola (1,4) hadde en andel på rundt fylkessnittet.
Fakta
Sesongjusterte tall
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet. For å korrigere for disse faste svingningene og finne den underliggende trenden på arbeidsmarkedet brukes sesongjusterte tall. For mer om metoden som brukes, se Om sesongjusteringsmetode.
Se vedlagte oversikter for mer informasjon.