Publisert 28. november 2024
— Sykefraværet er altfor høyt, både i tredje kvartal og de foregående kvartalene. Vi må tilbake hele 15 år – til en pandemi – for å se lignende nivåer. Trenden fortsetter å gå i feil retning, og den understreker viktigheten av det omfattende arbeidet som utføres for å få sykefraværet ned, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Det legemeldte sykefraværet i årets tredje kvartal var på 4,5 prosent, noe som er en økning på 7,1 prosent siden i fjor. Dette er det laveste snittet i landet og på samme nivå som Oslo. I Norge for øvrig var snittet på 5,1 prosent. Totalt i Rogaland var det 646 186 antall tapte dagsverk i det tredje kvartalet av 2024. Dette er mer enn 60 000 flere tapte dagsverk enn på samme tid i fjor.
Flere ble sykemeldt på grunn av luftveisinfeksjoner
Av de tapte dagsverkene var 32,2 prosent muskel- og skjelettlidelser, tett etterfulgt av psykiske lidelser som utgjorde 25,7 prosent av totalen. Diagnosegruppen sykdommer i luftveiene hadde den største relative økningen sammenlignet med i fjor, på 21, 5 prosent, og utgjorde 6,9 prosent av andel tapte dagsverk. Sykdommer i nervesystemet, etterfulgt av allment og uspesifisert og psykiske lidelser, hadde også en betydelig relativ økning i både antall tilfeller og tapte dagsverk.
De mest fremtredende sykdommene knyttet til nervesystemet var hodepine og migrene. Økningen innen allment og uspesifisert skyldes nesten utelukkende av diagnosen slapphet og tretthet.
Høyest sykefravær blant kvinner
Fordelt på alder og kjønn er det størst vekst blant kvinner 35-39 år, mens det høyeste legemeldte sykefraværet var blant kvinner i aldersgruppen 30-34 år. Hele 7,4 prosent av de avtalte dagsverkene i denne gruppen gikk tapt som følge av sykefravær, spesielt knyttet til svangerskapssykdommer og lettere psykiske lidelser. Til sammenligning har menn i denne aldersgruppen et sykefravær på 3,2 prosent, mens det er høyest for menn i alderen 60-64 år på 4,8 prosent.
— At kvinner i aldersgruppen 30 til 34 år har et såpass høyt sykefravær kan til dels begrunnes med plager knyttet til svangerskap. Men, dette forklarer ikke alt, og i hvert fall ikke veksten, sier Haftorsen.
Høyest fravær innen offentlig sektor
Sykefraværet har økt innen samtlige næringsgrupper, men som ventet er det høyest sykefravær innen helse- og sosialtjenester, som hadde et sykefravær på 6,6 prosent.
— Det er urovekkende at sykefraværet i helsesektoren er såpass høyt. Helsetjenestene er allerede utsatt som følge av bemanningsutfordringer, og en aldrende befolkning som vil kreve mer av sektoren i tiden fremover, sier direktøren.
Innenfor de ulike sektorene var det høyest sykefravær innen kommunal forvaltning (5,7 prosent), etterfulgt av statlig forvaltning (5,0 prosent). Privat og offentlig næringsvirksomhet hadde et lavere sykefravær (4,1 prosent).
Kommunevise variasjoner
Lavest sykefraværsprosent var det i Kvitsøy (2,6 prosent), Hjelmeland (3,2 prosent) og Sauda (3,8 prosent). Høyest sykefraværsprosent hadde Tysvær (5,2 prosent) og Utsira (5,1 prosent). Ellers var det mindre variasjoner i de andre store kommunene Stavanger (4,2 prosent), Sandnes (4,7 prosent) og Haugesund (4,7 prosent).